Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
13:30
B. Đokić - Vesti A

Kuke dobrote probudile svest

Humanitarna akcija koja se za kratko vreme iz Srbije proširila regionom Balkana, poznatija kao Kuke dobrote, nov je način prikupljanja pomoći za ugrožene, a za sve je "kriva" mlada Beograđanka Ljiljana Orlić, novinarka i osoba koja se, kako kaže, trudi da kroz javni rad svima pokaže moć davanja i osećanja da je ugroženim sugrađanima pomoć potrebna.

V. Sekulić
Radost je u davanju: Ljiljana Orlić

Ova akcija je vrlo jednostavna. Na javnim mestima, ispred kafića, zgrada, verskih objekata, postavljene su kuke, odnosno čiviluci, na koje svako ko ima nešto da da ugroženima može da ostavi, a oni kojima treba mogu da uzmu ono i onoliko koliko im je potrebno.

- Prvu akciju započela sam prošle godine u Novom Beogradu. Postavila sam Kuke dobrote, odnosno čiviluke na koje sugrađani mogu da ostave hranu i čistu odeću za ugrožene. Na moje oduševljenje počeli su da donose u velikim količinama. To sam stavila na naš Fejsbuk profil Kuke dobrote, gde sada postoje sve informacije o ovoj akciji i počeli su masovno da se javljaju ljudi. I tako je krenulo - priča Ljiljana za "Vesti", dok razgovaramo u jednom beogradskom kafiću ispred kog su postavljene Kuke dobrote.

Ubrzo se akcija proširila u Rumi, Nišu, Novom Sadu, pa u regionu, Zadru, Zagrebu, Mostaru i još mnogim gradovima ne samo u Srbiji, već i okolnim zemljama.

- To je akcija buđenja svesti. Da svaki beskućnik ili penzioner na rubu egzistencije može da dođe i uzme šta mu treba. Može da dođe ko hoće i stavi šta smatra da treba i da dođe onaj kome je pomoć potrebna i uzme šta mu treba. Sada su Kuke dobrote postavljene na desetine mesta. Pre neki dan sam videla da su postavljene i kod Hrama Svetog Save na Vračaru. To može svako da uradi, svaki pojedinac. Mi nismo organizovani, već svako ko smatra da može pomoći sugrađanima, to treba da uradi. Kada smo počeli akciju, krenulo je sa dva-tri mesta, a sada ima mnogo Kuka dobrote, u više od 30 gradova u Srbiji i regionu - objašnjava Orlićeva.

Najviše ju je ganuo odziv dece i mladih.

- Videla sam da su učenici po osnovnim školama počeli da se organizuju i ostavljaju pomoć, videli smo Kuke dobrote i ispred vrtića - kaže Ljiljana.

Ideja o ovoj akciji ipak nije nastala u Beogradu.

- Ispod Brankovog mosta videla sam da je neko postavio čiviluke. Saznala sam da je u pitanju naša sunarodnica iz Portugala, koja je došla poslom u Beograd na nekoliko dana. Uspela sam da stupim u kontakt sa njom i pohvalim tu plemenitu ideju. Rekla sam joj da ćemo postaviti Kuke dobrote po Beogradu, a onda se to proširilo po Srbiji i regionu. Mogu bilo gde da se stave, to je važno. Bitne su i za buđenje svesti naših sugrađana, da svima napravimo lepše mesto za život. Kada me pitaju šta da ostave, kažem im da nije važno. Bitna je dobra namera. To mogu da budu dve jabuke, ali i odelo, kolači, sve zavisi šta ko ima - objašnjava plemenita devojka, koja je, kako kaže, da davanje i pomoć bližnjima pružaju beskrajnu radost.

- Svako od nas ima nešto što svakodnevno može da ponudi bližnjima. Treba probuditi svest. Služimo se motom: "Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi". Tako treba svi da se ponašamo. Ono što se ne odnese posle nosimo u prihvatilište za odrasle u Kumodražu, gde su takođe neki naši sugrađani kojima je pomoć potrebna. Počećemo da sakupljamo i pomoć za decu u Svratištu. Potrebni su im voće, sredstva za ličnu higijenu, odeća... Zahvalni smo svima koji nam pomažu, a takvih je mnogo. Svakako ću nastaviti sa akcijama i stalno stižu nove ideje, kako bismo pomogli sugrađanima...

Tihi šampioni

Orlićeva je diplomirala na Fakultetu političkih nauka i već godinama se bavi novinarstvom. Radila je dve godine u "Večernjim novostima", gde je učestvovala u akciji "Najplemenitiji podvig Srbije". Tada je obišla celu zemlju i shvatila koliko je mnogima pomoć potrebna.
- Sada radim na Edu TV koja se bavi promovisanjem nauke, kulture i obrazovanja. Na ovoj televiziji radim emisiju Cooltura koja se bavi kulturnim dešavanjima u gradu, kao što su koncerti, izložbe, predavanja. Radim i emisiju Talenti koja se bavi promovisanjem najboljih iz Srbije, jer niste ni svesni koliko u Srbiji ima osoba koje su šampioni u svom poslu, poznati i u svetu, a mi ne znamo za njih. To su tihi šampioni. Moja misija u novinarstvu je da edukujem ljude i da im proširim vidike i otvorim granice nekih drugih svetova - kaže Ljiljana.

Putokaz za mlade

Iako ne voli previše da govori o sebi, Ljiljana nam otkriva tajnu šta je ono gde i sebe vidi u budućnosti.
- Velika mi je želja da imam svoju humanitarnu organizaciju i da se bavim humanitarnim radom, pored rada u medijima. Namera mi je da svojim primerom osvestim mlađi naraštaj i da njima plemenitost bude nešto najprirodnije. Ako mojim putem krene petoro dece ja ću biti srećna, jer onda sam pravu stvar uradila za naše društvo - otkriva naša sagovornica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online