Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
18:08
www.rts.rs A

Svi Srbi pod jednu šljivu: Alarmantno velik broj abortusa u Srbiji

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, pokazuju najnoviji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine. Prema rečima stručnjaka, žene trudnoću najčešće prekidaju posle prvog ili drugog deteta jer žele da se vrate na posao i grade karijeru.

pixabay.com
 

Na jednu bebu tri abortusa

Zvanična statistika kaže jedno, a nezvanična drugo - ali pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema. Mnogi stručnjaci tvrde da godišnje bude između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija.

- Kaže se da na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja. To su alarmantne vesti, nemamo prave podatke o tome, ali svi znamo da je taj broj veliki. Znamo da je u Srbiji najveći broj prekinutih maloletničkih trudnoća, imamo i najveći broj porođenih maloletnica, to je sve jedna loša statistika, a znamo i da se kontracepcija vrlo malo i retko koristi - objašnjava ginekolog prof. dr Mima Fazlagić.

Upozoravaju da oralnu kontracepciju u Srbiji koristi tek devet odsto žena, a u Evropi je taj procenat iznad 50 odsto. Retko se koristi i kondom pa je i broj obolelih od polno prenosivih bolesti, i HPV infekcije u porastu. Na sve to još alarmantniji podatak - za žene koje su u braku abortus nije ozbiljan hirurški zahvat već sredstvo za kontrolu rađanja.

- Imamo primer da žena ima jedno dete, i 10, 15 prekida trudnoće posle toga što je zaista žalosno. Sigurno je da je jedan od razloga i savremeni, brz način života, materijalno stanje. Moramo da znamo i da ne postoji savršeno kontraceptivno sredstvo - ističe direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović.

Posledice abortusa mogu biti teške

Dr Fazlagić kaže da posledice abortusa mogu biti teške i za žene koje su rađale i za one koje nisu rađale - krvarenje, infekcije, pojava prilastica, pojava steriliteta, hronični hormonski poremećaji.

Doc. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike "Narodni front", ukazuje da se na abortus lakše odlučuju žene koje su rađale.

- Podsetiću da je prosek rađanja u Srbiji 1,64 dece po paru, manje od dvoje dece u proseku. Ranije je bilo više od dva - napominje dr Rakić.

Savetovališta za kontracepciju i odeljenja za planiranje porodice postoje na mnogim klinikama i u domovima zdravlja, ali zainteresovanih za te programe i njihove sadržaje nema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online