Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.10.2016.
09:37
gradskibiro.rs, Vestionline A

Uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja

Predsednica Unije sundikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković ocenila je da uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja, pre svega da li će biti više tehnoloških viškova u prosveti i dodala da su potrebne promene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji bi pravno uredio odnose izmedju škola, poslodavaca, učenika, roditelja i zaposlenih.

wallpaper-kid.com
Tri dana u školi, dva na praksi - može li se to ovde izvesti?

- Sistem srednjih stručnih škola posle kojih đake čeka posao, našem obrazovanju nije nepoznat. Nakon Drugog svetskog rata imali smo Škole učenika u privredi, koje su uglavnom podizane blizu velikih fabrika. Nadam se da se ovim ne vraćamo na taj model, jer fabrika je neuporedivo manje sada, nego nekada - rekla je Janković za portal Gradski biro.

Ona je rekla da se o tome kako će izgledati sistem dualnog obrazovanja ne zna mnogo, osim da će se ugledati na inostrane, i to na one u zemljama sa velikim industrijama.

Jasna Janković je istakla da, na primer, u Sloveniji deca uče teorijske predmete tri dana, a dva dana su na praksi, van škole.

- Ako se nešto slično desi nama, onda smo u velikom problemu, jer i ovako imamo viškove zaposlenih (u prosveti) - navela je ona.

pixabay.com
Srpske škole "obolele od uzaludnosti obrazovanja" - posle školovanja ostaju samo tražioci posla

Prema njenim rečima, potrebna je promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Koji profili će imati dualno obrazovanje? Kako ćemo za kratko vreme, jer se očekuje da će se dualno obrazovanje uvesti već od naredne školske godine, uspeti da pravno, a i formalno ispunimo sve uslove za neometani rad škola? Hoćemo li dobiti armiju tehnoloških viškova ili ćemo konačno misliti i na zaposlene, kroz prekvalifikaciju ili otpremnine? Mnogo je pitanja, čije odgovore čekamo - navela je Janković.

Ona je najavila da će USPRS u novembru napraviti okrugli sto i pozvati sve relevantne i zainteresovane strane - predstavnike Nacionalnog prosvetnog saveta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, privrednike, direktore i nastavnike u čijim školama se već deca dualno obrazuju, kako bi se dobilo više informacija i parametara o ovom pitanju.

- Svi mi koji radimo za obrazovanje, svesni smo da se nešto mora menjati i preduzeti. Tu smo da razgovaramo i nadjemo najbolje rešenje - navela je Jasna Janković.

Na pitanje da li će dualno obrazovanje doprineti da mladi lakše nadju posao i da zaposlenost bude niža, Jasna Janković je rekla da su "srpske škole obolele od uzaludnosti obrazovanja, jer posle završetka školovanja, imate samo tražioce posla".

- Međutim, ne bi valjalo da zaposlenost učenika bude neznatno veća, a nezaposlenost nastavnika, ogromna. To bi samo povećalo glavobolju koja već traje - istakla je Jankovićeva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2016. 09:48
otvara...kao na primer kako je prva lopata dobila diplomu,kako je slina postala doktor...
Sreda 26.10.2016. 17:17
Ова прича као да је Тито и даље жив. Полази од своје позиције уместо да се сагледа будућност. Па шта ако постоји вишак запослених. Па ваљса је битније да се образују деца у складу са савременим потребама него да наставници задрже посао. У Норвешкој избацују свеске и оловке из наставе а наш синдикат занимају само прашак и полутке. Уместо да раде на усавршавању стручниг кадра, и праћењу нових тенденција њима је најбитније да задрже исти број наставника. Па толике фабрике се затвориле и људи отишли на улицу па шта. Могу и наставници. Ваљда је најбитније да ова земља има будућност. Сада, ја сумњам да ће ови моћи да спроведу ово јер су и они купили дипломе, и немају појма ни о чему, већ су научили пар фраза које понављају као папагаји. ми имамо толике техничке школе којима би ово и било намењено, само не знам где ће толики ђаци да иду на праксу када се ништа не производи, ради и сл. могу само да се дуално образују цариници јер ми све из Кине увозимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online