Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.03.2017.
10:31
gradskibiro.rs, Vestionline A

Prosvetari razjedinjeni: Ima štrajka, nema štrajka

Zašto bi u srpskoj prosveti bilo drugačije nego u celoj Srbiji? A realno i nije... Deca su nam sve više neznalice, država sve više dozvoljava deci da se iživljavaju nad učiteljima i nastavnicima, roditelji besramno napadaju (za sada pretežno verbalno) prosvetni kadar kako su njihovi mlađi naraštaji su najbolji na svetu - a u školskim dvorištima sevaju pesnice i noževi, puši se marihuana sve u šesnajs'... Nastavni kadar hoće veće plate, ali i da štrajkuje i drži časove po 30 minuta, država nema para, a i kad ima radije će da krpi rupe u Srbijagasu, EPS-u, RTB Boru ili Petrohemiji... I u tom vrzinom kolu, ni sami prosvetari nisu jedinstveni među sobom.

pixabay.com
Kad se malo razmisli, bolje da su nastavnici po ulicama, nego deca...

Janković: Protest i štrajk USPRS u petak, moguća radikalizacija

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković najavila je da će u petak, 17. marta, članovi tog sindikata održati protest ispred Vlade Srbije i navela da je jedan od zahteva ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji potpisan na kraju petomesčnog štrajka, 2015. godine.

- Protest će početi u 12.05. Naši članovi će u školama skratiti časove na 30 minuta i time će biti poslata jasna poruka, tražimo da se ispuni potpisano, ni više, ni manje. Pre svega Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika - rekla je Jankovićeva za portal Gradski biro.

Ona je rekla i da se razmišlja o radikalizaciji štrajka jer punih godinu dana predstavnici USPRS ne mogu da dodju do premijera i  otpočnu razgovore o dinamici ispunjavanja Sporazuma ili možda nekom njegovom aneksu.

- Žalosno je da se briga o mladima i obrazovanju svodi na ispraznu priču. Tako su nam deca najveće bogatstvo i školstvo nam je stub društva, ali kada se sa zaposlenima u tom istom obrazovanju nešto dogovorite, čak i potpišete, onda se to ne mora ispunjavati. Unija SPRS je zato protest nazvala "Čovek se veže za reč" - kazala je Jasna Janković.

Na pitanje da li će poziv na štrajk biti upućen i drugim sindikatima Janković je odgovorila potvrdno.

- Svakako, Konfederaciju slobodnih sindikata, čiji smo članovi, dobronamerne ljude i roditelje da podrže učitelje svoje dece. Bez ikakvih zadnjih namera ili političkih konotacija, borićemo se za vraćanje dostojanstva nastavničke struke, protiv ponižavanja svake vrste, diskriminacije i nasilja. Zalagaćemo se da svi u Srbiji shvate da je rušenjem prosvete, ovoj zemlji oduzeta budućnost - navela je ona.

Sokić: SRPS se neće pridružiti protestu USPRS 17. marta

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Miodrag Sokić izjavio je danas da se taj sindikat neće pridružiti protestu i štrajku Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u petak 17. marta.

- Svi sindikаti ovih dаnа pregovаrаju sа ministrimа o plаtаmа. Pregovori su u toku i nаstаvljаju se ove nedelje. Iskustvo nаm kаže dа trebа dа iscrpimo trenutnu dobru volju ministаrstаvа, pа tek, ukoliko pregovori ne uspeju, logično bi bilo dа se sindikаti dogovore i o eventuаlnom protestu i štrаjku - rekao je Sokić za portal Gradski biro.

On je rekao da se SRPS neće pridružiti protestu i štrajku USPRS 17. marta.

- Pošto USPRS nije konsultovаlа ostаle sindikаte već je procenilа dа trebа dа ide sаmа, ondа je stаv SRPS-а dа se ne pridružuje jednostrаnim i, sаmim tim, štetnim potezimа USPRS-а - kazao je Sokić.

Kako je ranije najavio, USPRS u školаmа Srbiji u kojimа je većinski sindikаt Unijа sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije, čаsovi će u petаk, 17. mаrtа, biti skrаćeni nа 30 minutа zbog jednodnevnog štrаjkа.

USPSR, izmedju ostalog traži ispunjenje odredbi Sporаzumа o rešаvаnju spornih pitаnjа uprosveti koji je potpisаn 24. аprilа 2015.godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online