Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
18:10
blic.rs A

Odlazak heroja: Jedini general koji je za Srbe bio "izdajnik", a za Hrvate "zločinac"

General bivše JNA Vladimir Trifunović koji je preminuo u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, preživeo je pravu gogotu poslednjih 25 godina - u Srbiji je bio osuđen za izdaju, a u Hrvatskoj za ratni zločin na 15 godina zatvora. Presuda za izdaju je ukinuta 2010. godine, dok je u Hrvatskoj obnovljen postupak zbog optužbi za ratne zločine.

youtube.com/AP Archive
Bio u nemilosti i Srbije i Hrvatske: General Vladimir Stefanović

Takođe, Trifunović je, zajedno sa pukovnikom Berislavom Popovim, u Sloveniji optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine.

Trifunovićeva golgota počela je 22. septembra 1991. godine kada je predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci. Govorio je da je to uradio da bi spasao mlade vojnike. Niih je tada autobusima, uz hrvatsku pratnju doveo do granice sa Srbijom.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je 1995. osuđen za izdaju, na 11 godina zatvora, u trećem sudskom procesu, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira. Ipak, proveo je tri godine u Zabeli, a kazna mu je prethodno bila smanjena na sedam godina.

Trifunović je tada izjavio da nije kriv i da očekuje punu rehabilitaciju. On je rekao i da se nada da će se slučaj razrešiti do kraja.

- Kad se sve ovo završi, tražiću punu rehabilitaciju i da država prizna svoju grešku, a institucije da nadoknade sve što sam izgubio za ovo vreme - rekao je Trifunović 2010. godine i dodao da se oseća kao nevin čovek i da se nada da će biti dokazano da je sve što je činio bilo u skladu sa vojničkom etikom i sa "svesću komandanta".

Istovremeno, general bivše JNA ocenio je da su 19 godina on i njegova porodica bili progonjeni.

Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak, na Trifunovićev zahtev.

- Trifunović je osuđen na obe strane za potpuno različite stvari, što je apsurd cele situacije. U tri države bivše SFRJ je osuđen ili krivično gonjen - naveo je pre šest godina njegov branilac i izrazio nadu da će na kraju Trifunović u Srbiji uskoro biti rehabilitovan, a u Hrvatskoj oslobođen optužbi.

Tokom devedesetih, često su se čule teze da je Trifunović predajom Varaždinskog korpusa omogućio hrvatskoj strani da za vreme rata dođe do nekoliko desetina tenkova, što je kasnije iskorišćeno za ubijanje srpskog življa u Hrvatskoj.

Objavio je tri knjige o svom slučaju "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti - u borbi za istinu i pravnu državu" i "Neću milost".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online