Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
21:57
dostajebilo.rs, Vestionline A

Tatjana Macura: "Šema" za krađu glasova

"Nedelja. Ustala sam u 4 sata i uz prvu jutarnju kafu još jednom prešla pravila koja moraju da poštuju članovi biračkog odbora (BO) na svakom biračkom mestu (BM) u Srbiji", počinje tekst Tatjane Macure, koja je objasnila na koji način su napravljeni propusti na izborima. Tekst vam prenosimo u celosti.

A. Čukić
Glasači dolaze na glasanje

"Moj zadatak kao predsednice BO bio je da preuzmem materijale dva dana pre izbornog dana, da ih donesem na BM sa zamenikom predsednika BO na dan izbora i da zajedno sa svim članovima BO još jednom sve materijale pregledamo, prebrojimo i rasporedimo obaveze do otvaranja BM i početka glasanja u 7 časova.

Manjak glasačkih listića

Na kutiji u kojoj se nalaze glasački listići pisalo je da listića u kutiji ima 2000. Insistirala sam da se listići prebroje. Jedan član BO, predstavnik SNS-a, mi kaže: "Ma ko još i to da probroji? Mi to nikad nismo radili. To oduzima previše vremena." Na šta sam mu ja odgovorila da BM neće biti otvoreno dok se sav materijal ne pregleda i ne prebroji. U kutiji je bilo 215 glasačkih listića manje nego što je na kutiji pisalo. Upisah to u zapisnik.

Pitam se, koliko je u nedelju BM u Srbiji otvoreno gde im je prošao izgovor - "dosadašnja praksa kaže da mi to ne radimo" i stvorilo prostor da se manjak nadomesti na putu do radnog tela?

BM je otvoreno sa 15-ak prisutnih članova BO. Od kojih su predstavnici opozicije imali: 2 člana BO ispred Saše Radulovića, jedan član ispred Vuka Jeremića, 2 člana ispred Luke Maksimovića – Belog, 1 član BO ispred Vojislava Šešelja, dok su svi ostali članovi, uključujući i članove BO ispred Nenada Čanka, Milana Stamatovića i Mirososlava Parovića, svi do jednog su bili članovi SNS-a i u suštini su na ovom BM bili predstavnici samo i jedino Aleksandra Vučića. Na ovom BM Boško Obradović nije imao svoje predstavnike u BO. Pojedini članovi stalnog i proširenog sastava BO ispred SNS-a nisu se ni pojavili i tokom dana saznajem da su oni poslati na teren sa spiskovima da obilaze birače.

Krenimo redom. BM 88, OŠ "Boško Palkovljević – Pinki", Batajnica-Zemun – glasanje je počelo u 7 časova.

Glasanje sa nevažećom ličnom kartom

Tokom čitavog prepodneva, članovi BO koji predstavljaju Vučića ne silaze sa telefona, izlaze i vraćaju se na BM proveravajući tokom tih razgovora da li su svi oni koje su upisali kao sigurne, kapilarne glasove odazvali se njihovom pozivu. Za one koji nisu u mogućnosti da sami dođu na biralište organizuju prevoz. To su načešće stari i nemoćni i u najvećem broju slučajeva sa starim, onim papirnim ličnim kartama, koje su od 31. decembra 2016. u Srbiji nevažeće. Svima koji su se na mom BM pojavili sa nevažećim ličnom kartom, bez važećeg pasoša ili vozačke dozvole, nisam dozvolila da glasaju. Pravilo je jasno.

Kada su Vučućevi članovi BO shvatili da im ova podvala neće proći, pokušali su da isceniraju telefonski razgovor sa RIK-om u kojem navodno dobijaju instrukcije da se prihvataju sva ova dokumenta, bez obzira da li su važeća ili ne. Moj odgovor je bio više nego jasan: "Radno telo je u obavezi da obavesti mene kao predsednicu BO i to pisanim putem. Nikakve usmene instrukcije bilo kog člana BO nisu prihvatljive. Detaljno je opisana procedura u pravilniku i ja, bez pisanog odobrenja, neću preći preko toga."

Pitam se, koliko je predsednika BO u Srbiji u nedelju prihvatilo ovu lažnu informaciju bez prethodne provere i pristalo da omogući glasanje onima koji na to nisu imali pravo?

Izvođenje birača pod pritiskom

Da se pojedini članovi BO koji tog jutra nisu došli na BM neće ni do kraja dana pojaviti i da se nalaze na terenu dobijam kao potvrdu već oko 10 časova. Članovima BO ispred SNS-a u to vreme je stigao SMS da obezbede ljude za teren za svako BM. U prilogu su fotografije "terenaca" koji su članovi SNS-a, a načinjene su u ulici Braće Smiljanića, Batajnica - Zemun i u naselju Plavi horizonti, Zemun. U rukama imaju spiskove birača, na adresi postavljaju sledeća pitanja: Da li ste glasali? Kada ste glasali? Za koga ste glasali? Ako niste glasali, treba li vam prevoz do biračkog mesta? (Prevoz obezbeđuju odmah, u prilogu je i fotografija vozila koje je prevozilo glasače.) Na tim spiskovima su do detalja upisani svi lični podaci građana.

