Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.01.2016.
08:46
Srna A

Sto godina od Mojkovačke bitke - slava im!

U Beogradu će u ponedeljak biti obeleženo 100 godina od Mojkovačke bitke, u kojoj je malobrojnija crnogorska vojska u Prvom svetskom ratu zaustavila austrougarsku ofanzivu i omogućila povlačenje srpske vojske ka Jadranskom moru.

Slavnimprecima.rs
Hrabri Crnogorci pomogli Srbiji

Svečana akademija pod nazivom "100 godina od Mojkovačke bitke" biće organizovana u Centru "Sava", a prisustvovaće najviši državni zvaničnici i crkveni velikodostojnici. 

Akademiji će, kako je najavljeno, prisustvovati  patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji će se i obratiti prisutnima.

Na svečanosti će premijerno biti emitovano devet igranih scena koje su posebno snimane povodom jubileja po scenariju Radoslava Pavlovića, u režiji Marka Marinkovića, a biće prikazan dokumentarni film po tekstu profesora Mileta Bjelajca.

Nastupiće i guslar Boško Vujačić, dok će glumica Jelena Ivanišević izvesti deo monodrame "Junak đevojka", prenose beogradski mediji.

Mojkovačka bitka vođena je od 6. do 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore, pod vođstvom serdar Janka Vukotića, uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu i time omogućila povlačenje srpske vojske ka Jadranskom moru.

Iako je crnogorska vojska u tom trenutku i na tom delu fronta bila malobrojnija i slabije opremljena od austrougarske, snažnim otporom i hrabrim i odlučnim delovanjem u odsudnim momentima sprečila je uspeh austrougarske ofanzive.

To je bila poslednja vojna operacija Crne Gore u Prvom svetskom ratu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.01.2016. 10:44
Ukupan broj vojnika u crnogorskoj vojsci na Mojkovcu bio je oko 6.500, a predvodio ih je serdar Janko Vukotić. Austrougarska vojska je angažovala dve divizije: 53. generala Pongraca i 62. generala Kalzera. Ukupno je bilo 14.000 dobro naoružanih i obučenih boraca, uz rezervu i logističku podršku. Snage koje su obezbeđivale krila ovim dvema divizijama činilo je 20.000 vojnika pod komandom generala Rajnera, uperenih ka Mojkovcu i Tari. Vojska je bila opremljena puškama, tzv "mauzerke", zatim sa 45 topova i na desetine mitraljeza i ogromnom municijom koja se nije štedela. Do glavnog okršaja došlo je u okolini Mojkovca. Na Badnji dan, 6. januara, general Rajner izdaje naredbu za napad, misleći da će naići na nespremnu crnogorsku vojsku. Na udaru 6. austrougarskog puka, na Razvršju i Bojinoj njivi našao se Donjomorački bataljon Kolašinske brigade. Uz juriše i protivjuriše položaji su naizmenično prelazili sa jedne na drugu stranu, ali je Donjomorački bataljon uspeo da zadrži položaj do popodne. Posle toga, pod snažnim udarom topova i jurišima, austrougarska vojska uspeva da osvoji Bojinu njivu, ali ostali delovi Kolašinske brigade, posebno oni sa Razvršja koje je bilo strategijska tačka za prodor ka Mojkovcu, čvrsto su zadržali neprijatelja. Osvajanjem Bojine njive i Uloševine, Austrougari su ugrozili ključnu odbranu "mojkovačkih vrata".Prema proceni serdara Vukotića, sledeći dan bio je ključan, zato napušta štab u Kolašinu i odlazi na položaje kod Mojkovca, gde sa brigadirom Petrom Martinovićem i članovima divizijskog štaba donosi odluku da se izvrši kontranapad.
Ponedeljak 18.01.2016. 10:46
Imam pitanje za mrzitelje srba.....Da li su u austrougarskoj vojsci bili austrougari ili hrvati i muslimani?
Ponedeljak 18.01.2016. 10:52
U JEDNOJ od najsvetlijih bitaka u istoriji Srbije i Crne Gore, čuvenoj Mojkovačkoj bici 1915. godine, hrabrošću se isticala jedina žena učesnik tog krvavog i sudbonosnog događaja, Vasilija Vukotić, ćerka jedinica glasovitog serdara Janka, čiji sin Vukašin u to vreme još nije bio stasao za vojsku.Njegova „šaka pustinjaka“ bila je živi štit srpskoj vojsci pred naletom austrougarske vojne armade. Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore uz brojne žrtve omogućila je srpskoj braći da se povuku preko ovdašnjih i albanskih gudura sve do Jadrana i evakuišu na Krf. Tu ljudsku kla,nicu, strahote, patnje, strah, glad i bolest preživela je hrabra Čevljanika, Vasilija, koja je pre toga završila Devojačku akademiju na Cetinju. Punih 45 dana Crnogorci su branili položaje i odstupnicu srpskoj vojsci po ciči zimi (januar), čije trupe su kasnije uspele da prođu kroz Skadar i tu sačekaju savezničke brodove koji su ih odvezli do Krfa. Ipak, Crna Gora je pred naletom Austrougara prvi put u svojoj istoriji kapitulirala, a njen slom Janko Vukotić je doživeo kao najdublju ličnu tragediju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online