Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Država bez duše: Strujni udar ubija sirotinju

Meštani aleksinačkih sela pre nekoliko dana mirno su protestovali ispred zgrade Elektrodistribucije s transparentom "Kome su na savesti ove dve duše?".

Reuters
Tragedija kod Aleksinca razgnevila javnost u Srbiji

Neposredni povod bila je porodična tragedija u selu Glogovac kada su od strujnog udara u dvorištu trošne kuće stradali Marijana Petrović (46) i njen sin Darko (16).

"Jao, sine moj"

Prema svedočenju komšija, majka i sin su stradali zbog kabla kojim su se na divlje prikačili na banderu. Mesec dana pre tragedije, u njihovom siromašnom domaćinstvu isključena je struja zbog dugova, pa su bili primorani da se snađu. Kada se tragedija desila, vetar je oborio kabl.

Darko je pokušao da ga vrati i tada ga je udarila struja, dok je majka bosa istrčala da mu pomogne i tako i sama postala žrtva.

- Čuo sam samrtni vrisak dečaka. Bio je stravičan, tako neljudski da me je izbezumio. Trenutak kasnije čuo sam komšinicu: "Jao, sine moj" - priča Ivica Dimitrijević, njihov komšija.
Tragedija je zatekla oca porodice Srđana Markovića u Beogradu, gde nadniči.

Ostavljeni da umru od gladi

Slična tragedija dogodila se polovinom januara ove godine u Lozoviku kod Velike Plane, kada su smrznuta tela Anke Tufegdžić (80) i njenog sina Živorada (52) nađena u oronuloj kući u kojoj je bila isečena struja, jer zbog siromaštva nisu mogli da plate račune.
Rođaci i komšije rekli su tada za "Vesti" da su umrli od gladi.
- Četiri godine nisu imali struju, ni primanja. Ništa od Centra za socijalni rad nisu dobili. Živorad se lečio u psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, ona je bila stara, ali mesna zajednica nije pomogla - rekla je za "Vesti" Ankina ćerka Dragana Milivojević.
Njen suprug rekao je da su Anka i Živorad imali šporet, ali ne i drva, a da su za sve te godine dobili samo jednokratnu pomoć od 11.000 dinara

Dve sijalice i frižider

- Marijana je bila domaćica, a Darko je tek završio osnovnu školu i upisao se na zanat za mesara. Imam još jednu ćerku koja živi s nama, ali ne radi nigde, pa jedva sastavljamo kraj s krajem. Nemamo veliku potrošnju struje, jer vidite da u dve prostorije naše čatmare imamo samo dve sijalice i frižider, ali računi su se nagomilali - ispričao je nesrećni čovek.

I letimičan pogled na domaćinstvo ukazuje na ogromnu bedu, tako čestu u ovom delu Srbije. To, međutim, nije sprečilo EPS da izda naloge da se mnogima od isključi struja zbog dugova.

- Skinuli su nam strujomere i naplaćivali potrošnju otprilike - žalili su ljudi s protesta u Aleksincu koji navode da je u selu Lužanu zbog starog dugovanja sa elektromreže isključeno čak tridesetak domaćinstava.

M. Karović
Ranka Savić

Makaze ne važe za "elitu"

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ukazuje da se struja seče sirotinji, ali da se ne seća da je isto rađeno na Dedinju zbog milionskog duga za struju i vodu.

- Vlasnici vila bazene greju na struju, ali račune za raskoš ne plaćaju. To je porazno za naše društvo i državu - komentariše s gorčinom Ranka Savić.

Socijalne karte skupe

ASNS je ponovo uputio dopis Ministarstvu rada i socijalne politike da se konačno krene s izradom socijalnih karti.
- Karte treba da sadrže detaljne podatke o tome šta ko od imovine poseduje, koliki su mesečni prihodi porodice... Sada smo svedoci da roditelji dovoze džipovima decu u vrtić koji ne plaćaju, jer navodno nemaju prihode - podseća Ranka Savić.
Nadležni su, međutim, uvek uzvraćali da je izrada socijalne karte skupa.

Da je u pravu, potvrđuje i nastup premijera Aleksandra Vučića pre dve godine u Skupštini.

- Kada biste videli koliko bogati duguju za struju, a svuda ih je po Srbiji. Pri tom, mnogo više kukaju nego srednji sloj i siromašni - rekao je tada Vučić.

Ranka Savić navodi da se dnevno njihovom sindikatu obraća bar jedan građanin kome izvršitelji dolaze da popišu imovinu zbog duga od dvadeset ili trideset hiljada dinara.

- Ogromne državne pare se bacaju i ne idu onima kojima bi trebalo da budu namenjene kao deo ozbiljne socijalne politike. Tako smo svedoci da najbogatiji, velike firme, biznismeni, popularni pevači, ne plaćaju struju, vodu, porez i da im niko ništa ne može. Tu je primena zakona vrlo selektivna i izaziva ogromno nezadovoljstvo kod većine građana. Zakon se primenjuje samo na malom, nezaštićenom čoveku, tamo gde neće biti posledica - konstatuje Ranka Savić.

pixabay.com

Struje nema, računi stižu

Meštani sela Kamena Gora kod Prijepolja već danima su bez električne energije jer se pod snegom lome drvene bandere postavljene još 1974.
- Strepimo od svakog jačeg vetra ili snega, a sada je dovoljno i da ptica sleti na banderu, pa da je polomi. Ljuti smo na lokalnu vlast i Elektrodistribuciju jer su nam uoči izbora obećali rešenje problema. Ali zato računi redovno stižu i niko u selu ne plaća manje od 3.000 dinara iako struje više nemamo nego što imamo - kaže žitelj Kamene Gore Željko Cmijanović.
Za razliku seljana Kamene Gore, meštani Gornje Košlje kod Ljubovije imaju problem sa zavejanim putevima. Oni su telefonom javili da su u potpunoj snežnoj blokadi.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online