Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2016.
02:08
Vesti A

Zbog dugova, bolnicama plene aparate

Zdravstvene ustanove u Srbiji ukupno duguju 100 miliona evra. Pri tom, trenutno je blokiran račun 21 zdravstvene ustanove. U potpunoj blokadi su sedam domova zdravlja, 12 bolnica i služni hitnih pomoći i apotekarske ustanove Pančevo i Šabac sa po 20 državnih apoteka. Iznos njihovog duga je 10 miliona evra.

pixabay.com
Bolnice u dugovima, plenidbe u toku

Prema izvorima srpskih medija, bolnice su novac za lekove, koje im je Republički fond zdravstvenog osiguralja (RFZO) uplaćivao na račun, koristile nezakonito za isplate plata, stimulacije, putovanja, kongrese, ali i zaposlene koji su primljeni bez plana i odobrenja.

- Ustanove su blokirane zbog neplaćanja. Poverioci su blokirali njihove račune i preko sudskih izvršilaca naplaćuju dugove. Pošto su računi u blokadi, naplata se vrši zaplenom medicinskih aparata, vozila hitnih pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Ove ustanove ne mogu da vrše druga plaćanja, a novac za plate dobijaju preko posebnog računa koji je država zaštitila i ne može da se blokira. Zaposlenima se ne plaća prekovremeni rad, potrebe laboratorija, kao i servisi aparata - navode izvori.

Lekari beže u inostranstvo

Katastrofalni uslovi rada i male plate dodatno umanjene za 10 odsto merama štednje Vlade Srbije, izazvali su seobu srpskih lekara, pre svega u Nemačku. Tako je samo prošle godine Lekarska komora Srbije izdala oko 900 sertifikata koji su lekarima potrebni za rad u inostranstvu, čime je nastavljen trend iz 2014.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da nisu otišli iz zemlje svi koji su uzeli sertifikat. On kaže da je normalna pojava da se odlazi tamo gde su bolji uslovi i navodi primer Austrije gde postoji manjak od 6.000 lekara.

Novac za lekove RFZO sada plaća direktno distributerima. Takođe i za krv i produkte od krvi, energente, materijalne i ostale troškove, čime je omogućeno funkcionisanje dobavljača kako ovi ne bi trpeli posledice zbog blokade podračuna zdravstvenih ustanova. Po ovom sistemu do sada je RFZO isplatila oko 1,06 milijardi dinara prema dobavljačima za potrebe zdravstvenih ustanova čiji su podračuni u blokadi. Međutim, time je zaustavljanjo novo gomilanje dugova, ali je problem starih ostao bez rešenja.

Pored 10 miliona evra duga, postoje i dugovanja na osnovu plaćanja koja kasne. Prema izveštaju Ministarstva finansija zdravstvene ustanove imaju dugovanja od još oko 90 miliona evra. Neka dugovanja domova zdravlja već premašuju njihov godišnji budžet.

Među blokiranim su sve ustanove zapadne Srbije koje pripadaju Zdravstvenom centru Užice, a koje čini pet bolnica i 10 domova zdravlja. Takođe su blokirani računi KBC Dragiša Mišović, Zdravstveni centar Vranje, Zdravstveni centar Surdulica, Opšte bolnice Vršac i Bor, Domovi zdravlja Savski venac, Leskovac, Ćuprija, Žitorađa...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online