Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2017.
18:01
N. S. Preradović - Vesti A

Nemci traže srpske medicinare

Nemačkoj će do kraja ove decenije u sektoru medicinske nege nedostajati gotovo 220.000 kvalifikovanih radnika, čime se otvara mogućnost za zapošljavanje medicinskih sestara, tehničara i lekara.

V. Sekulić
Monija Počeković, direktorka kompanije Spectra

Budući da je poznato da srpski radnici uživaju imidž vrednih radnika, u Srbiji je nakon višegodišnjeg uspešnog rada na nemačkom tržištu otvoreno predstavništvo kompanije Spectra.

Vaš rad je usmeren na zapošljavanje radnika iz Srbije i to medicinskog osoblja. Možete li reći nešto više o tome?
- Naš projekat predviđa da mi kao i u prethodnim projektima koje smo realizovali u saradnji sa vladom pokrajine Hesen, učestvujemo kao vodeći partner u rešenju problema nedostajućeg medicinskog osoblja.

Potražnja je za 1.350 radnika, 87 radnika je dobilo posao, dok se za 450 čekaju ugovori. Da li to znači da se prijavilo manje medicinara nego što se traži?
- Naš projekat je tek poslednjih dana medijski predstavljen, a koliko će kandidata proći kroz ceo proces, teško je reći. To zavisi od kvaliteta kandidata koji se nalaze u našoj zemlji. Tu ne dovodimo u pitanje stručno zvanje, već prvenstveno govorimo o spremnosti da se posvete učenju nemačkog jezika. Naša procena je da potreba višestruko prevazilazi broj raspoloživih kandidata iz naše zemlje.

Vaša firma nije agencija, ne posluje po sistemu provizije, već je direktni poslodavac. Šta to znači?
- Kako je na našoj prezentaciji u Privrednoj komori Srbije naglašeno, sve procese sprovodimo preko nemačkog biroa za zapošljavanje (odeljenje za zaposlene iz inostranstva), kao i u saradnji sa Agencijom unutar pokrajine Hesen, koja se bavi priznavanjem kvalifikacija iz inostranstva (posebno odeljenje zaduženo za medicinsko osoblje).
Treba istaći da Spectra nije agencija za zapošljavanje, lizing kuća koja posluje po sistemu provizije, već je direktan poslodavac, ozbiljan i respektabilni partner i most između privrede Nemačke i Srbije.

Postoji potražnja i za drugim sektorima (logistika, IT sektor, održavanje zgrada)?
- Naravno, pored sektora medicine, svakako ćemo i u svim ostalim sektorima u kojima poslujemo pružati šansu da naši zaposleni rade u svim našim predstavništvima. Nakon višegodišnjeg uspešnog rada u Nemačkoj, Spectra GmbH od sada posluje i u Srbiji. Svoj uspešan koncept poslovanja koji se dokazao u zahtevnoj i visoko razvijenoj privredi Nemačke - Spectra GmbH donosi u Srbiju i usmerava svoje resurse na projekte Facilitdž management i logistike.

Pouzdani radnici

Srbi su već decenijama poznati kao vredna radna snaga. Koliko je ta činjenica doprinela da nemački poslodavci traže radnu snagu sa ovih prostora?
- Svakako je od velike koristi. Naše školstvo i dalje uživa ugled, kao i širina spektra zadataka koji naši radnici uspešno savlađuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online