Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.08.2016.
19:31
J. L. Petković - Vesti A

Ubice novinara nagrađene slobodom

Novinari RTV Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su viđeni tog dana prepodne u Velikoj Hoči. Greškom su krenuli ka Orahovcu koji je tada bio pod kontrolom OVK.

J. L. Petković
Ko skida spomen-tablu: Nino Brajović i Budimir Ničić

Automobil u kojem su bili, plava zastava 128, nikada nije pronađen. Porodice Perenić i Slavuj još uvek ne znaju sudbinu svojih najbližih. A nekome smeta i sećanje na njih.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara KiM petu godinu zaredom postavljaju spomen-obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih." Do sada je rušeno četiri puta, a rušitelji nikada nisu pronađeni.

- Ovde smo da poručimo Euleksu, Unmiku, Kforu i kosovskoj policiji da 18 godina slobode za otmičare Perenića i Slavuja znače 18 godina kazne za žrtve, za njihove familije i kolege. Slobodom su nagradili i ubice novinara Aleksandra Simovića, Momira Stokuće, Bardija Ajetija, Bekima Kastratija, otmičare Ljuba Kneževića, Marijana Melonašija i Mila Buljevića. Zato odavde tražimo da se formira komisija i rasvetle okolnosti ubistava i nestanka novinara na Kosmetu - poručio je generalni sekretar UNS Nino Brajović.

Budimir Ničić, predsednik Društva novinara KiM, rekao je da novinarska udruženja "ne mogu da nateraju ni vlast, ni Euleks, ni policiju, ni nadležne organe da daju odgovore", ali misli da srpski političari i na Kosovu i u Beogradu, to mogu.

- Mogao bih do sutra da nabrajam šta su sve dali, učinili, kakve ustupke napravili, a da nikada kao uslov nisu postavili rasvetljavanje sudbine svih novinara - kazao je Ničić.

Novinaraka TV Most, nekadašnje RTV Priština, Jasmina Stojković, podsetila je da su njene kolege nestale na putu kojim su krenuli da rasvetle sudbinu Srba iz Zočišta, Retimlja i Opteruše koji su tada bili zatočeni kod OVK.

- Da li mi onda imamo prava prestanemo da tražimo istinu? Ako budemo istrajali u tome, naša istina će biti i njihova istina - rekla je Stojkovićeva.

Oteti i ubijeni

Ljubomir Knežević, novinar "Jedinstva" i "Politike" otet je 6. maja 1999. kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. u Prištini. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. u kući u Prištini, a Mila Buljevića otela je OVK 25. juna 1999. nedaleko od izbegličkog centra u Prištini. Među ubijenima su i novinari "Bota sota" Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online