Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.06.2017.
19:00
Z. Vicelarević - Vesti A

"Vesti" u Portorožu: "Mokranjac" titulu vratio u Beč

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Beča (Austrija) pobednik je 22. Evropske smotre srpskog folklora Srba dijaspore i regiona održane proteklog vikenda u Portorožu.

Ovaj klub je do sada već tri puta bio prvak Evropske smotre. Organizator je bio Savet evropske smotre srpskog folklora Srba dijaspore i regiona, a neposredni domaćin, najmasovnije do sada, Smotre, bio je Savez srpskih društava Slovenije, odnosno KUD Mladost iz Ljubljane.

Na Smotri je u takmičarskom delu učestvovalo 50, dok su u revijalnom delu nastupila tri folklorna ansambla. Posle organizatora i domaćina smotre najteži zadatak je imao petočlani stručni žiri u sastavu, Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Vilma Nišković, Selena Rakočević, etnokoreolog, Gordana Roganović, etnokoreolog i Vladan Milekić, koreograf.

Z. Vicelarević

Angelina najmlađi gledalac

Najmlađi gledalac Evropske smotre srpskog folklora je petomesečna Angelina Buletinac.
- Angelina "navija" za naš klub "Nikola Tesla" iz Postojne. Moj otac, Dragan Buletinac je bivši predsednik "Nikole Tesle" pa smo svi zajedno došli da bodrimo naš klub - kaže Aleksandar Buletinac

Prema njihovom ocenjivanju, prelazna nagrada dnevnog lista "Vesti", statua Srbina i zlatni pehar, pripali su KUD-u "Stevan Mokranjac" iz Beča. Statuu Srbina je prethodno vratio prošlogodišnji pobednik Smotre, a ovogodišnji vicešampion KUD "Vuk St. Karadžić" iz Roršaha (Švajcarska). Treće zlato dobio je Zavičaj iz Vintertura. Zlatom su se još okitili, "Branko Radičević" iz Lugana, Izvor iz Noj Izenburga, Srpski centar iz Štutgarta, Izvor iz Sent Galena, "Vuk St. Karadžić" iz Šenenverda, Homolje iz Gosaua i Kolo iz Nojhauzena.

Specijalne nagrade

Nova koreografija originalno postavljena: Izvor Noj Izenburg.
Najbolja grupa pevača u koreografiji: "Vuk St. Karadžić" Roršah.
Najbolji kostim: "Brankovo kolo" Gepingen.
Najbolji muzički aranžman: "Stevan Mokranjac" Beč.
Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu: "Sveti Sava" Veliki Semkluš.
Nagrada stručnog žirija za rekonstrukciju nošnje: "Sveti Sava" Cug.

Srebrne pehare "Vesti" dobili su: Borac Solingen, Ostrog Linc, Prosvjeta Vukovar, "Sveti Sava" Cug, Mladost Temišvar, Sloga Manhajm, "Vuk Karadžić" Rogovljica, Vidovdan Ljubljana, SKD Maribor Maribor i "Brankovo kolo" Gepingen.

Bronzane pehare poneli su: Nova generacija Šorndorf, "Knez Lazar" Gmunden, Sloga Štutgart, Jelek Arzinjano, Jugos Minhen, Una Novi Grad, Mladost Leoberzdorf, Zlatni opanak Berlin, Pontes-Mostovi Trst i "Karađorđe" Bern.

Plasman od 31. do 50. mesta zbog tehničkih problema nismo mogli da dobijemo do štampanja ovog izdanja, pa će "Vesti"naknadno objaviti konačnu listu plasmana.

Z. Vicelarević

Majke na biciklima

Mame folkloraša Sloge iz Manhajma su na originalan način podržale njihovu decu iz Folklornog ansambla:
- Naša "ekspedicija" iz Manhajma je smeštena u Piran, lepo mestašce nedaleko od Portoroža, pa smo se dosetile da našu Slogu podržimo tako što smo nas osam mama iznajmile bicikle i tako prešle nekoliko kilometara od hotela do Auditorijuma gde nastupamo. Mi smo još mlade i možemo tako nešto da uradimo - kaže Perka Jovičić u ime svih mama.

Himne i pozdravne reči

Posle intoniranja himni Srbije i Slovenije u izvođenju Gradskog hora Zora iz Srbobrana, goste i sve učesnike Smotre pozdravili su Mićo Ćetković, predsednik Saveta Evropske smotre i predsednik Saveza srpskih društava, mr Drago Vojvodić, predsednik KUD-a Mladost iz Ljubljane, Mejra Hot, gradonačelnica grada Portoroža.

Smotru je potom otvorio Vukman Krivokuća, predstavnik Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Na "bis" zbog tonskog problema

Mali tonski problem dogodio se kod nastupa Vidovdana iz Ljubljane i Izvora iz Noj Izenburga tako da su oba folklorna ansambla morala ponovo da izađu na binu što je Smotru "produžilo" za oko sat vremena. Osim ovog problema, najmasovnija do sada Smotra srpskog folklora u Portorožu bila je veoma dobro organizovana za šta se pobrinulo više od 150 članova Mladosti iz Ljubljane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online