Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
10:48
sputniknews.com, Vestionline A

Zašto nas vlasti drže u strahu?

Strah, zebnja i neizvesnost dominantne su reči koje najbliže opisuju današnje društvo. U Srbiji i u svetu. Strah neprekidno šire političari, lekari, geostratezi, naučnici, teoretičari zavera, "objektivni" analitičari, novinari, književnici, režiseri.

1920x1080hdwallpapers.com
Foto: Ilustracija

Ne bojte se, moćnima je strah sredstvo zarade

Strah se izliva sa televizijskih ekrana, iz novina, internet portala, društvenih mreža, okruglih stolova, seminara, tribina, filmova, pozorišnih scena.

Primer 1

Najdominantnije globalno političko pitanje koje potresa čitavu planetu je da li će doći do nuklearnog rata. Iza svih nadmudrivanja u turbulentnim odnosima velikih sila, koje poseduju najopasnije oružje u istoriji civilizacije, provejava zastrašujuća slutnja - da će neko od aktuelnih svetskih državnika u jednom trenutku izgubiti kontrolu i pritisnuti "atomsko dugme" koje može da otvori vrata apokalipse za planetu.

Primer 2

Velika opasnost koja mesecima lebdi iznad Evrope je da će Turska u nekom momentu, kad izgubi političko strpljenje prema EU, pustiti da nekoliko miliona izbeglica "provali" preko Balkana na evropski kontinent.

U generisanom strahu od "prognoze" da će migranti preplaviti Evropu, podižu se zidovi i žice, zaoštravaju se politički ratovi na izborima u mnogim državama, proturaju se procene da će doći do nove velike seobe naroda koja će promeniti civilizacijske tokove i ugroziti budućnost Evropljana. Ljudi, izbeglice, doživljavaju se kao cunami.

Primer 3

Građani se svakodnevno, iz raznih političkih centara moći, zastrašuju mogućnošću novog velikog rata između balkanskih naroda. Morbidne scene iz Drugog svetskog rata i krvavih devedesetih još nisu zaboravljene, a već se potpuno otvoreno promovišu nove nacionalističke aspiracije.

Na dnevnom redu je afirmacija ludačke ambicije o "Velikoj Albaniji". Makedonija je već na ivici rata, Albanci potpiruju vatru na jugu Srbije, a Kosovo je večita tačka potencijalnih sukoba.

Narodu se servira scenario da je bure baruta spremno i da se samo čeka da neko upali fitilj. Opet su aktuelni strani "elementi" i njihovi domaći pomagači koji mogu da ugroze stabilnost.

Strah. Nekad osnovan, a nekad ne. Često zlonameran, na mahove paranoičan, retko kad realan.

Strah. Najprofitabilniji produkt na planeti od čije masovne proizvodnje mnogi danas debelo zarađuju.

Utešna poruka za kraj - ne bojte se! Gotovo sve ove opasnosti koje postoje danas, postoje već vekovima u različitim oblicima i formama. Samo nije bilo televizije, interneta i android aplikacija da vas svakodnevno i na svakom koraku podsećaju da je za vas u stvari najbolje da se - plašite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online