Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.03.2017.
20:39
Vestionline, Informer.rs A

Naučnik iz Vinče tvrdi: Imaćemo lek za rak pre Rusa!

Srpski naučnik Željko Prijović tvrdi da je, zajedno sa grupom istraživača iz beogradskog Instituta "Vinča", na putu da otkrije revolucionarni lek protiv raka!

pixabay.com
Naučnici su na putu da otkriju lek protiv opake bolesti: Ćelije raka

Prema Prijovićevim rečima, nedavna tvrdnja ruskih stručnjaka sa univerziteta "Lomonosov" da su razvili metode za lečenje karcinoma silicijumskim nanočesticama nije nikakvo senzacionalno otkriće! Naime, on je gotovo isti pronalazak predstavio još 2013. godine na eminentnim svetskim skupovima u Grčkoj i Tajvanu. Prijović je uveren da će on i njegov tim pronaći lek za rak pre ruskih kolega, ali upozorava da će do tada proći još mnogo godina.

Za razliku od Rusa, mi našu metodu već ispitujemo na živim stvorovima, odnosno miševima
Željko Prijović

Iste metode

Ovaj vrhunski biohemičar ne optužuje ruske eksperte da su mu ukrali pronalazak, iako su ga predstavili više od tri godine posle njega. Kako kaže, potpuno mu je logično da su došli na istu ideju kao i on.

- Metoda lečenja karcinoma pomoću takozvane nanotehnologije je nešto na čemu radim tokom cele svoje karijere, već čitavih 25 godina. Svoja otkriće predstavio sam 2013. godine na svetski priznatim skupovima u Grčkoj i nešto kasnije na Tajvanu. Suština moje ideje je da se terapijom deluje samo na obolele ćelije, a da se zdrave poštede. A onda sam, pre nekoliko nedelja, pročitao da su ruske kolege predstavile gotovo istu metodu. Iskreno, ne mislim da su me pokrali, ceo svet traži lek protiv raka, a svima su metode vrlo slične. Samo što smo se ove metode moj tim i ja prvi setili. I verujem da ćemo je ispitati pre Rusa i da ćemo pre njih otkriti taj toliko željeni revolucionarni lek protiv raka - kaže za "Informer" ovaj priznati naučnik.

Dobio sponzora za jedno istraživanje

Željko Prijović je 2015. godine pobedio na konkursu jedne inostrane biotehnološke kompanije u istraživanju novih metoda lečenja raka. Njegovo rešenje je bilo prvo u konkurenciji 250.
- Suština mog rada zasnivala se na tome da bi dva leka koja sam patentirao sa svojim timom dok sam radio na Tajvanu, u kombinaciji sa antitelima koje proizvodi firma na čijem sam konkursu pobedio, dala daleko bolje rezultate u pogledu uništavanja malignih tumora. To ne bi bilo toksično po ostatak organizma, što je sad slučaj sa citostaticima. Nagrada mi je omogućila dalja istraživanja, koja sad sprovodim - kaže Prijović.

Prijović je do detalja objasnio koje su sličnosti, a koje razlike između njegove i ruske metode.

- Ono što je zajedničko Rusima i meni jeste što radimo na tome da putem vene, korišćenjem nanočestica koje nisu ništa drugo nego jedna hemijska smeša, isporučimo lek direktno u oboleli organ, a da pritom ne zahvatimo zdrave ćelije. To bi bila daleko bolja i efikasnija metoda od hemioterapije i citostatika, jer oni deluju i na tkivo koje nije zahvaćeno karcinomom. S druge strane, razlika između nas i Rusa je u tome šta ćemo ubrizgavati u venu i kako ćemo obezbediti da lek stigne samo do obolelog tkiva - opisuje Prijović.

Prema njegovim rečima, srpski tim iz Vinče je i dalje barem korak ispred ruskih kolega.

- Kako je odjeknula vest iz Rusije, u prvi mah sam pomislio da su oni svoje istraživanja isprobali na čoveku. Međutim, ispostavilo se da su to uradili tako što su uzorak ljudskog tumora razvijali u takozvanoj Petrijevoj šolji i na tome sprovodili istraživanja. Ako ćemo realno, u ovoj trci mi iz "Vinče" smo na korak ispred Rusa, jer smo svoja istraživanja već počeli da sprovodimo na miševima, odnosno živim stvorovima - kaže Prijović.

Radi i sa magnetima

Prijović ističe da je tokom dugogodišnjeg istraživanja pokušavao na razne načine da "navede" nanočestice da deluju samo na bolesno tkivo.
- Pokušavamo to da uradimo i sa magnetima, koji privlače nanočestice. Na bolestan organ, recimo dojku, stavi se magnet koji privlači nanočestice na koje smo već "prikačili" lek. Međutim, to je primenjivo kod raka jajnika ili dojke, gde je sa spoljne strane moguće pristupiti organu, ali sad tražimo način kako to da primenimo kod kancera jetre ili pankreasa, koji su unutrašnji organi - objašnjava Prijović.

On napominje i da su njegova višegodišnja istraživanja potvrdila da je moguće isporučiti lek putem nanočestica direktno u kancerogeno tkivo, što su objavili i Rusi. Međutim, to mora biti dokazano i u praksi, najpre na životinjama.

- Miševima smo presadili ljudski tumor debelog creva i putem nanočestica ubrizgali smo im lekove koje sam osmislio. Tokom narednih dana seciraćemo ih i videti kako se ponašao tumor, a kako zdrave ćelije - objašnjava Prijović.

Niz testova

Čak i ako se ispostavi da je primenjena terapija kod miševa dala rezultat, Prijović naglašava da je to samo jedan korak u dokazivanju da je ono što su osmislili ipak lek.

- Čak i da prođe eksperiment sa miševima, čeka nas dokazivanje na još dve vrste životinja, potom ispitivanje na ljudima kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti sada primenjivog lečenja, pa istraživanje na dobrovoljcima. Tek onda kreću standardna klinička ispitivanja. Dakle, da bi nešto dobilo status leka, odnosno počelo da se primenjuje u praksi, potrebno je osim znanja, i vreme. I, naravno, mnogo para - kaže Prijović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online