Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
20:59
Vestionline, N1 A

Službe bezbednosti prisluškuju sve više građana

Mnogi imaju sumnje u to da su im telefoni prisluškivani, međutim, samo neki to mogu i da potvrde. Broj osoba koje službe bezbednosti prate je u porastu.

pixabay.com
Dok razgovarate, možda vam neko presreće razgovor?

Na osnovu podataka koje je, na zahtev Instituta za evropske poslove, a po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja, obelodanila Bezbednosno informativna agencija, broj onih koje prisluškuje porastao za 10 odsto.

Vojno bezbednosna agencija tvrdi da ne zna tačan broj onih kojima presreće komunikaciju. Civilni sektor sumnja i u jedne i u druge, uz ocenu da je oblast tajnog praćenja u Srbiji potpuno neuređena.

Da li naše poruke čitaju samo oni kojima smo ih poslali? Da li naš glas čuju samo oni sa kojima ćaskamo? Ne i ne. 405 fizičkih i osam pravnih lica u Srbiji bez dileme kada digne slušalicu mogu da kažu "Ne mogu preko telefona". Toliko ih je, naime, prošle godine uz dozvolu suda bilo meta prisluškivanja agenata BIA.

Do tih podataka došao je Institut za evropske poslove u kojem su uvereni da je broj onih koji nemaju privatnost zapravo mnogo veći.

- Mi imamo neformalne podatke od različitih telekomunkiacionih kompanija, prema kojima BIA i VBA imaju direktan link za pristup podacima vašim listinzima, lokacijama na kojima se nalazite ili korespodenciji - kaže Naim Leo Beširi sa Instituta za evropske poslove.

U prevodu, pretpostavka je da BIA presreće poneku komunkaciju i bez sudskog amina. Do zloupotreba dolazi - objašnjavaju u Institutu, jer kontrola službi postoji samo na papiru. Dodaju: poslanici skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti da kontrolišu zapravo ne znaju, pa retko i pro forme idu u inspekcije.

- I one se sastoje od toga da se članovi odbora pojave u BIA, prošetaju se i vrate se u parlament. Drugim rečima, više vremena ćete verovatno provesti u muzeju nego što ćete provesti u BIA. Zašto je to tako? Zato što oni nemaju znanja, ni veštine da sednu za računar u sisteme koje BIA ima i da provere da li su prisluškivanja građana sprovedena u skladu sa Zakonom - navodi Naim Leo Beširi.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku zato imaju predlog: nekompetentne poslanike trebalo bi zameniti stručnim inspektorima. Centar je, naime, ispisao predlog Zakona o službama bezbednosti.

Inovacija akta je posebna inspekcija na čijem bi tapetu bila pitanja - ko koga i zašto špijunira.

- Predvideli smo zapravo da za svaku od službi bezbednosti bude jedan poseban inspektor koji bi vršio kontrolu. Može da bude, na primer, politička pristrasnost, odnosno nepristrasnonst rada službi bezbednosti, da li su ispoštovane zakonske procedure prilikom primene mera tajnog nadzora nad komunikacijama, trošenje budžetskih sredstava, dakle, postoji jedan čitav dijapazon mogućnosti za kontrolu - rekao je Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Kako bi se makar malo presretanje komunikacija u Srbiji dovelo u red, u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku predlažu i formiranje nacionalnog centra u kom bi se vršila sva tajna praćenja.

Jer, sada, svako za svoj groš, razgovore sluša i policija i BIA i VBA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online