Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.03.2017.
13:10
Vestionline A

Operimo ženama noge za 8. mart!

Ma kakvo cveće, romantične večere, nakit - 8. marta, na Dan žena, svojoj voljenoj operite noge! Evo zašto...

pixabay.com
Dođite, svi ste pozvani!

Muškarci treba da budu skromniji

Razni su načini da oni, koji ne smatraju da je Dan žena 8. mart besmislen, prevaziđen, demode, proslave taj praznik. Osim standardnih izjava ljubavi i poštovanja, poklona, cveća, nakita... neki će tog dana svojim voljenim damama oprati noge.

Nije šala.

Angažovani budisti Beograda (AbB) 8. marta organizuju duhovni performans i uvežbavanje "uskromnjavanja muškog, patrijahalnog ega u savremenoj Srbiji" pod nazivom: "Operimo ženama noge!".

Budisti kažu da je čin ritualnog pranja ženskih nogu od strane muških aktivista AbB-a za 8. mart, zapravo:

- Čin simboličkog IZVINJENJA u kojem se jedna muška grupacija - muški članovi AbB-a u ime muškog roda simbolički izvinjavaju ženskom rodu za sveopšte i dugotrajno ruženje i sramoćenje ženskog tela (bodi-šejming ili bodi-šejmovanje) od strane muškaraca i patrijahalne kulture uopšte.

- Čin simboličkog izražavanja SAOSEĆANJA i empatije sa ženskim bolom koji je nastao zbog bodi-šejmovanja.

- Čin simboličkog izražavanja POŠTOVANJA, naklonosti i priznanja da žene i njihova tela imaju integritet i dostojanstvo onakva kakva ona prirodno jesu.

- Čin simboličkog USKROMNJAVANJA muškog i uopšte patrijarhalnog ega.

Svi muškarci su pozvani

Akcija je biti organizovana 8. marta od od 16 do 18h u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Birčaninova 21, u Beogradu, a članovi AbB-a pozivaju sve muškarce Beograda i Srbije da im se pridruže u ovoj akciji.

Svako ko dođe može da učestvuje u performansu, simboličkoj radnji čiji je cilj da se speru prljavština, talog i bol muškog bodi-šejmovanja.

U tradicionalnim religijama poput hrišćanstva, hinduizma i budizma, akt ritualnog pranja nogu, ali skoro isključivo religijskim velikodostojnicima (poput pape ili dalaj lame) jeste, s jedne strane, izraz najdublje naklonosti i poštovanja, a s druge, akt uvežbavanja sopstvene poniznosti i skromnosti (papa je, na primer, kao simbolički gest empatije, nedavno izbeglicama oprao noge).

Izvinjenje ženama

Transponovanjem u sadašnje vreme i savremeni kontekst, AbB žele da činom ritualnog pranja ženskih nogu, s jedne strane, ponude ženama svoje izvinjenje za dosadašnje milenijumsko muško bodi-šejmovanje, te iskažu svoju naklonost i poštovanje prema njihovom dostojanstvu, a s druge, da demonstrativno, dakle javno, uvežbavaju uskromnjavanje svog muškog ega.

A šta treba žene da rade dok im muškarci peru noge?

Pre svega treba da se ponašaju dostojanstveno, da se u tišini usredsrede na sam čin, a trebalo bi i da tom prilikom vizualizuju neku realnu situaciju iz svoje prošlosti u kojoj su bile izložene bodi-šejmovanju od strane muškaraca, i da "onda zamisle kako taj bol sramoćenja njihovih tela spuštaju u noge i kako im voda i pranje odnose bol".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online