Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.06.2017.
09:31
sputniknews.com, Vestionline A

Šta ako na sud stigne spor Srbije i Hrvatske oko Dunava?

Ista pravila, kao i odluka Arbitražnog suda o sporu Hrvatske i Slovenije o Piranskom zalivu, važila bi i ako bi spor Srbije i Hrvatske oko Dunava došao do suda.

V. Sekulić
Šta će biti sa Dunavom u sporu ostaje da se vidi

Sputnjik podseća da je u četvrtak okončan spor dug skoro 20 godina, a kojim je Sloveniji pripalo tri četvrtine Piranskog zaliva.

Zvanična Hrvatska je i pre presude iznela stav da je arbitražni sporazum za Hrvatsku "mrtvo slovo na papiru", kao i da je potrebno na miran i trezven način tražiti drugu opciju rešavanja teritorijalnog spora u vezi sa morskom granicom.

Slovenija je, sa druge strane, saopštila da odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu mora da se poštuje. 

Da li je Hrvatska u obavezi da poštuje odluku ovog suda i da li iz epiloga ove presude može da se povuče paralela sa sporom koji Hrvatska ima sa Srbijom na granici na Dunavu, pita se Sputnjik. 

Slavka Kojić, stručnjak za međunarodno pravo, za Sputnjik kaže da su ovakve odluke obavezujuće za obe strane. 

- Spor traje od 2015. godine, ali su još tada hrvatski zvaničnici najavljivali da je taj postupak kompromitujući i da u suštini nemaju nameru da priznaju odluku Suda. Međutim, takav način, da se u toku spora koji je u poodmakloj fazi, unapred osporava odluka, kad se verovatno već nazirao i ishod, ne može da oslobodi Hrvatsku obaveza da poštuje odluku Arbitražnog suda - ističe Sputnjikova sagovornica. 

Kojićeva, kao potvrdu svojih reči, navodi reagovanje iz međunarodnih krugova koje su usledile na odluku Suda, prevashodno iz Berlina, odakle je stigla podrška u kojoj se navodi da je međunarodno arbitražno sudstvo "vredan instrument međunarodnog prava, i da se načelo u rešavanju međunarodnih sporova između država mora poštovati, naročito između država, članica Evropske unije". 

- Ovde se radi o upravo o dve države koje su članice EU. Ukoliko jedna strana ne bude poštovala ovu odluku, to može da postane izvor daljih nesuglasica i problema između te dve države, ali sa pravne tačke odluka arbitraže je konačna i na tu odluku ne postoji pravo žalbe - ističe ona. 

S obzirom da i Srbija ima nerešen problem sa Hrvatskom na granici na Dunavu, Kojićeva kaže da se u načelu primenjuju ista pravila u ovakvim sporovima. 

- Ukoliko države povere rešavanje problema Arbitražnom sudu u Hagu i postupak počne, posle donošenja odluke ona bi takođe bila pravno obavezujuća, ukoliko ne dođe do formiranja neke posebne arbitraže za rešavanje tog spora, a to može da zavisi od država kojima bi se obratili da budu arbitri i kakav bi sporazum oni mogli da naprave - napominje ona. 

Za Ljubljanu su u ovom sporu bila ključna pitanja granice u Piranskom zalivu i mogućnosti direktnog kontakta Slovenije sa otvorenim morem.

POVEZANE VESTI

Petak 30.06.2017. 21:08
......a Dunav je medjunarodna reka pa to mora kao srpski zl,očin protiv reke ići u haški tribunal.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online