Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.03.2017.
18:01
Jovana Vujanov - Vesti A

Draža, Tito, ajvar i tronožac

Beogradu su oduvek nedostajali suveniri, oni prepoznatljivi poput ruske Babuške ili pariskog Ajfelovog tornja, pored kojeg vam ne treba ni pridev "pariski", jer svi znaju gde se nalazi najpoznatija metalna građevina na svetu.

V. Sekulić
Za svakog ponešto: Mnoge privlači Novak Đoković


Odnedavno je srpska prestonica dobila prikladnu suvenirnicu, raznovrsnu i živopisnu baš kao što je i Srbija. Istina, u izlogu prodavnice Serbia art, na bučnom i prometnom Zelenom vencu, dominira drvena figura Vladimira Vladimiroviča Putina. Tek da se opravda zašto Srbe na Zapadu doživljavaju kao "male Ruse".

Podsmešljiva statueta pomalo snuždenog Putina uspeva u nameri prodavca da privuče pažnju prolaznika i isprovocira ih da zakorače u šarenilo nesvakidašnjih suvenira, u najvećoj meri osmišljenih u duhu autentične domaće kulture i mitomanije. Iz izloga nas posmatra i Novak Đoković, ali figurica sa njegovim likom nema u prodaji, jer vlasnik radnje nema pravo na brend najpoznatijeg Srbina na svetu.

Ukus detinjstva se ne zaboravlja

Dragan Novaković posebno izdvaja interesovanje za gastrosuvenire: kulinarske proizvode brenda Dah Srbije koji oživljavaju tradicionalne recepte. Tu su, pre svega, ajvar, voće u medu, začinsko bilje, slatko i drugi kulinarski specijaliteti tradicionalne domaće kuhinje.

- Oni su naročito interesantni za naše ljude u inostranstvu koji su odrastali uz takve đakonije. To im, otprilike, najviše i fali tamo gde trenutno žive - primećuje Novaković

Kako nam prenosi vedra prodavačica Ljiljana, iako su Putinove figurice ono što prvo pada u oči kupcima, kada jednom uđu u radnju retko se zadrže samo na ruskom predsedniku. Dovoljan je letimičan pogled na široki asortiman da bi to bilo sasvim jasno: šarenolika ponuda tanjira, šolji, čokanjčića, privezaka i magneta sa motivima raznih znamenitosti Srbije, od Mosta na Adi preko nacionalnog grba do stilizovanih vinjeta srpskih gradova.

Pored keramike, posetiocima su nadohvat ruke i drugi domaće dizajnirani i proizvedeni suveniri poput torbi, novčanika, ručno izrađenih ukrasnih opančića, ali i kurioziteta poput tronošca ili kozjeg sapuna za poklonike organske kozmetike.

Naročito su popularne figurice, i to ne samo Putinove, već i one karikaturalnog tipa Šumadinca, ali i malo "ozbiljnijih" koje prikazuju narodne nošnje ili istorijske ličnosti.
I ovde, među suvenirima, može se naslutiti duboka ideološka podeljenost "posejana" još za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Blizina figurica Josipa Broza, vođe jugoslovenskih komunista i Draže Mihailovića, predvodnika kraljevske vojske u otadžbini, ume da bude bolna tačka mušterijama osetljivim na turbulencije nacionalne istorije. U to se uverila i naša ljubazna sagovornica Ljiljana, kada joj neretko nadugačko i ostrašćeno pojašnjavaju zašto jedan ili drugi nije dobar i zašto predstavlja grobara srpskih nacionalnih interesa. Predavačica u takvim situacijama najčešće diplomatski odgovara kako ih podjednako - voli.

Budući da se sreće sa raznim ljudima iz svih delova sveta, ljubaznost i dobra usluga su njene zvezde vodilje na poslu. Primećuje da u poslednje vreme najviše ima ruskih i turskih turista.

- Glavna ciljna grupa su nam strani turisti i naši ljudi iz dijaspore - kaže za "Vesti" Dragan Novaković, vlasnik Serbia art.

Raznolikoj potražnji prilagođena je i ponuda, pa se u ovoj "prodavnici uspomena" može pazariti i po neki komad odeće. Ne bilo koje - najčešće je reč o ručnom radu sa tradicionalnim motivima Zlatibora i Sirogojna, a zbog odnosa cene i kvaliteta posebno je atraktivna za strane turiste.

Probaju, slikaju i odu

Dok smo boravili u prodavnici, jedna mlada strankinja isprobavala je srpsku šajkaču, nameštajući se za fotografisanje, da bi se zatim ljubazno zahvalila i izašla.

Kako nam Ljiljana priča, ovo nije retka pojava, naročito sa turistima sa Dalekog Istoka. Teško je odgonetnuti da li je u pitanju sklonost ka specifičnoj modi ili je to rezultat dublje informisanosti o simboličkim i istorijskim konotacijama tradicionalne kape.

U ponudi je i moderan industrijski dizajn domaćih firmi poput kompanije Edi fashion iz Niša. Asortiman je šaren i ne sasvim tradicionalan, što potvrđuju kako inovativni suveniri, poput plastičnog modela kazana za rakiju, tako i nestandardne usluge - štampanja majice.

Jednom turisti u potrazi za parčetom uspomene koju će poneti kući da ga seća na Srbiju, na raspolaganju je mnoštvo opcija.

Serbia art nudi priliku da se ono što smatramo manje ili više autentično srpskim sretne sa svetom, bilo da ste za Tita ili za Dražu ili da nemate predstavu ko su ove ličnosti iz burne srpske prošlosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online