Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.04.2016.
00:11
N. S. Preradović - Vesti A

Zavarivanje propuštenih mogućnosti

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za "Vesti" da se procenjuje da širom sveta na raznim gradilištima radi oko 50.000 zanatlija iz Srbije.

Reuters
Po zaradu u inostranstvo: Najviše posla za zanatlije

- Da država vodi računa i da imamo organizovan nastup na stranim tržištima mogli bismo godišnje od njihovog rada da ostvarimo prihod veći od milijardu dolara (875 miliona evra), ovako zaradimo tri puta manje - kaže Rodić.

On podseća da su pre tri decenije majstori i firme iz Srbije ostvarivali godišnji prihod od oko dve milijarde evra. Smatra da bi i sada, mada oslabljeni, od tih poslova u inostranstvu moglo lepo da se zaradi.

Ni banke ni fonda

- Našim firmama koje rade širom sveta nedostaje banka u Srbiji koja bi ima davala garancije. Ako želite kvalitetan posao kao firma morate da imate banku koja će vas pratiti. Kada bi postojala takva banka srpske firme koje vode radnike širom sveta dobijale bi bolje plaćene poslove, čime bi i priliv novca u zemlju bio daleko veći - kaže Rodić. On ističe da je tražio da se osnuje garantni fond, ali do toga nije došlo.

Najviše naših radnika odlazi u pečalbu u zemlje Evropske unije i Rusiju.

- U Nemačkoj, prema procenama, radi oko 30.000 naših radnika, a u vreme sezone taj broj se povećava. Dobar deo radnika ide u Švajcarsku, Austriju, Rusiju, ali ih ima i u Južnoj Africi, Peruu, Španiji, Italiji. Skoro da nema zemlje gde nema naših ljudi - objašnjava Rodić.

Srpski radnici - armirači, instalateri, električari, zavarivači, tesari, montažeri, keramičari, traženi su u celom svetu. Na glasu su i u Irskoj, gde mogu mesečno da zarade 1.750 evra.

Potraga za medicinarima

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Centralom za rad i posredovanje sa strancima Savezne agencije za rad (ZAV), objavila je peti konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj. Posao je u bolnicama i domovima za stara lica, na mestu asistenta za zdravstvenu negu do priznavanja diplome u Nemačkoj. Nakon priznavanja diplome imaće status kvalifikovanog zdravstvenog radnika.

- To je iskustvo jedne grupe naših radnika koji su uz tu zaradu u Irskoj imali obezbeđen smeštaj, tri obroka dnevno i plaćenu prekvalifikaciju - priča Rodić i dodaje da u Nemačkoj mogu da zarade i 2.500 evra uz smeštaj i hranu, zavisno od profila, odnosno mesta gde rade.

Prema njegovim rečima, Srbi dobro zarade i u Rusiji, ukoliko je reč o proverenim poslodavcima.

- Na žalost, oni koji odu na divlje, prođu loše, pa nemaju pare ni za kartu do kuće - ističe naš sagovornik.

Utorak 12.04.2016. 01:03
Da necete mozda da im drmnete porez na zaradu??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online