Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.08.2016.
08:32
Đ. Barović - Vesti A

Učili o ćirilici i slavi

Kreativno udruženje Nego u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom MSP Srbije, a uz podršku opštine Negotin i ove godine je za najmlađe dijasporce istočne Srbije organizovala besplatnu letnju radionicu na kojoj su se mladi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Italije družili sa svojim vršnjacima iz Negotina, ali i saznali mnogo toga o svojoj tradiciji, istoriji i veri.

Promo: Kreativno udruženje Nego
I deca učestvovala u pripremi slavskih đakonija

- Tema ovogodišnje radionice bila je "Tradicija" u okviru koje su mladi boravili u Rogljeskim pivnicama gde su učili o značaju slave koju je Unesko zaštitio kao srpsko tradicionalno nasleđe - kaže Danijela Marković, predsednik Udruženja i jedan od inicijatora ovog lepog druženja mladih dijaspore i matice.

Da podsetimo naše iz Frankfurta, Danijela Marković bila je jedan od osnivača hora "Vasilije Ostroški" i njegov prvi dirigent.

Mališani su tokom trodnevne radionice obišli i crkvu u Rogljevu, kao i privatni muzej porodice Radosavljević, a Danijela Marković kaže da je cilj da mladi na ovaj način saznaju što više o svom kulturnom, istorijskom i verskom nasleđu.

Promo: Kreativno udruženje Nego
 

- Želimo da saznaju zbog čega je važno da čuvaju ćirilicu kao svoje nacionalno pismo, svoju slavu i svoj nacionalni identitet, pa bar kroz ispisivanje svoga imena, svoju himnu, slavu i etno-muziku svoga kraja. Srećni smo što smo uspeli da im pomognemo da saznaju važnost stvaranja i negovanja ljubavi prema svom tradicionalnom nasleđu i svojim korenima - objašnjava Marković.

Ovo je druga godina kako mladi dijaspore iz Istočne Srbije imaju priliku da se druže sa svojim vršnjacima, ali i da nauče nešto novo iz običaja i kulture svog naroda.

Aprila ove godine, organizovana je radionica "Pisanka" u okviru koje su učili ćirilicu, a namera je da već sledeće godine okupi mnogo više mladih dijaspore rodom iz istočne Srbije.

- Radionica je prevashodno namenjena našoj deci u dijaspori, starosti do 20 godina koja do sada nisu imala prilike da se bolje upoznaju sa istorijskim, kulturnim i verskim nasleđem Srba u Istočnoj Srbiji. Istovremeno, u radionicu uključujemo i decu s ovih prostora kako bi se na što lepši način družili, ali i saznavali jedni o drugima, ali i kulturi i običajima drugih zemalja - veli Danijela.

Na kraju - slavski ručak

Mališani su tokom tri dana učili o simboličnim značenjima slavskog kolača, žita, sveće i ikone, ali se i upoznali sa najlepšim srpskim slavskim ikonama i manastirima, učili molitvu "Oče naš" i himnu Svetom Savi. Na kraju su svi zajedno, za roditelje i goste, pripremili tradicionalni slavski ručak.
Za neke mališane poseban doživljaj je bio pravljenje kolača, ali i čišćenje pečenih paprika ili priprema nekih tradicionalnih jela Istočne Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online