Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.05.2016.
21:30
B. Božin - Vesti A

Pesticidima truju decu

Sve više dece u poljoprivrednim regionima ima zdravstvene probleme koji su uslovljeni promenom našeg životnog okruženja. To je zaključak studije "Deca u prvoj liniji fronta", u kojoj se detaljno opisuju štetne i potencijalno smrtonosne posledice pesticida na američku decu. Na osnovu podataka o zdravstvenom razvoju i novih naučnih rezultata, mreža "Akcija protiv pesticida" je došla do zaključka da su slučajevi obolelih od raka, autizma, ometenosti u razvoju, ADHS, dijabetesa i gojaznosti u poslednjih 35 godina drastično porasli, i to naročito karcinom u dečjem uzrastu u područjima gde se pesticidi redovno primenjuju.

Reuters
Polja smrti: Opasni otrovi na njivama

Između 1975. i 2012. godine je broj dece obolele od raka od uzrasta beba do 19 godina starosti porastao za čitavih 36 odsto! Dokazi o povezanosti pesticida sa povećanim rizikom oboljenja od leukemije i tumora na mozgu sve više se učvršćuju.

Takođe, zdravstveni problemi koji imaju veze sa prenatalnom izlaganju pesticidima i utiču na razvoj dečjeg nervnog sistema još u majčinoj utrobi - sve su više u porastu, rezultat je ove studije. Deca rođena u tim oblastima dobijaju takoreći duplu dozu pesticida, jer su izloženi njima u školi, parkovima i vrtovima, ali i kroz hranu i vodu zagađenu poljoprivrednim hemikalijama.

"Svuda u Americi su deca na prvoj liniji fronta delovanja pesticida", konstatuje se u izveštaju PAN.

Hemijski lobi u politici

"Hemijski koncerni imaju moć da kontrolišu kako će se proizvoditi životne namirnice, od uticaja na naučne programe do proizvodnje i upotrebe semena, đubriva i pesticida za uništavanje štetočina. Ne iznenađuje da ti isti koncerni dominiraju u političkoj areni. Oni godišnje investiraju milione dolara kako bi uticali na odluke na lokalnim i saveznim nivoima", zaključuje se u izveštaju PAN.

Rešenje je u tome da se drastično ograniči primena pesticida. Obaveza da se deca zaštite od opasnih hemikalija zahteva delovanje politike, navodi se dalje.

"Duže od veka se propisi vezani za pesticide vrte oko jednog cilja, a to je da proizvodi što pre i sa što više profita izađu na tržište. Prema podacima vlade od 2007, koji su dostupni naučnicima, iz godine u godinu se koristi više od 300.000 tona pesticida na njivama, a ako se računa primena mimo poljoprivrede, ova cifra se penje na milion tona pesticida!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online