Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.10.2016.
08:30
Đ. Barović - Vesti A

Komuna SPC za lečenje bolesti zavisnosti (5): Iz Sidneja po novi život

Bolje priča engleski nego srpski. Pripada generaciji koja je uverena da svet nije postojao pre "pametnih telefona", tableta, kompjutera, Fejsbuka i Instagrama. Zapravo, 22-godišnji F. Ć. iz Australije je tipičan predstavnik nove generacije.

V. Sekulić
Želi da se izvini roditeljima za sve: Mladić iz Australije

Njegovi roditelji pripadaju onoj generaciji Srba koja je stigla iz Bosne i Hrvatske po završetku rata, 1997, kada su shvatili da na Balkanu dugo neće biti boljitka kako za njih, tako i njihovu decu.
- Moji su došli u Australiju kada sam imao tri godine i bez preterivanja, od tada se sve vrtelo oko mene. Nije bilo stvari koju sam poželeo, a nisam dobio - počinje priču mladić koji je u Zemlju živih, jedinu zajednicu pod okriljem Srpske pravoslavne crkve u kojoj se leče bolesti zavisnosti, ušao pre nekoliko meseci i to kao narkoman s respektabilnom "karijerom".

Marihuana ispod obruča

Kako bi zaštitili njegov identitet nećemo otkriti u kom gradu u Australiji živi, a neke druge detalje ćemo neznatno modifikovati.

V. Sekulić
Ulaz u jednu od pet terapijskih zajednica komune Zemlja živih

- U Australiji sam završio koledž, bavio se aktivno sportom, imao bezbroj devojaka i prijatelja. Oko deset godina sam profesionalno igrao košarku i sebe video u njoj. Sa 14 godina neki moji drugari su počeli da puše marihuanu i kako sam na početku odbijao, počelo je zavitlavanje da se plašim i slične gluposti. Probao sam i dopalo mi se. Mislim da nije prošlo puno, možda mesec dana, a ja sam već počeo da pušim svaki dan. Moj problem je u tome što kada mi se nešto dopadne, onda nema "sredine", idem do kraja s tim sve dok mi ne dosadi - počinje ispovest ovaj mladić.

Kokain probao sa 15 godina

- Kokain sam prvi put probao u 15. godini. Moji drugovi su već počeli da diluju drogu, pa nije bio problem da i to probam. Zapravo, do svoje 16. sam probao veliki broj različitih droga. Ali, i da mi se drugovi nisu bavili dilovanjem, ne bi mi bio problem da bilo šta nabavim. Australija je dobro mesto za život, ako vas zanimaju droge. Posebno kada je reč o mojoj generaciji. Lako je naći ne samo nove droge, već i one koji se uzimaju na recept poput bensedina ili lekova za šizofreniju.

Objašnjava da je sve do svoje 16. godine uspešno skrivao da koristi "travu" svaki dan, a ostale droge uglavnom vikendom.

- Mama i tata nisu imali pojma šta radim, a meni je bilo vrlo, vrlo važno da ne saznaju. Beonjače se od "duvanja" zacrvene, pa sam redovno počeo da koristim kapi za oči. Govorio im da izlazim s jednim društvom, a izlazio sa drugim. Kažem da idem u crkvu, a zapravo šmrčem kokain.

Po završetku koledža, zaposlio se u firmi gde je imao, kako kaže, odličnu platu. Bilo je para za sve. Onda je ta firma bankrotirala.

Bogatstvo dao na drogu

- Nikada nisam razmišljao koliko sam dao na drogu. Znam da sam u jednom trenutku trošio od 300 do 500 evra dnevno. Ali, tada sam šmrkao kokain. Kasnije, kada je ponestalo para, prešao sam na kristal met i tada mi je za dnevnu potrebu trebalo oko 100 evra. Jednom, kada sam bio baš jako depresivan, sabrao sam koliko sam novca potrošio samo na drogu i zabave sa devojkama. Došao sam do cifre od 200.000 evra. Znam da bih s tim novcem imao u Srbiji jako dobar život, ali sada nemam ništa. Veoma je tužno kada pomislim šta sam uradio i sebi i svojim roditeljima - priča naš sagovornik iz Zemlje živih.

- To se sve događalo prošle godine. Zbog gubitka posla sam dobio odštetu od 20.000 australijskih dolara. Polovinu sam potrošio već prvog vikenda. Roditelji su bili zabrinuti, ali sam ih tešio da ću brzo pronaći novi posao. I zaista, imao sam raznih, dobrih ponuda, ali sam sve odbio. Ni danas ne znam zašto.

