Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
05:00
O. Đoković - Vesti A

Sofija kao lavica!

Sofija Nikolić, 19-mesečna devojčica iz Srbije, operisana je 11. put u pariskoj bolnici Neker. Devojčica je na operacionom stolu vodila lavovsku borbu za život, a ishod je još nepoznat i njena majka Bojana je poručila da će se za 15 dana znati da li se druga fistula zatvorila.

O. Đoković
Ljubav jača od svega: Sofija i Bojana Nikolić
O. Đoković

Oporavak je dug i težak.

Vrhunski stručnjaci medicine uložili su sve znanje i umeće u odstranjivanje urođene izuzetno retke anomalije (dva-tri slučaja na svetu), fistule lepili srčanom maramicom, kožom, mišićem. Činili su sve i stigli do poslednje prepreke posle koje više nema intervencija.

Užasno podnela operaciju

Sofijina majka Bojana poslala je juče poruku Planki Bondulić, našoj zemljakinji koja je Nikolićima pomogla i ustupila im na korišćenje svoj stan u Parizu. Nažalost, Bojana je poslala informacije koje govore o veoma teškom stanju male Sofije.

Pomozimo koliko se može!

Nije sada vreme da se prevrće po troškovniku operacije i boravka u bolnici Neker, u ovim trenucima borbe za život odstranili su roditelji pred svojim očima tu matematiku, koja je nažalost i te kako prisutna.

Bez nje se nije moglo ni dovde doći, a ne može ni dalje. Nikolićima je potrebna novčana pomoć koju su im za ovaj poslednji dolazak u Pariz omogućili građani koji su u Srbiji za četiri dana prikupili 122.000 evra.
I, opet poziv dijaspori! Ako možeš, koliko možeš, pomozi Sofiji! I simboličan iznos je ogroman. Bez dobrih ljudi, Sofija dalje ne može.

- Užasno je podnela. Intubirana (s cevčicama u grlu koje omogućavaju dolazak vazduha u pluća), na aparatima, sedirana (u stanju smanjene svesnosti), natečena, s edemima (otocima). Javiću kad bude nešto novo - napisala je Bojana.

Od bdenja i strepnje iscrpljena majka je prethodno javila da je operacija počela u podne, a završena oko tri sata posle ponoći. Prvi put je Bojana iskazala strah pred tokom operacije, prvi put zadrhtala od pomisli na eventualni fatalni ishod, svesna da dečje telo za kratko mora da podnese tolike intervencije.

Nezamislivo je šta je sve prešlo preko tog deteta, šta je preživelo i otkud mu snaga da izdrži. Sofija je rođena s anomalijom, rascepom između jednjaka i dušnika, pa je hranu i tečnost primala kroz stomak. Uz to ne ispušta glas, ne govori i od prvog dana života je u rukama lekara.

Nada u ozdravljenje

Navikla se na to Sofija, voli ona tete i čike u belim mantilima, oni su joj i najbolje društvo, ali kad vidi špric, njena glavica zaključi da se nešto ozbiljno dešava i da to nije igra.

Bdiju roditelji Bojana i Dejan uz Sofijin krevet opremljen aparatima poput vasionskog broda, nastavljaju s dežurstvima na koja su navikli, uhodani su u motrenje svakog Sofijinog udisaja, promene temperature i o svemu tome trenutno alarmiraju medicinsko osoblje. Njih i lekare neizmerno raduje Sofijina snaga koja je prevazišla sva očekivanja.

Svi koji su čuli za slučaj male Sofije žarko žele da se definitivno kao pobednik popne na pijedestal i konačno počne da živi detinjstvo kao i druga deca sveta.

Dete kao od Boga poslato, s natprirodnim mogućnostima da sve podnese, nadajmo se, dobije bitku.
 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Strepnja i borba za život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online