Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
19:30
A. Vučićević - Vesti A

Igra bez granica

Kada kažemo pikado, svi zamislimo kafanu, pivo, zabavu i strelicu u centru velikog kruga. Pikado je ipak sport, koji u Srbiji, uprkos svojoj vrednosti nije dovoljno cenjen.

Privatna arhiva
Sport za mlade i stare: Kristijan Raković

Pikado Savez Srbije osnovan je 2009. godine, kada i beogradski pikado klub Kapitalci. Članovi ovog kluba trude se da razbiju predrasude koje vladaju o ovom sportu i poprave mu status u Srbiji. Svakog utorka učestvuju u Beogradskoj pikado ligi, koja im obezbeđuje učešće na evropskim takmičenjima.

Poziv damama

Kristijan Raković se nada da će više ljudi zainteresovati za ovaj sport.
- U klubu nažalost nemamo dama, a voleli bismo. Pre nekoliko godina imali smo i ženskog člana, koja je i prvakinja Srbije u pikadu, ali je zbog boljih uslova prešla u drugi klub.

- Pikado u Srbiji nije dovoljno zastupljen, ni približno kao što je u svetu. U inostranstvu se okreću velike pare. Pikado je počeo da "prepisuje" sistem od ATP-a u tenisu. Nije zarada baš kao u tenisu, ali je nivo svakako visok - počinje priču o pikadu jedan od članova Kapitalaca, Kristijan Raković, programer i strastveni pikado igrač.

Sa druge strane, novca u Srbiji kada je o pikadu reč, nema.

- Mi se ne možemo nazvati profesionalcima, jer je profesionalac onaj koji od toga živi. Najveća nagrada za neki klub ovde eventualno je neka nova pikado tabla, i to je sve - dodao je Kristijan Raković.

Klub su pre osam godina osnovala tri prijatelja. Zbog toga što je svaki od njih imao više od sto kilograma, odlučili su da u tom duhu klub nazovu Kapitalci. Predsednik kluba je koju godinu kasnije iznenada preminuo, a preostala dvojica su napustila pikado. Sada je tu neka nova ekipa entuzijasta. Kristijan je kako sam za sebe kaže, najveći fanatik.

- Učestvujem u takmičenjima i nekoliko puta sam zahvaljujući dobrom plasmanu na Beogradskoj ligi otputovao na različita međunarodna takmičenja. Tu se upoznaju igrači širom sveta, vidimo kako to funkcioniše negde drugo i fenomenalno se družimo - kaže za "Vesti" Kristijan.

Kristijana entuzijazam ne popušta, ali je ipak zabrinut za opstanak kluba.

- Nemamo naš prostor za treniranje. Snalazimo se gde ćemo vežbati, jer prosto država nema sluha, sponzori nisu zainteresovani jer ne vide profit. Trenutno nas održava samo dobra volja - kaže Kristijan.

On ističe da je pikado sport u kome nema prepreke kada su u pitanju godine, te najbolji igrač pikada ikada igra i danas u svojoj 56. godini.

- Pikado se često vezuje za alkohol i kafane, pa se delimično i zato ne shvata ozbiljno. Ipak postoje zemlje u kojima je shvaćeno koliko je pikado odličan čak i za decu, poput Mađarske gde je uveden u škole. Na pojedinim takmičenjima se dogodi da dete od sedam godina pobedi nekoga od 70 - ističe Kristijan.

Talenat i matematika

Pikado je igra koja počiva na matematici. Pogoditi centar nije motiv, već pametno proračunati svaki potez. Poznavanje matematike razlikuje dobrog igrača od lošeg. Gađati daleko od centra, nekada može doneti pobedu.
- Osim matematike i tehnike, talenat ima jednu malu ulogu. On izdvaja najboljeg među najboljima - zaključio je Kristijan.
Pikado igra je stara više od 500 godina. Smatra se da je pikado nastao među ratnicima koji su između borbi prekraćivali vreme tako što su koplja zabadali u dno od bačve.


 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online