Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
11:51
Vestionline A

Ambasada Francuske: Odlazak Batakovića, veliki gubitak

Ambasada Francuske u Beogradu izrazila je danas saučešće porodici i prijateljima povodom smrti Dušana Batakovića, navodeći da navodeći da je reč o izuzetnom poznavaocu Francuske sa kojim je imala veliku čast i privilegiju da sarađuje dugi niz godina.

A. Čukić
Bio je i veliki prijatelj Francuske: Dušn Bataković

Saopštenje prenosimo u celosti: 

"Ambasada Francuske u Beogradu je sa velikom tugom primila vest o smrti gospodina Dušana Batakovića, diplomate, istoričara i velikog prijatelja Francuske, sa kojim je Ambasada imala izuzetnu čast i privilegiju da sarađuje dugi niz godina.

U ime francuskih vlasti i francuskog naroda, ambasada Francuske u Beogradu upućuje svoje najdublje saučešće majci g. Batakovića, njegovoj deci, svim članovima njegove porodice i bliskim osobama.

Dušan Bataković je izvrsno poznavao Francusku i sve suptilnosti francuskog jezika koji je govorio sa lakoćom, upoznavši našu zemlju još u detinjstvu, održavajući jake veze sa Francuskom naročito od kada kada je odbranio svoju doktorsku tezu na Sorboni, Pariz IV. Bio je srećan što je mogao da se vrati u Francusku  kao ambasador Srbije u Parizu, od 2009. do 2012. Oduvek je radio na promovisanju i produbljivanju francusko-srpskog prijateljstva.

Autor i urednik brojnih naučnih radova iz istorije, direktor Balkanološkog instituta u Beogradu i istaknuti član srpske i svetske (WAAS) Akademije nauka i umetnosti, uživao je izuzetan ugled među istoričarima, važeći za izvanrednog poznavaoca istorije Srbije, Kosova i Balkana, posebno od 19. veka. Nagrađen je Ordenom akademske palme 2010. u rangu oficira, između ostalog i zbog svoje posvećenosti naučnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i sa Francuskom.

Posebno se bavio političkim, ekonomskim i kulturnim vezama između Francuske i Srbije i to još od vremena kada je nastala njegova doktorska teza o "Francuskoj i stvaranju parlamentarne demokratije u Srbiji (1830-1914)". Svoja dela je objavljivao i na francuskom, omogućavajući široj frankofonoj publici da se bolje upozna sa istorijom Srbije i Balkana. Knjiga koju je uredio « Netipično savezništvo ; Francusko-srpski odnosi 1878–1940 » objavljena je 2010. godine i predstavlja obavezno štivo i neizostavnu referencu za proučavanje francusko-srpskih odnosa.

Organizovao je brojne konferencije i seminare u Srbiji i Francuskoj i učestvovao na njima u celom svetu, govoreći o istoriji francusko-srpskih odnosa, često u saradnji sa francuskim istoričarima sa kojima je bio blizak – kao što su Žorž-Anri Sutu i  Žan-Pol Bled.

Veoma blizak Ambasadi Francuske u Beogradu i Francuskom institutu u Srbiji, Dušan Bataković je veoma često učestvovao na predavanjima, promocijama knjiga, konferencijama i simpozijumima koje smo organizovali, dočekivao sa nama naše zvanične delegacije najvišeg nivoa. Tako je, u saradnji sa francuskom misijom koja obeležava Stogodišnjicu Prvog svetskog rata, g. Bataković radio na projektu velike međunarodne konferencije posvećene Prvom svetskom ratu koja će biti održana u Beogradu, oktobra 2017.

Nestankom Dušana Batakovića, Francuska gubi jednog velikog prijatelja, vrsnog naučnika i intelektualca, čoveka izuzetnih ljudskih kvaliteta i jednog odanog, iskrenog i beskompromisnog zagovornika i branioca dobrih francusko-srpskih odnosa", navedeno je u saopštenju Ambasade Francuske u Beogradu. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online