Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.02.2017.
18:01
D. Dimitrijević A

Nejač spasli gladi i mraza

Svratište na Zvezdari je ustanova namenjena deci koja žive na ulici uzrasta od pet do 15 godina. Postoji više načina na koji ona dolaze u prihvatilište. Uglavnom ih dovode vršnjaci koji su već posećivali Svratište.

V. Sekulić
Veoma bitno: Uključivanje u obrazovni sistem

Organizacija ima i terenske radnike koji obilaze naselja i raskrsnice, te na taj način utvrđuju koja deca su u pogodnoj kategoriji za korišćenje usluga prihvatilišta.

Stiču radne navike

Deca dolaze ujutru i tada doručkuju, dobijaju čistu garderobu i idu u školu. Kada se vrate iz škole rade domaće zadatke i onda imaju taj neki period od sat, dva za slobodno igranje koje im je pokriveno radionicama.

- Bitan je taj princip dobrovoljnosti, koji je kod nas jako presudan, a to je da dete može da dođe i ode kad god poželi - ističe nastavnica Jelena Mitić-Pantić.

Svratište trenutno broji 120 aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou kroz Svratište prođe 30 do 40 dece. Kada su uslovi lošiji, zimi taj broj je nešto povećan od 50 do 60 dece.

- Zimi i pored povećanog broja dece, iz godine u godinu smo nekako uspevali da se organizujemo i znamo da se snađemo, tako da u principu nemamo problema da prebrodimo i to - kaže nastavnica Jelena.

Osnovna baza od koje se kreće u rad sa decom je da steknu higijenske navike, kada deca budu primljena u program. Nakon toga se deca uključuju u obrazovni sistem ili ako već pohađaju nastavu, pruža im se podrška u tome.

V. Sekulić
Voli da radi domaće zadatke

Rade i volonteri

Sa decom radi mali, ali stručni tim: vaspitači, specijalni pedagozi, medicinska sestra, socijalni radnici, psiholog i pravnik. Tom timu su priključeni i volonteri koji su angažovani na dnevnom nivou.

Najviše se radi na širenju socijalizacije dece na društvenom planu. Svako sa nekog svog aspekta pokušava da kroz rad sa decom postigne dobre rezultate i da se napredak vidi kod svakog deteta pojedinačno.

- Volim sve nastavnike, posebno nastavnicu Jelenu, nju najviše volim. Svi su dobri i savetuju nas da učimo kad ovde dođemo iz škole i da radimo domaći. Posle toga slušamo muziku i igramo igrice - oduševljeno prepričava Angelina Stefanović (13).

V. Sekulić
Organizator radionice: Jelena Mitić Pantić

Znanja o internetu

Deci je vreme u prihvatilištu kvalitetno ispunjeno radionicama kreativne i edukativne vrste.
Posebno je istaknuta radionica programiranja gde deca stiču znanje o kompjuterima i internetu, koje će im biti potrebno u budućnosti.

- Interesuju me računari i volim da igram fudbal. Ovde mi je najzanimljivije kada učimo programiranje i želim da upišem školu za to - kaže Boško Marković (14). Pored toga imaju i školicu engleskog jezika.

Pored radionica koje se realizuju svakodnevno, za decu su vikendom organizovane posete bioskopima i pozorištima.

Jovana voli da crta

Deca koja posećuju ovu ustanovu, zadovoljna su načinom na koji je njihovo vreme organizovano.

- Ovde mi je lepo. Volim da crtam i da radim domaći, a ponekad mi se i ne radi - iskreno govori mala Jovana Marković (9).

Svratište za decu ulice na Zvezdari počelo je sa radom 2008. godine. Cilj je da se deci pruži sve ono što im je potrebno da imaju lepo detinjstvo, a što roditelji nisu u stanju da im obezbede. Najveći uspeh je da se što više dece, kojima je to potrebno, uključe u program i da se integrišu u veće grupe i samim tim stvore naviku da samostalno posećuju prihvatilište.

Pomoć dobrih ljudi

Svratište nema organizovane donacije koje stižu institucionalno ili koje su određene i konstantne, ali opstaju zahvaljujući dobrim ljudima. Na dnevnom nivou, dolaze ljudi koji donesu hranu, garderobu, školski pribor, slatkiše i sredstva za higijenu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online