Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.07.2016.
02:13
B. Miličić - Vesti A

Ustaše su bile fašisti i zločinci

Od 1974. godine u nemačkom pravopisnom rečniku Duden koji je prvi put objavio 1880. godine njegov autor Konrad Duden, sve do četvrtka, 14. jula stajala je kratka odrednica pojma "ustaša" u kojoj se kaže da je reč o "hrvatskom nacionalističkom pokretu koji se borio protiv srpskog centralizma u Jugoslaviji".

B. Miličić
Dr. Dario Vidojković (desno) sa Snežanom Miljanić, generalnim konzulom, iDragašem gardaševićem u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu

Od tada u Dudenovom rečniku stoji dosta šira i potpunija definicija koja kaže da su ustaše "hrvatska fašistička organizacija čiji su glavni ciljevi bili državno otcepljenje od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske i (u vreme vladavine Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945) počinjena masovna ubijanja Srba, Jevreja i Roma" .

Internet-portal balkanstories.net koji uređuje i vodi Kristof Baumgartner iz Beča pokrenuo je akciju da se ova definicija u Dudenovom rečniku izmeni. Pored još nekoliko internet-portala i organizacija i sve većeg pritiska javnosti, u ovoj internet akciji učestvovao je dr Dario Vidojković sa Katedre za noviju istoriju Univerziteta Regenzburg, čiji je doprinos promeni definicije verovatno i najveći. On je uspostavio direktni kontakt sa dr Nikol Vaifen koja je zadužena za odnose sa javnošću u Izdavačkoj kući "Duden" kojoj je predočio argumentaciju u prilog promeni odrednice ustaša.

- U pismu dr Vaifenu naveo sam kao izvor nemačku "Enciklopediju nacionalsocijalizma" iz 2007. godine gde se mnogo detaljnije i činjenično govori o tome šta je bio ustaški pokret u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH). Verovatno su ovaj, ali i drugi dostupni izvori, bili osnova za izmenu prvobitne odrednice o ustašama u Dudenovom rečniku, tako da je to sa jednog retka prošireno na 3,5 retka sa dodata tri vrlo bitna elementa: da je reč o hrvatskoj fašističkoj organizaciji, da joj je cilj bila etnička homogenizacija Hrvatske i da su izvršena masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma. Iako nema reči genocid, to je značajan pozitivan pomak. U stvari, to je prvi korak na putu priznavanja počinjenog genocida nad srpskim narodom u vreme NDH i zaustavljanja uveliko započete revizije istorije i događaja iz Drugog svetskog rata - kaže dr Dario Vidojković.

Priznanje dr Vidojkoviću

Kristof Baumgartner je za internet-portal balkanstories.net vodio intervju sa dr Vidojkovićem i konstatovao na početku da je on dao veliki doprinos da se u ovoj internet akciji Redakcija rečnika Duden opredeli da vrlo brzo izvrši promenu definicije ustaškog pokreta u Hrvatskoj koja je unesena davne 1974. godine. Priznanje dr Dariju Vidojkoviću za stručni i naučni angažman i doprinos došla su i sa drugih strana, pa i od diplomatsko-konzularnih službenika Republike Srbije u Nemačkoj.

Sledeći korak, prema mišljenju Darija Vidojkovića, jeste donošenje odgovarajućih rezolucija i odluka u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske o počinjenom genocidu NDH nad Srbima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2016. 06:46
Pasiji okot
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online