Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.01.2017.
22:24
B. Simonović - Vesti A

Čija su deca ostala gladna

Svet je pre neki dan obletela vest da je u Beogradu preminula Vesna Vulović, legendarna stjuardesa, koja je 26. januara 1969. godine preživela tragediju Jatovog aviona na čekoslovačkom nebu, odnosno pad sa više od preko 10.000 metara u olupini eksplozijom podmetnute mine raznetog jugoslovenskog aviona.

youtube.com/WargamingNA
Vesna Vulović kao mlada stjuardesa

Bio je to završni čin tragedije jugoslovenske letelice DC 9-32 na liniji Kopenhagen-Zagreb, koju je oborila mina podmetnuta od strane ustaških terorista, tragedije u kojoj je stradalo 28 putnika i članova posade, a jedini preživeli, jedini svedok koji je mogao da kaže šta se desilo i kako je bilo bila je mlada, tada dvadesetdvogodišnja stjuardesa, Vesna Vulović, koja je preživela, iako je pala sa visine od tačno 10.160 metara.

Nesreća se, kakve li slučajnosti i ironije, desila iznad mesta koje se zove Srpske Kamenice, a to što je Vesna Vulović, uprkos stravičnim povredama - pored ostalog, fraktura lobanje, slomljene obe noge i tri kičmena pršljena - ipak preživela, bilo je senzacija koja je odmah našla mesto u Ginisovoj knjizi. Naravno, bio je to i veliki izazov za novinare - reportere iz celog sveta, koji su se sjatili u Čekoslovačkoj u želji da čuju i zapišu živu reč mlade strjuardese, čuda od čoveka koji je preživeo ono što definitivno i za sva vremena izgleda i neverovatno i nemoguće.

Među njima se našao i tada tridesettrogodišnji reporter mladog beogradskog večernjeg dnevnika "Politika Ekspres", Stevan Šević. Čim su strašne rane Vesne Vulović malo sanirane u Čekoslovačkoj, iz Beograda je upućen specijalni avion sa ekipom lekara da je preuzmu i prevezu na dalje lečenje u ovdašnjim bolnicama.

 

Lički markantan, vojvođanski pitom

Ličanin po ocu, Crnogorac po majci, Stevan Šević je rođen 1936. godine u Kadinom selu u Makedoniji, rat je proveo sa roditeljima kao izbeglica i prognanik, a potom su se skrasili kao kolonisti u selu Jabuka kod Pančeva. Kao još nesvršeni pravnik, zakucao je na vrata "Politike" i za kratko vreme se afirmisao kao izvrstan reporter.
Ostao je celog veka u "Politikinoj" kući, a najviše u "Ekspresu". Obavljao je više uredničkih funkcija, ali je ipak najviše voleo pero:
- Lički markantan, vojvođanski pitom, neprevaziđeni kozer i šarmer koga su krasile lepa reč i širok osmeh, čovek oko kojeg se prijatelji i kolege nikad nisu mogli saglasiti da li je lepše govorio ili pisao - rekao je povodom smrti Stevana Ševića njegov znatno mlađi kolega Siniša Ružić.

U avionu koji je upućen po Vesnu Vulović bio je i novinar Stevan Šević. On je sa posadom udesio da u povratku, baš na 10.000 metara visine, napravi intervju sa Vesnom, koji će "uživo" primati stenografi "Politike" i koji će se sutradan kao velika ekskluziva pojaviti u "Politikinim" izdanjima.

U povratku, međutim, kad je Vesna Vulović već bila smeštena u avion, Ševića je na stepeništu sačekao pilot i saopštio mu da on ne može unutra, jer je iz Beograda naređeno da uz Vulovićku u letelici mogu biti samo lekari. Šević je shvatio da mu je neko od zavidljivih kolega iz konkurencije pomrsio konce i u očajanju je iz novčanika izvadio fotografiju svoje dece i pokazao je pilotu:

- Ako ja ne uđem u ovaj avion i ne obavim šta sam naumio, ova deca će ostati gladna...U povratku, međutim, kad je Vesna Vulović već bila smeštena u avion, Ševića je na stepeništu sačekao pilot i saopštio mu da on ne može unutra, jer je iz Beograda naređeno da uz Vulovićku u letelici mogu biti samo lekari. Šević je shvatio da mu je neko od zavidljivih kolega iz konkurencije pomrsio konce i u očajanju je iz novčanika izvadio fotografiju svoje dece i pokazao je pilotu:

Onda se i pilot mašio novčanika i izvadio sliku svoje dece:

- Ako ja tebe danas pustim u avion i ova deca će ostati gladna...

Bio je to jedan od retkih novinarskih zadataka koji nije uspešno obavio Stevan Šević...
Tačno 42 godine kasnije, 10. oktobra 2011, stalo je veliko, plemenito srce Stevana Ševića, jednog od najpoznatijih, a svakako najosobenijih reportera koje je iznedrila "Politikina" kuća, koje je imalo srpsko pa i jugoslovensko novinarstvo.

Vernik i podanik ove "tako lepe, a tako proklete profesije", "sveštenik grešne crkve", kako bi rekao Ševićev kolega i brat po duhu i peru, Vasko Ivanović, otišao je na poslednji put sa kojeg se nikada neće vratiti niti doneti neku novu biser-priču, kakve je decenijama podarivao čitaocima i utirao neizbrisivi trag u jugoslovenskom žurnalizmu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online