Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.05.2016.
04:09
J. L. Petković - Vesti A

Umesto stana nepravda i javašluk

Radni vek Mihajlo Zdravković je završio u Kanadi. Kada je nakon dve decenije načinio prve korake da se vrati u otadžbinu, naišao je na veliko razočarenje, nepravdu i lopovluk. Zdravković je još 2004. odlučio da kupi stan od 45 kvadrata u Košutnjaku u Beogradu. Investitora mu je preporučio prijatelj, uplatio je prvi deo od 36.250 evra i potpisao ugovor. Danas, 12 godina kasnije Zdravković nema ni novca, ni stana, ni pravde.

A. Čukić
Praznih ruku iz Beograda: Mihajlo Zdravković

Sud je, naime, presudio da je Zdravkoviću prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku, i za sve peripetije i muke "razrezao" odštetu od - 200 evra?! Na to će čekati tri meseca, a ne zna koliko će još biti potrebno vremena za okončanje ovog sudskog spora.

Nedostupna i kuća

Zdravković je u Beogradu vlasnik kuće koja je predmet restitucije. Nadležni od njega traže da plati račune koje su napravili stanari, kojima je država najmila objekat. Samo EDB potražuje 1.500 evra, u suprotnom neće da uključi struju.

- Supruzi i meni prijatelj je preporučio investitora S kompani, kupili smo stan u izgradnji. Ali, vreme je prolazilo a od našeg stana nije bilo ništa, sve dok mi 2006. nije rečeno da mogu da preuzmem stan, iako je na njemu urađeno tek osnovno, i da stan nije uknjižen. To nisam prihvatio i tražio sam novac nazad. Obećali su da će mi vratiti do 15. septembra 2007. godine - kaže naš sagovornik koji od tada bije bitku po sudovima.

Vlasnik kompanije od koje je kupio stan, Branko Sekulović, nije mu se, kaže, više javljao.

- Onda sam jednoga dana pročitao da su u prostorijama njegove firme ubijena tri mladića i da se za njim traga. Od tada, do danas, on se vodi kao nestao, a posao su preuzeli njegova supruga i otac. Uz posredovanje advokata, pristali su da mi vrate novac, ali se ispostavilo da su odugovlačili dok ne otuđe i rasprodaju svu imovinu, da na kraju ispadne da nemaju od čega da mi vrate. S obzirom da imam ugovore i sva potrebna dokumenta, Osnovni sud u Beogradu je još 2010. presudio u moju korist. Oni su se žalili, i od tada se i mom predmetu gubi svaki trag! Baš tako su mi rekli: zagubio se - objašnjava Zdravković.

Na nastavak suđenja čekao je više od pet godina, pa je Zdravkovićev advokat uložio žalbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Sud je naložio da mu država plati 200 evra, ali ni to nije pomoglo da se konačno stavi tačka.

- Smešno je kako funkcioniše srpski pravni sistem. Očigledno da se zakoni primenjuju selektivno, samo za one koji su na vlasti. Neodgovornom sudiji se može da država plaća kaznu zbog njega, ali ga to neće naterati da nastavi suđenje. Vlasti pričaju o boljem životu, sigurnosti, bezbednosti, o srećnijoj budućnosti, a osnovne stvari ne funkcionišu, ogorčen je Zdravković.

Slaba vajda od Strazbura

- Razmišljao sam da se žalim Strazburu, ali nisam siguran da to vredi. Koliko sam saznao, taj sud je više puta presudio u korist onih koji su tužili, ali država jednostavno kaže da nema para za odštetu - ističe Zdravković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online