Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Ministar vojni iz ofšor zone

Priznanjem da je do 2012. godine bio vlasnik ofšor kompanija, ministar odbrane u Vladi Srbije Zoran Đorđević potvrdio je pisanje Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) o njegovoj imovinskoj karti i poslovnoj biografiji, nametnuvši pitanje morala kao kriterijuma za obavljanje važne državne funkcije.

Tanjug
Biznismeni: Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Zoran Đorđević

Prema pisanju ove mreže, ministar vojni je kao direktor "misteriozne" ofšor kompanije KBX Consulting LLC iz Delavera, čije je vlasništvo nepoznanica, potpisao ugovor o osnivanju firme Telecraft u Srbiji novembra 2008. Za manje od godinu dana nakon osnivanja, ta kompanija je dobila javnu nabavku kod državne kompanije Telekom, i to u pregovaračkom postupku bez javnog objavljivanja.

- Na tom poslu ofšor firma je zaradila oko 88.000 evra i to je bio jedini njen posao, jer ju je Đorđević potom ugasio - kažu u KRIK-u.

Ministar Zoran Đorđević je negirao da je njegova ofšor firma imala državu za klijenta, naveo je da nije vlasnik pomenutih kompanija od kada je pre četiri godine postao državni sekretar u resoru odbrane.

- Ne postoji misterija i nedoumica, kada je u pitanju moja biografija. Pre državne funkcije, radio sam kao ekonomista u privatnom sektoru. U određenim periodima radio sam za druge poslodavce, ili sam bio vlasnik nekoliko privrednih subjekata. U skladu s važećim zakonima bio sam vlasnik i direktor KBX Consulting LLC iz Delevera, a pored firme Telecraft , supruga i ja smo bili vlasnici i drugih privrednih subjekata - naveo je ministar i dodao da su isključivo radili s privatnim sektorom.

Istakao je i da od trenutka kada je postao državni sekretar u ministarstvu odbrane, nije bio vlasnik, ni zaposlen u drugoj kompaniji.
Divlja gradnja KRIK je objavio i da ministar ima nekretnine u Malom Mokrom Lugu i dva automobila, a Đorđević je odgovorio da živi u polovini porodične kuće sa suprugom i dvoje dece, nasleđenoj od dede.

Dodao je da je kuća u kojoj živi njegova majka na istom placu. Izgrađena je od prodaje nekretnine koju je nasledio, a postupak legalizacije pokrenut je 2009. 

Crna lista EU

EU je prošle godine u okviru borbe protiv multinacionalnih kompanija koje izbegavaju plaćanje poreza objavila crnu listu od 30 "rajskih teritorija", a čak 18 njih je povezano sa srpskim firmama. Brisel je u ovoj akciji rešen da vodi bitku protiv utajivača poreza i da stane na rep povlašćenim poreskim ugovorima. Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, 333 preduzeća imaju osnivače iz ofšor zona, dok dve imaju i direktore s Mauricijusa i iz Lihtenštajna.

Skupljanje kajmaka

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, smatra da poslovanje preko ofšor firmi nije protivzakonito, ali je neka vrsta potkradanja sopstvene države.

A. Čukić
Sve nejasno: Ivan Ninić

On primećuje da je u slučaju ministra vojnog poznata samo zarada u evrima, ali su nejasni priroda posla i predmet ugovora. Ninić kaže da je pitanje da li je ofšor firma iz Delavera bila protočni bojler u ovom biznisu i da li postoji podizvođač, a da je ministar pri tom pokupio kajmak.

- Ministar je u obraćanju javnosti preskočio taj deo. Iz navoda KRIK-a vidimo da je firma imala jedan posao, ali ne i kako je Đorđević došao do posla, šta je predmet trgovine i zašto je posao bio direktna pogodba, a ne otvoreni postupak - ukazuje za "Vesti" ovaj pravnik ističući da su to pitanja na koja Đorđević javnosti duguje odgovor.

Moralno je diskutabilan, smatra naš sagovornik, svako ko koristi privilegije povoljnih poreskih tretmana.

- Nedovoljno je informacija za pravi zaključak šta je ministar radio kao privatnik, ali korišćenje pogodnosti na osnovu kompanije u SAD ukazuje na potrebu izvlačenja profita na štetu poreskih obveznika, odnosno građana Srbije - tumači Ninić.

V. Sekulić
Poslovanje bez kontrole: Milan Kovačević

Rajska ostrva pakao za Srbiju

Ofšor kompanije osnivaju se radi izbegavanja raznih vrsta poreza i kontrole finansijskog poslovanja, devizne i carinske kontrola. Moguće je putem firmi sa ostrva putem "iznajmljenih vlasnika i direktora" prikriti identitet i imovinu stvarnog vlasnika.

U slučaju koji je KRIK istražio, prema rečima konsultanta za inostrana ulaganja Milana Kovačevića, nepoznanica je vrsta posla.

- Strana kompanija nije mogla da vrši usluge u Srbiji, osim ako nije osnovana u našoj zemlji. Ona može samo da isporučuje nešto ulazi u zemlju preko uvoznika. Međutim, nedostaju preciznije informacije, ne može sa sigurnošću da se kaže o čemu je reč - pojašnjava ovaj stručnjak za "Vesti".

Đorđevićeva firma je osnovana u SAD-u. Kovačević ukazuje da osnivač firme nema obaveze prema SAD-u i može poslovati po svetu, a da u Americi ne znaju šta se i gde radi.
 

Tanjug
Penzionerski dani: Milan Krkobabić

Braća po majčinoj firmi

Ministar Milan Krkobabić i njegova najbliža rodbina, prema pisanju KRIK-a, poseduju nekretnine u vrednosti od 1,88 miliona evra.
Majka Marija (90), vlasnica je preduzeća Grafico 011, a u vlasništvu firme je poslovna zgrada od 502 kvadrata vredna 400.000 evra. Takođe i zgrada od 882 kvadrata vredna 700.000 evra u Zemunu.

Vlasnik Jet Direct doo je Nebojša Krkobabić, brat ministra, a ova firma je vodeći distributer materijala za grafičku i promotivnu industriju.

Sestra ministra energetike Aleksandra Antića, Ljiljana Zarubica, bila je udata za čuvenog narko-bosa Milana Zarubicu, ali je s njim bila i vlasnica kompanije Varan chemicals u čijim postrojenjima se proizvodila sirovina za pravljenje sintetičkih droga, naveo je KRIK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online