Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.01.2016.
13:52
b92.net A

Konzul CG: Vrbas da uvede crnogorski jezik

Generalni konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Miodrag Kankaraš pozvao je opštinu Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu i naglasio da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi. Crnogorski jezik do sada je uveden u službenu upotrebu samo u opštini Mali Iđoš.

anthrocivitas.net
Crnogorci traže priznavanje maternjeg kao službenog jezika

- Zahtev je obnovljen i računamo da Vrbas, koji apsolutno to zaslužuje, treba da ima u službenoj upotrebi crnogorski jezik. Iz ostvarenja prava na upotrebu jezika, crpe se i druga prava koja su značajna za bilo koju nacionalnu zajednicu - rekao je Kankaraš za novosadski "Dnevnik".

Crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima je drugi po redu u Srbiji, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi te države u Beogradu. 

Miodrag Kankaraš je rekao da su ambicije pojedinih udruženja bile da crnogorski konzulat bude u Vrbasu, mestu Lovćenac ili u Novom Sadu, ali je ekonomski momenat bio presudan jer je konzulat u Sremskim Karlovcima smešten u zgradi Magistrata bez naknade. 

- Po mom mišljenju, nije bitno gde se nalazi, važno je da funkcioniše i to na zadovoljstvo svih, pogotovo nas u konzulatu, a čini mi se i Karlovčana, kao i crnogorske nacionalne zajednice ili iseljenika koji imaju potrebu da u konzulatu završavaju određene poslove - kazao je Kankaraš. 

Prema njegovim rečima, ako se steknu uslovi, u planu je da se otvori odeljenje ili kancelarija generalnog konzulata u Vrbasu, gde će se jednom ili dva puta sedmično primati stranke, čime bi se konzulat približio prostoru gde najveći broj ljudi crnogorske nacionalne zajednice živi, a to su Vrbas, Kula i Mali Iđoš. 

Dodao je da će u budućnosti posebno doći do izražaja ekonomska diplomatija, jer prostora za privrednu saradnju, pogotovo između Vojvodine i Crne Gore, i dalje ima u velikoj meri. 

U Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 38.500 Crnogoraca, od kojih oko 25.000 u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.01.2016. 14:36
Из школе се враћа Стева сав весео путем пева. Уз пут среће бака Јелу: „Ћирилицу знадем целу!” Кући дође, па са врата: „Ћирилицу знадем, тата!” „Све сад, мајко, читам сам, јер од данас и „ш“ знам!” Оком тражи и сестрицу: „Сејо, знадем ћирилицу!” Потом оде до икона, па начини три поклона. Хоће Стева да се јави и захвали Светом Сави. Свети Сава Стеву чује, па се скупа с њим радује: „Српство ми је од сад јаче за још једно вредно ђаче!”
Ponedeljak 04.01.2016. 15:32
Ко је избрисал мој коментар да ми поједе моју столицу а ја понављам мој коментар : Из школе се враћа Стева сав весео путем пева. Уз пут среће бака Јелу: „Ћирилицу знадем целу!” Кући дође, па са врата: „Ћирилицу знадем, тата!” „Све сад, мајко, читам сам, јер од данас и „ш“ знам!” Оком тражи и сестрицу: „Сејо, знадем ћирилицу!” Потом оде до икона, па начини три поклона. Хоће Стева да се јави и захвали Светом Сави. Свети Сава Стеву чује, па се скупа с њим радује: „Српство ми је од сад јаче за још једно вредно ђаче!”
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online