Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Iz Minesote na vukove

Čitava brigada od 750 lovaca iz Srbije, Bugarske, SAD, Hrvatske i BiH na planinskim terenima u okolini Blaca uspela je da ulovi samo jednog vuka i nekoliko lisica. Iz godine u godinu lovačka međunarodna manifestacija pod nazivom Vuku u pohode koju organizuje Lovačko udruženje Blace okuplja sve veći broj lovaca iz Srbije i nekoliko zemalja iz okruženja, ali i lovce iz SAD, koji su očarani lepotom i lovnim potencijalima Srbije.

Z. Marjanović
 

Među lovcima, istina ovog puta bez ulova, bio je i Miroljub Stamenković, čovek naše gore list, koji već godinama živi u Minesoti u Americi, ali i lovac koji već godinama neizostavno dolazi kopaoničkim i jastebačkim vukovima u pohode.

Samo se njemu posrećilo: Dragan Stević

- Nije meni samo do lova, nego do ovog ambijenta i druženja sa ljudima u Srbiji. Svake godine dolazak u otadžbinu usklađujem s vremenom održavanja ove manifestacije koja je, verujem, jedna od retkih u svetu. Jednostavno, cela godina u Americi mi prođe u pripremama za dolazak, učešće na manifestaciji i ponovno viđenje sa prijateljima. U Ameriku se vratim zadovoljan jer svakog puta u Blacu steknem nove prijatelje - kaže za "Vesti" Miroljub Stamenković.

Promrzli lovci

Pri kraju dana promrzli lovci su se, prema planu manifestacije, ponovo okupili u centru Blaca, svetske prestonice lovaca i dvocevki, kako bi sumirali rezultate pohoda zverima koje su, kako se pokazalo tog dana, bile lukavije od lovaca.

Sneg do pojasa

I ovog puta, iako je mraz štipao za oči i ruke kao nikada do sada u tradiciji dugoj dve decenije, u centru Blaca se okupila brigada lovaca koji su nakon svečanog znaka predsednika opštine Blace Zorana Jozića za početak manifestacije krenuli ka padinama Kopaonika i Jastrepca po tačno utvrđenom rasporedu u nadi da će im se posrećiti i da baš njih zaštitnik lovaca Jevstatije dovesti do vučjih tragova i brloga.

Z. Marjanović
Zaljubljenik u lov: Miroljub Stamenković

Bilo je hladno lovcima, koji su se s mukom probijali po teškim terenima po snegu do pojasa, ali i vukovima, koji su se zavukli duboko u svoje jazbine i bilo je očigledno da nisu bili dobre volje da prime lovce koji su im, kako se kaže u nazivu manifestacije, pošli u pohode.
Pri kraju dana promrzli lovci su se, prema planu manifestacije, ponovo okupili u centru Blaca koje je tog dana bila svetska prestonica lovaca i dvocevki kako bi sumirali rezultate pohoda zverima koje su, kako se pokazalo tog dana, bile lukavije od lovaca.

Mršav učinak

Z. Marjanović
Sa ulovom: Dragiša Sudimac

Najprecizniji ovog puta bio je Dragan Stević iz Novog Sada koji je odstrelio vuka, a nešto manje sreće imali su David Đorđević iz Rekovca i Dragiša Sudimac i Saviša Andrejić iz Blaca, koji su odstrelili lisice. Najuspešniji na dvadesetoj po redu međunarodnoj manifestaciji Dragan Stević nije krio zadovoljstvo zbog lovačkog uspeha koji je postigao.

- Podatak da sam jedini koji je ulovio vuka govori dovoljno. Naravno da sam zadovoljan i svojim uspehom, ali i organizacijom manifestacije koja spada u red najvećih i najpriznatijih u Srbiji - istakao je prvi među 750 dokazanih lovaca iz zemlje i sveta.

Meštani čuvaju torove

Službena analiza lovačkog učinka i trofeja izloženih uglavnom na haubama automobila je zapravo tek uvod u glavni deo programa u kome učestvuju promrzli i izgladneli lovci. Lovačko druženje u toploj hotelskoj sali započinje vrućom rakijom, a završava se u ranim jutarnjim satima. Dok se lovci goste i obavezno hvale, iz svojih brloga izlaze izgladneli vukovi, a meštani noć provode pored svojih torova čuvajući mal.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online