Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.09.2016.
14:16
Vestionline, Informer.rs A

Ceo Novi Pazar traži grob nemačkog vojnika!

Porodica Adalberta Brandla, nemačkog podoficira iz Drugog svetskog rata koji je poginuo 1944. negde kod Novog Pazara, nudi bogatu nagradu onome ko pronađe njegov grob.

wikipedia.org/Jovanvb
Kad su čuli da je raspisana nagrada, Novopazarci su se bacili u potragu 

Pazarci se bacili u potragu, obilaze stara groblja i raspituju se kod istoričara. Razlog je taj što Nemci nude najmanje 20.000 evra nagrade onome ko pronađe Brandlove posmrtne ostatke.

Brandlova porodica i Nemačko nacionalno udruženje boraca ne žale novac da pronađu grob, jer je on jedan od retkih podoficira koji su poginuli u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Kada su čuli da je raspisana nagrada, Novopazarci su se bacili u potragu, obilaze lokalna groblja i raspituju se kod istoričara u nadi da će pronaći gde je Brandl sahranjen i tako se obogatiti, piše "Informer".

List navodi da je porodica Adalberta Brandla već boravila u Novom Pazaru pre dve godine i pokušavala da pronađe njegov grob. Pošto nisu uspeli, obećali su nagradu onome ko sazna gde je sahranjen njihov predak.

- Ta nemačka porodica boravila je ovde 2014. u nadi da će pronaći grob svog rođaka. Pretraživali su groblja, listali istorijske spise, naročito dokumenta iz 1944. godine kada je Brandl poginuo, ali ništa nisu našli. Rekli su da će se vratiti i obećali da će nagraditi svakog ko im javi ga je sahranjen njihov rođak. U međuvremenu, u Novom Pazaru se pojavila vest da i Nemačko nacionalno udruženje boraca nudi nagradu za informaciju o Brandlovom grobu. Nezvanično, radi se o cifri od 20.000 evra - rekao je izvor koji je pre dve godine upoznao ovu porodicu.

Novopazarci koje je privukla priča o bogatstvu najpre su pričali sa starijim sugrađanima i istoričarima, kod kojih su se raspitivali na kojim lokacijama u Novom Pazaru su se dešavali okršaji Nemaca i partizana. Mnogi od njih obilaze sva aktivna i neaktivna groblja, a ima ih preko 150 na teritoriji Novog Pazara, i traže grob ovog podoficira.

Devedesetogodišnjak Mahmut Murić iz sela Varevo kaže da zna da blizu ruševina stare crkve kod njegove kuće postoji vojno groblje, ali da u njemu ima samo jedan grob.

 - Bilo je tu više grobova, ali su ih Nemci posle rata ispraznili, odneli su tela. Tu je ostalo još jedno telo, ne znam tačno zašto ga nisu odneli. Ne znam kako se zove vojnik koji je tu sahranjen, možda je baš taj kojeg traže - rekao je Mahmut.

Istoričari kažu da postoji nekoliko lokacija na kojima postoji mogućnost da je sahranjeno telo ovog vojnika. Magistar Redžep Škrijelj kaže da je Adalbert Brandl najverovatnije poginuo tokom bombardovanja.

- Tela Nemaca nisu sahranjivana u individualnim grobnicama, već u masovnim. On je najverovatnije sahranjen u naselju Hadžet, iznad Opšte bolnice u Novom Pazaru - naveo je Škrijelj.

Za to vreme, Novopazarci se organizuju i kreću u potragu za Brandlovim grobom. Samed Šaćirović kaže da je već okupio grupu prijatelja sa kojima će pretraživati periferiju Novog Pazara.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2016. 14:29
Ovima na njihovim prostorima kao dokaz nisu dovoljni živi faš,isti već im kao potvrda sversti i savesti trebaju i mrrtvi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online