Među onima koji su dolazili na naše BM bilo je mnogo onih koji su nas napadali što ih je "neko sa ovog BM zvao dva, tri puta da ih opomenu da izađu na glasanje i zaokruže broj 6". Ovakve pozive su doživeli kao pretnju. Kako sam provela čitav dan na BM svakom pojedincu koji je došao sa ovakvom primedbom sam odgovorila da to sigurno ne rade članovi BO direktno sa BM, već da ih pozivaju iz izbornog štaba tog kandidata uz jasnu napomenu da je to zabranjeno tokom izborne tišine i uputila ih da slučaj uznemiravanja prijave policiji.

Pitam se, koliko građana je ovo uznemiravanje u izbornoj tišini i manipulaciju ličnim podacima prijavilo policiji?

Manipulacija zapisnicima

Tokom dana je člana našeg BO ispred SNS-a upitao član BO drugog BM o popunjavanju nekakvog zapisnika. Nisam tome pridavala veliki značaj sve dok taj zapisnik nije iz svoje torbe izvadila članica našeg odbora, takođe predstavnica SNS-a. U pitanju je “zapisnik”, tj. fotokopija, na nekoliko listova A4 formata koji su bili zaheftani. To je kopija zapisnika koje se sastavlja na kraju izbornog dana sa oznakom IPR 13/17.

Takav zapisnik, osim što nije na adekvatnom formatu papira, nije ni na onom koji na poleđini ima preslikač koji pravi 6 kopija zapisnika. Kako se ovo pojavljuje na istom mestu i u isto vreme na dva BM, zaključujem da je njihov zadatak bio da na BM nametnu popunjavanje tog zaheftanog zapisnika kako bi na putu do radnog tela popunili pravi zapisnik nakon što listiće organizuju po slobodnoj volji. Devojku koja je unela ovaj plagijat sam upozorila na posledice koje može imati ona lično čineći krivično delo prekrajanja izborne volje građana i da sam jedini zapisnik koji smo u obavezi da na kraju dana popunimo donela ja i da se zapisnik nalazio u džaku sa ostalim izbornim materijalom. Vratila je falsifikat u torbu i o tome na našem BM više nije bilo ni reči.

Pitam se, na koliko BM je u nedelju prošlo popunjavanje zaheftanog, iskopiranog na A4 formatu primera zapisnika koji je nosio oznaku IPR 13/17 i koji je ispravljen na putu do radnog tela?

Kupovina glasova?

Oko 14 časova sam dobila poruku da je naša članica BO na BM 73 pozvala policiju jer je uhvatila predsednika BO kako sprovodi birače do automobila golf registarske oznake BG971CG. Najlogičnija pretpostavka je da su u golfu kupovani glasovi, odnosno da su glasači koje je do golfa sprovodio predsednik BO isplaćivani jer su glasali. Sumnju je trebalo da potvrdi ili odbaci policija koju su pozvali, ali policija nije došla na poziv.

Predsednik tog BO je policajac i verovatno su se policajci oglušili o poziv iz "solidarnosti" sa kolegom. Na tom BM su se pojavili predstavnici CRTA-e i o svemu napravili zapisnik potvrđujući navode naše članice u BO na rom BM. Pišući o ovome javno na društvenim mrežama, dobila sam informaciju ko je lice koje posreduje u kupovini glasova. U prilogu na fotografijama, koje su mi poslali građani koji su pratili moje objave, vide se sva navedena lica i automobil. Dakle, lice koje je na ovom biračkom mestu posredovalo u mogućoj kriminalnoj radnji kupovine glasova i prekrajanju izborne volje glasača zove se Agim Ajra i predsednik je nacionalnog saveta Egipatske nacionalne manjine. Do kraja dana policija se nije pojavila na BM 73 u Zemun Polju.

Pitam se, na koliko je BM u nedelju prijavljeno ovakvih slučajeva policiji i da li je policija izvršila uviđaj prema zakonu koji ih na to i obavezuje?

Apstinent

Tokom dana utihnuo je nemir među članovima BO koji su zastupali Vučića, utihnuli su telefonski pozivi i značajno je pala izlaznost. Kao da je sa jedne adrese poslata informacija da je izašao dovoljan broj “kapilarnih” glasača koji su im potrebni za pobedu u prvom krugu. Organizovana vojska je preveslala razjedinjenu opoziciju baveći se ničim drugim osim prevarom i kriminalom.

Moje BM je zatvoreno u 20 časova. Izborni materijal predat radnom telu sledećeg dana, posle ponoći, negde oko 2 sata.

Na ulici sledećeg dana sretoh školskog druga. Prima minimalac, ima malo dete, drugo na putu, supruga takođe na minimilacu. Kaže mi da nije izašao da glasa jer ga je mrzelo. On je jedan od onih 45% glasača koji nisu iskoristili svoje glasačko pravo. Odluku o još pet godina mraka u Srbiji donela je disciplinovana vojska i apstinenti."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online