Zaduživanje kod zelenaša

S viškom slobodnog vremena, F. Ć je nastavio po starom, a marihuanu i kokain je zamenio kristal metom - sintetičkom drogom koju zovu i "kokain za siromašne".
- Kristal sam počeo da koristim bukvalno tokom celog dana. Pušio bih ga od kada se probudim. Ali, nuspojava ove droge je nespavanje, pa sam znao po deset ili 15 dana da budem budan. Kada je ponestalo novca, prvo sam drogu uzimao na "crtu", a zatim novac pozajmljivao od zelenaša.

V. Sekulić
Jedna od zgrada u kojima borave štićenici

Dugovi su se nagomilavali, a tako i oni kojima je dugovao. Stvari su se otrgle kontroli.

- Kada sam prvi put sateran u ugao, roditeljima sam rekao samo deo istine: da imam kockarski dug i da će me ti ljudi ubiti. Znao sam da će platiti, kao što sam znao da ću nastaviti po starom. Međutim, oni su već tada sumnjali da se drogiram, pa su počeli da me kontrolišu preko raznih testova. Ali, ne može da se izmisli takav test koji narkoman ne može da "prevari". Kada je trebalo da dam mokraću, menjao bih bočice i poturio mokraću druga koji je "čist" i ko zna šta još.

Dok su njegovi roditelji bili ubeđeni da su vraćanjem ovog duga rešili sve probleme, nisu ni slutili da problemi zapravo tek počinju.

Bezuspešna lečenja

- Nastavio sam po starom i ponovo ušao u dugove, ovog puta mnogo veće nego prethodne. Mislim da tih nekoliko meseci uopšte nisam spavao, a sve se pretvorilo u veliki haos: haos u glavi, haos sa zelenašima, haos sa roditeljima. Više nisam imao pojma šta sve lažem i radim. Tužno, išao sam drogiran u crkvu, samo da moji pomisle da je sve u redu, a ništa nije bilo u redu.

Ponovo priteran u ćošak, ovaj mladić je prvi put priznao majci da ima problem. Roditelji su još jednom platili, a zatim bezuspešno u Australiji pokušali lečenje na više mesta. Na kraju su ga poslali u Beograd, u privatnu bolnicu sa ruskim specijalistima za bolesti zavisnosti. Posle tri nedelje se oslobodio fizičke zavisnosti, ali je shvatao da to nije to, da nije izlečen. Zahvaljujući rođaku iz Beograda, nevoljno je prihvatio razgovor s jednim sveštenikom.

Kontakt Zemlje živih

Svi koji žele da kontaktiraju komunu SPC Zemlja živih mogu to da učine na jedan od sledećih načina:
Tel/faks: +381 21 544 708
Mob: + 381 64 800 26 30
email: spc.zemljazivih@gmail.com
njeb: www.zemljazivih.info
facebook:www.fb.com/zemlja.zivih

- Postavio mi je jedno, sasvim obično pitanje koje me je "preokrenulo". Pitao me je da li želim da živim. Shvatio sam šta me pita i odgovorio: "Da, ja želim da živim". Zato i sada u ovoj komuni ne razmišljam o budućnosti, već mi je svaki novi dan - novi izazov i tako će biti sve dok bude bilo potrebno. Roditelji mi mnogo nedostaju i sve bih dao da ih vidim samo na minut, ali znam da je pametnije što sam sam, da nisu tu. Želim da im se vratim i izvinim za sve što sam činio - veli na kraju priče ovaj mladić iz Australlije.

U Zemlji živih on je dobio šansu. Na njemu je da li će je i iskoristiti.


Drogiranje na crkvenim veseljima

Naš sagovornik kaže da je u Australiji lako doći do droge i da je sve više mladih Srba u tom paklu.
- Od 14 vršnjaka - Srba s kojima sam se bavio sportom, samo dvojica su ostali "čisti", ostali se uveliko drogiraju. Iskreno, mislim da se više od 50 posto mojih vršnjaka Srba, mahom muškaraca, drogira i to svakodnevno. Taj problem je toliko ozbiljan da bi nešto moralo da se uradi. Posebno zato što niko od njih ne misli da ima problem. Svi počinju da se drogiraju isključivo vikendom, kada se izlazi, a onda se to prenese na celu nedelju. Pa mladi se drogiraju i na veseljima koje organizuje crkva na svojim imanjima. Svi to vide i svi okreću glavu. Jednostavno, u Australiji sve dok imate para da plaćate drogu niste problem. Problem nastaje kada više nemate novca. Bukvalno tako stvari funkcionišu - tvrdi ovaj mladić srpskog porekla iz Australije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online