Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.06.2017.
21:21
D. Dekić - Vesti A

Retriveri na ludom kamenu

Ko bi rek'o čuda da se dese... Parafrazom kultnog narodnjaka najavljen je početak velike žurke pasa zlatne dlake na zemunskoj obali Dunava, koja je uspela da izbroji i 20. leto. Ovo jubilarno slavlje okupilo je blizu 100 vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca ove rase, ali i brojne goste raznih pasmina. Nisu ih rasterali olovni oblaci, a u jednom momentu ni krupne kapi kiše.

D. Dekić
Vlasnici i njihovi kućni ljubimci na obali Dunava

Odjekujući veseli lavež i razigranost elegantnih krupnih četvoronožaca kao da su oterali loše vreme pa su u suncem okupani smiraj dana muzika i žamor namamili i brojne inostrane turiste čiji su blicevi sevali sa svih strana.

Plivali najhrabriji

Jak vetar i pad temperature sprečili su inače omiljenu igru retrivera na žurci, plivanje u talasima Dunava. U vodi su se našla samo dvojica najhrabrijih. Oni su vešto plivali među povelikim jatom labudova koji su postali zemunska atrakcija na reci, ali se nisu dugo zadržali u vodi.

Na tradicionalnoj Zlatnoj žurci, ića i pića bilo je napretek, i dok su vlasnici uživali u brojnim slanim đakonijama, pa slavljeničkoj torti za 100 duša, njihovi ljubimci su se sladili raznim vrstama psećih poslastica.

Ovaj događaj koji se tradicionalno održava svake godine u junu, zahvaljujući velikom trudu veterinarke Snežane Voštinarov, srpskoj prestonici je na svetskoj mapi dao epitet jedinstvenosti. Posvedočio i da bi ona čuvena "Beograd je svet", sudeći prema ovakvoj svečanosti, mogla da glasi da je korak ispred sveta.

Organizatorka nesvakidašnje manifestacije priseća se da je prvi rođendan retrivera organizovala davne 1997. godine kao porodičnu svečanost ispred svog doma u Zemunu.

- Slavila sam prvi rođendan legla mladunaca moje keruše Ane sa psima i njihovim vlasnicima. To se brzo pročulo, pa su narednih godina na druženja počeli da dolaze i drugi vlasnici ove tada još uvek malobrojne rase pasa poreklom sa britanskog ostrva - priča Voštinarova.

D. Dekić
Gorica Popović i Snežana Voštinarov

Slavljenički krug se širio dolaskom gotovo svih ljubimaca o čijem je zdravlju Voštinarova brinula. Tako se sa protokom vremena ovaj događaj sve više omasovljavao. Od prošle godine retriver žurka se odigrava pod pokroviteljstvom Opštine Zemun. U obeležavanje jubileja uključili su se i osnovci od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole "Lazar Savatić" likovnim radovima na kojima su oslikali sopstveno viđenje ovog čovekovog prijatelja.

Slavlju se priključila i poznata glumica Gorica Popović koja za "Vesti" otkriva da nije vlasnica retrivera, već dva psa mešanca.

- Ipak, nisam mogla da propustim ovaj nesvakidašnji doživljaj kraj reke, jer sam veliki ljubitelj te divne rase zlatnožute dlake. Ovde sam i zato što je moja drugarica organizovala veliki događaj - priča nam heroina srpskog glumišta.

D. Dekić
Provod za pamćenje: Druženje je trajalo do noćnih sati

Druženje je trajalo do noćnih sati, a uz nova poznanstva vlasnika pasa, palo je i po koje zaljubljivanje četvoronožaca. Bilo je i mladunaca ove rase kojima je to bilo prvo rođendansko druženje. Voštinarova se nada da će retriveri još dugo slaviti svoj dan i da će i "bebe" koje su sa vlasnicima prvi put na druženju dolaziti i kada jednog dana postanu bake i deke.

Udomljavanje beskućnika

Humana akcija pronalaženja "krova nad glavom" za napuštene retrivere pod motom "Nađi svog najboljeg prijatelja", bila je i ove godine deo svečanosti. Organizatori su još jednom apelovali na vlasnike pasa da ih se ne odriču puštanjem na ulicu, već da im nađu nove vlasnike, ukoliko ne mogu da ih čuvaju.
- Tokom slavlja smo uspeli da udomimo napuštenu kerušu koja ima svega devet meseci, i jednog mužjaka, a nadamo se da ćemo u narednim danima pronaći vlasnike za još neke retrivere - kaže Voštinarova.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online