Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2016.
18:01
D. Dekić - Đ Barović - Vesti A

Fabrike kao mučilište

Inspektorat za rad pokušao je da umiri srpsku javnost hitnim slanjem inspektora da ispitaju incident sa video-snimkom na kom se vide radnici južnokorejske kompanije Jura u Leskovcu kako kleče pred šefovima, sve sa srpskom zastavom.

youtube.com/YuraLeaks
Sirotinja posao ne bira: Radnici Jure

Istovremeno, sindikalci optužuju vlast da ne reaguje na kršenje zakona i loš položaj radnika u stranim kompanijama. Oni ističu da Vlada ne pitajući za cenu vuče strance za rukav da bi biračima predstavila kako zapošljava ljude, neretko preuveličavajući njihov broj.

O psihičkom i fizičkom zlostavljanju zaposlenih u Juri sindikati su godinama obaveštavali javnost. Sada je Ministarstvo rada upoznalo javnost da su u Juri obavljene 24 kontrole i da je utvrđeno da ugovori o radu nisu imali visinu osnovne zarade, da nema rasporeda radnog vremena u radnoj nedelji, niti odluke o korišćenju pauze, ali i da radnicama na porodiljskom nisu uručeni obračuni naknade zarade, niti se evidencija tih zarada vodi.

Međutim, stanje u Juri i drugim kompanijama je gore nego što može da se sakrije iza birokratskog rečnika ministarstva i inspektorata. Sindikati Sloga još 2011. dokazivali su da je u Juri osim fizičkog i psihičkog bilo i seksualnog zlostavljanja, jer im se radnica požalila da je šef uhvatio za zadnjicu dok je radila. Radnici su šamarani tokom obuke, na poslu udarani štanglama, a žene koje su od visokih temperatura padale u nesvest vraćane su da rade čim bi došle sebi.

U italijanskom Geoksu u Vranju, prema rečima bivše radnice Gordane Krstić, izvesna Ticijana Ćesoni radnike je nazivala "ciganima". Objašnjavano im je i kako da koriste pelene da ne bi išli u toalet. U nemačko-srpskom preduzeću Meler, kako je objavljeno, radnici su primoravani na prekovremeni rad.

Samo prekršajne prijave

- Nije bio utvrđen postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, a deo radnika nije bio osposobljen za bezbedan rad ni pružanje prve pomoći. Nije obavljeno ni ispitivanje uslova radne okoline za zimski period - navodi Ministarstvo rada, uz objašnjenje da je poslodavcu nalagano da nedostatke otkloni u određenim rokovima, kao i da su podnete prekršajne prijave.

Vučić izneverio obećanje

M. Karović
Inspekcije reda radi: Ranka Savić

Predsednica Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić glavnog krivca vidi u Vladi Srbije i Ministarstvu rada koji odavno znaju šta se dešava u Juri, ali ništa nisu preduzeli.

- Zašto premijer Aleksandar Vučić nije otišao u Juru da priča sa radnicima i rukovodstvom, kada je to još u aprilu obećao? A šta bi bilo i da je otišao, kad ne krije želju da strani investitori dolaze po svaku cenu. On drži konferencije i priča da će biti zaposleno 1.000 radnika, mada je odmah planirano svega 100, a tek za pet godina desetostruko. Ima i onih stranih investitora koji samo iskoriste subvencije države, pa odu iz Srbije - ukazuje Ranka Savić za "Vesti".

Ona kaže da Sindikat u Juri ne mogu da naprave zbog pretnji otkazima. Na osnovu stanja na terenu sumnjaju da inspektori odlaze u kontrolu tek reda radi.

- Posle izmena Zakona o radu inspektori se bave samo otkrivanjem rada na crno, da ne bi bilo štete za državni budžet, a preskaču šikaniranje radnika pretvorenih u roblje - kaže Ranka Savić.

Problem sa organizovanjem sindikata u Juri imala je i Konfederacija sindikata, a njen lider Ivica Cvetanović kaže za "Vesti" da se pričalo i da je rukovodstvo Jure pokušavalo da podmiti sudije kada su otpušteni radnici podneli tužbe. Ipak, prekršaji su bili evidentni i radnici su vraćeni na posao, ali nisu izdržali mobing i sami su otišli.

Azijati po svaku cenu

- Problem je što je država na strani poslodavaca i poručuje da nam neće doći Samsung ako se radnici u Juri bune. To se, nažalost, svede na činjenicu da ne dolaze sistemski organizovane velike inostrane firme, poput norveškog poslodavca u Telenoru, već one koje se služe silom - smatra Ivica Cvetanović.

Sistem radniku lomi kičmu

Beograđanin Dejan Janković, radnik firme Pileprom Ćirković iz Valjeva, tvrdi da se povredio na poslu, a uprkos tome što ne može da radi, zdravstvena komisija traži da se vrati na radno mesto dok se ne obavi pregled i snimanje magnetnom rezonancom, zakazano za 31. maj 2017, dok poslodavac za to vreme pokušava da mu uruči otkaz.

Nevažan vlastima

Janković je na mnogo adresa tražio pomoć, ali ga niko nije udostojio odgovora.
- Kome u ovoj državi da se žalim. Pisao sam nekoliko puta premijeru Aleksandru Vučiću, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, komisijama, inspekcijama, niko me nije udostojio ni slovo da mi odgovori - u neverici objašnjava Janković.

Naime, da bi bio utvrđen stepen njegove povrede potreban je snimak magnetne rezonance, na osnovu čega bi mu zdravstvena komisija odobrila bolovanje, a lekari odredili lečenje. Međutim, snimanje mu je zakazano tek 2017. godine, pa do tada mora da radi, iako je nesposoban za posao.

- Početkom jula stiglo je na farmu u Valjevu 12 tona hrane za piliće koju sam istovario s kolegama. Morao sam to da uradim, iako sam već imao povređenu kičmu. Uspeo sam pet tona da izbacim i nisam više mogao, kičma nije izdržala. Otišao sam kod lekara u Beograd i dobio 14 dana bolovanja. Tada su tek počeli moji problemi - priča Janković za "Vesti".

Tokom bolovanja stanje se pogoršalo i morao je hitno noću da ode u neurohirurgiju Zemunske bolnice. Pregledao ga je dežurni neurohirurg i rekao da je nesposoban za rad i da mora da snimi kičmu. Janković je otišao u bolnicu na Bežanijskoj kosi, gde su mu zakazali magnetnu rezona

ncu za 31. maj 2017, dakle za gotovo godinu dana.
- Bez toga ne može da se utvrdi da li treba da idem na operaciju. Međutim, pošto nemam snimke magnetne rezonance, dve lekarske komisije su odlučile da sam sposoban za posao i krajem avgusta su mi prekinuli bolovanje. Teraju me da radim dok ne snimim kičmu, a ja ne mogu noću da zaspim po dva sata zbog bolova - ogorčen je Janković.

On sada mora da bira da li da se vrati na posao i pogorša stanje, ili da se brine o zdravlju. Jedini spas može da mu donese trećestepena komisija.

- Međutim, i to mora da se plati 4.500 dinara, koje nemam. Da imam, platio bih magnetnu rezonancu. Plate su loše, a i ne isplaćuju mi zaradu. Još mi duguju pare iz prošle godine. Slali su mi dva puta poštom otkaz, nisam hteo da potpišem i primim. A od bolova ne mogu da zaspim kao čovek - priča Janković "Vestima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online