Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.05.2016.
13:24
J. L. Petković - Vesti A

Okrugli sto "Vesti": Kako je dijaspora predstavljena u medijima u državama u kojima živi, a kako u Srbiji?

"Državljanin Srbije" u stranim medijima uglavnom se pojavljuje na stupcima crne hronike. U srpskoj štampi, uz priče o dijaspori, osim kad je reč o njenim doznakama, i dalje ide oznaka "gastarbajterska", a u TV emisijama obavezno "dodaju" opanke i frule. Zbog čega takvi stereotipi prevladavaju u medijima? Ko je "zadužen" za tretman dijaspore u matici, a ko i na osnovu čega stvara sliku o njoj u zemljama u kojima Srbi žive? Može li se i kako srpsko rasejanje predstaviti na pravi način?

A. Čukić
Okrugli sto "Vesti"

* Kako su Srbi predstavljeni danas u medijima država u kojima žive? Da li "državljanin Srbije" nalazi mesto samo u crnoj hronici, ili ima prostora i za druge vesti?

* Koliko takvo medijsko izveštavanje utiče na srpsku zajedinicu? Dotiče li je i na koji način to kako mediji države u kojoj žive izveštavaju o njoj?

* Ako se uporedi medijska slika o Srbima tokom devedesetih godina prošlog veka i danas, da li se vidi razlika?

* Da li se mediji država u kojma žive Srbi bave dostignućima Srba u sportu, nauci, biznisu, umetnosti...? Koji su najmračniji, a koji najsvetliji primeri vezano za predstavljanje Srba u medijima?

* Na koji način domaći mediji predstavljaju srpsku dijasporu? Da li postoje mediji koji temeljno oslikavaju život srpske emigracije ili se to radi u prolazu i površno?

Učesnici: Suzana Sudar, Tatjana Đorđević, mr Nikolina Milatović- Popović

Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim temama koja interesuje Srbe iz dijaspore. Mišljenja naših sagovornika, njihove stavove, sugestije i predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 14. maja kao i na portalu "Vesti-online"

A. Čukić
Suzana Sudar, glavni i odgovorni urednik “Glasa kanadskih Srba”

Suzana Sudar je glavni i odgovorni urednik najstarijeg srpskog lista u Kanadi "Glas kanadskih Srba". Kao novinarka karijeru je započela na Radio Beogradu (Program 202), nastavila na Radio Pingvinu gde je vodila svoje autorske emisije, a potom bila glavni i odgovorni urednik "City radija". Istovremeno je bila angažovana na projektima u kreativnom sektoru za različite marketinške agencije, a u "Media Sistem" je obavljala funkciju kreativnog direktora. Više od dve decenije prati događaje vezane za srpsku dijasporu i piše za "Vesti". Provela je nekoliko godina u Torontu odakle je pisala za brojne srpske časopise i radila kao izvršni urednik magazina "Čiode". 

Osim novinarstva aktivna je na raznim projektima u kulturi, između ostalog, i kao portparol udruženja "Beo-Etno Vizija", koje se bavi proizvodnjom tradicionalnih rukotvorina i suvenira i očuvanjem i edukacijom iz oblasti starih zanata. Promoter je fototipije Miroslavljevog jevanđelja u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912. -1920. za negovanje i očuvanje srpske tradicije u dijaspori. Član je Udruženja novinara Srbije.

A. Čukić
Mr Nikolina Milatović Popović, stručnjak za komunikacije

Mr Nikolina Milatović Popović ima višegodišnje iskustvo u oblasti digitalnih komunikacija iz pozicije organa državne uprave i javnih institucija. Kao osnovne studije završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrilala na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti  na Teoriji medija i Programiranju javnog servisa. Od 2014. radi na poslovima komunikacije sa dijasporom u Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Prethodno je bila pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Radila je na organizaciji Medijskih konferencija dijaspore 2013. i 2015. godine. Započela je program podrške i profesionalizacije novinara i medija dijaspore. Od 1997. do 2013. radila je na Radio televiziji Srbije. Bila je urednik u Programu za dijasporu RTS - a, osnivač i urednik www.dijaspora.rts.rs <http://www.dijaspora.rts.rs/>, urednik emisija "Tema Srbije na vezi", serijala "Ogledalo" i "Milenijum", koordinator Balkanskog TV Magazina i koordinator međunarodne saradnje Programa za inostranstvo RTS-a. Autor više dokumentarnih emisija o kulturnom nasleđu Srbije, ali i o savremenom stvaralaštvu vizuelnih umetnika Srbije i Balkana. Učestvovala je u jačanju saradnje nacionalnih televizija Balkana. Radila u spoljno-političkoj redakciji Informativnog programa RTS-a. Karijeru u elektronskom novinarstvu počela na TV Politika 1992. godine. U periodu od 1992 - 1996, radila na RTV Politika kao novinar u informativnom programu i urednik emisije "Vizuelno". U oblasti medija objavila je dva stručna rada. Sa ponosom ističe da je volonterski učestvovala u akciji “Izgradimo toranj na Avali”. Udata je i ima dva sina.

A. Čukić
Tatjana Đorđević, član uprave Udruženja stranih medija u Italiji

Tatjana Đorđević je diplomirani novinar, producentkinja, web urednica i autorka. Karijeru je počela početkom 2000. godine kao novinar Radija Indeks u Beogradu. Jedan je od suosnivača studentske radio stanice "Bu", na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2006 godine kada se seli u Milano sarađuje kao dopisnik sa različitim dnevnim novinama i nedeljnicima u Srbiji i regionu, kao što su "Večernje novosti", "Blic", "Večernji list", "Kuća Stil", "Ambijenti", "Prostor", "Grazia", "Elle", "Harper's Bazar" i drugi. Od nedavno saradnik je nedeljnog lista "Ilustrovana politika" (Srbija).

U Italiji radi kao novinar saradnik geopolitičkih portala Babelmed.net i Frontierenevs.it. Angažovana je i kao saradnik emisije "Finestra sui Balcani - Prozor nad Balkanom" državne televizije Republike San Marino (TV San Marino). Član je Udruženja novinara Srbije (UNS) od 2008. godine i član uprave Udruženja stranih medija u Italiji - Stampa Estera di Milano od 2013. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online