Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.02.2017.
18:01
A. Vučićević - Vesti A

Najblistaviji um ljudskog roda

U galeriji Radio-televizije Srbije, izdavačka kuća Bečkerek iz Novog Sada, autora Milovana Matića, predstavila je fotomonografiju "Tesla" posvećenu životu, radu i delu jednog od najvećih svetskih naučnika. Milovan Matić, fizičar i zemljoradnik iz Brusa, ceo svoj život posvetio je Nikoli Tesli.

V. Sekulić
Objavljena fotomonografija fizičara iz Brusa o Nikoli Tesli

Temelji civilizacije

- Nikola Tesla je jedan od najblistavijih umova čovečanstva. Mnogi su naučnici uradili lepe i pametne stvari, ali ono što Nikolu Teslu izdvaja od svih njih jeste to što interesovanje za njegova dela vremenom raste.

Još pre 120 godina, on je postavio osnove na kojima funkcioniše današnja civilizacija. On je još 1904. godine objavio da će postojati jedna mala džepna sprava, koju ćemo svi nositi sa sobom i biće dostupna svima. On tada nije imao reči kojima bi objasnio na šta tačno misli, ali mi danas imamo upravo to, mobilne telefone. Na primer, njegov model električnog automobila s početka 20. veka je fascinantan i u današnje vreme - rekao je Milovan Matić.

V. Sekulić
Autor: Milovan Matić

Objavljena na tri jezika

On je godinama radio na sakupljanju materijala za ovu značajnu fotomonografiju. Ona je objavljena na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, a osim štampanog dela, knjiga je praćena audiovizuelnim materijalom, kao i aplikacijom za mobilne telefone.

Vršilac dužnosti direktora Televizije Srbije Ilija Cerović istakao je da je ovo izdanje dokaz da nema mesta sumnjama da će elektronske knjige potpuno zameniti štampane.

- Značajno je da očuvamo svest o ulozi, o važnosti dostignuća Nikole Tesle. Iz naše sredine je nikao jedan genije čije će ime ostati zauvek zabeleženo slovima u istoriji nauke i tehnike - rekao je Cerović.

Poznati beogradski arhitekta Dragomir Acović govorio o svom zamišljenom razgovoru sa Nikolom Teslom.

Specijalni gost na promociji bio je poznati reditelj, glumac, pisac i muzičar Nele Karajlić, koji je nedavno režirao muzičko-scenski spektakl "FBI - Dosije Tesla".

Karajlićeva šala

- Dok sam radio na predstavi, mnogo sam čitao i istraživao Teslu. Ali kako sam potpuni antitalenat za elektrotehniku, slabo sam razumeo šta je on hteo reći. Ova fotomonografija mi je sve razjasnila. Jedino se sa aplikacijom nisam snašao, a sin mi je tada rekao: "Tata, zovi Teslu da ti objasni." On bi sigurno bolje nego ja znao da se snađe sa mobilnim telefonom - našalio se Karajlić.

Promociju knjige su upotpunili i umetnici Srpskog narodnog pozorišta, Milorad Kapor, koji je pokušao na što autentičniji način da dočara Tesline reči, i solista Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar - Saša Petrović svojim muzičkim performansom.

Bogata biografija

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u porodici pravoslavnog sveštenika u Smiljanu u Republici Hrvatskoj. Bio je četvrto od petoro dece. Školovanje je započeo u svom rodnom mestu, a gimnaziju je završio Karlovcu. Višu tehničku školu u Gracu upisao je 1875. godine. Nakon toga, upisuje fakultet u Pragu 1880. godine. Nakon toga usledila je bogata karijera u Budimpešti, Parizu, Strazburu. U Njujork odlazi 1884. godine, gde je i umro 1943. godine. Izumitelj je naizmenične struje, radija, bežičnog prenosa, ali i mnogih drugih značajnih patenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online