Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
08:01
Z. Vicelarević - Vesti A

Jedan krov za 117 nacija

Internacionalni dan stranaca održan je proteklog vikenda 39. put u Bad Homburgu kod Frankfurta. Klubovi i društva koja su registrovana u Bad Homburgu, gradu u kome živi 117 nacija, imaju priliku da se predstave u kulturnom programu i kulinarskim specijalitetima zemalja iz kojih dolaze.

Z. Vivelarević
Apaluz za oro: Nastup srpskog kluba

U kulturnom programu brojni gledaoci imali su prilike da vide španski flamenko, brazilsku sambu, grčki sirtaki, italijanske, turske i ruske narodne igre i naravno srpski folklor. Srpsko kulturno-umetničko društvo Oro iz Oberursela kod Frankfurta je srpsku naciju predstavilo Igrama iz Levča.

- Za ovu manifestaciju smo došli sa našom B grupom. Izveli koreografiju sa kojom smo učestvovali na Dečjoj evropskoj smotri proletos - kaže nam u Andrijana Lisica, umetnički rukovodilac.

Zbog male bine SKUD Oro je nastupilo samo sa pet parova, ali i pored toga su nagrađeni velikim aplauzom.

Formula za dobar rok

Frontmen, gitarista i pevač, izvorno sarajevske rok grupe Formula 4, Ljubiša Racić, u nekoliko navrata oduševio je publiku svojim nastupom i neobičnim načinom sviranja gitare, a za "Vesti" kaže:
- Drago nam je što smo pozvani i što učestvujemo na ovom festivalu u Bad Homburgu. Publika je odlična i veliko nam je zadovoljstvo bilo svirati za njih. U Formuli 4 su, pored mene bubnjar Điđi Jankelić i bas gitarista Vlado Mićanović i vidim da su i oni podjednako oduševljeni ovim nastupom.

Štandovi sa kulinarskim specijalitetima iz raznih krajeva sveta bili su takođe dobro posećeni. Pored štanda Srpskog kluba Beli orao, bili su italijanski, turski, grčki, ruski, avganistanski, uzbekistanski i štandovi ostalih nacija.

Posle završenog zvaničnog programa, nastupili su srpski umetnici, rok grupa Formula 4 i Mio i Bane bend. Ex-YU rok muzika Formule 4 naišla je na odličan prijem publike, dok je narodna muzika Mio i Bane benda bila pravo osveženje za sve narode nekadašnje Jugoslavije. U naizmeničnim nastupima se više puta razvilo kolo ispred bine što je publika pozdravila velikim aplauzom i ovacijama.

Z. Vivelarević
Štand kluba Beli orao

- Najjače nacije u Bad Homburgu koje su od prvog Dana stranaca prisutne, jesu turska, italijanska, grčka i naravno naša srpska koju predstavlja Srpski klub Beli orao - kaže za "Vesti" Miodrag Stojković, predsednik Saveta stranaca grada Bad Homburga.

- Na otvaranju je bio prisutan veliki broj političara iz grada i okruga. Između ostalih, Diter Kraft, predsednik Saveta grada, članovi predsedništva grada Oliver Jadinak (CDU), Peter Šmit (SPD), zatim Elke Bart (SPD), dr Hans Joakim Šaberdot, Branko Radovanović iz Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu i mnogi drugi - kaže Stojković.

Kao u Skadarliji

Danijela Kol, Hrvatica rodom iz Hercegovine, živi u pokrajini Rajnland Pfalc i u Bad Homburgu je na rehabilitaciji:
- Saznala sam da se održava Dan stranaca, a i ja sam jedan od organizatora sličnih manifestacija u Rajnland Pfalcu, htela sam da vidim kako se to ovde radi. Iako mislim da je kod nas bolje, ipak sam oduševljena. Za trenutak sam se osećala kao da sam u Skadarliji ili na Baščaršiji. Čak sam i srpsko kolo odigrala. Sa zadovoljstvom sam slušala i našu rok muziku uz koju sam odrasla - kaže Danijela.

Ervin Kerzić iz Bad Homburga je na Dan stranaca došao sa devojkom Sandrom Alukić i njihovom prijateljicom Dragicom Radić.

Z. Vivelarević
Šoumen: Ljubiša Racić

- Nedavno smo se doselili u Bad Homburg i prvi put smo ovde. Oduševljeni smo ovim što smo videli. Prelepo je videti nešto svoje u tuđem gradu. Slučajno smo čuli našu muziku i tu smo. Može se videti ona sloga koja je kod nas nekad bila. Hrvati, Srbi i Bosanci, svi smo zajedno i svi igramo uz istu muziku. Šta da vam kažem, stvarno je odlično.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online