Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.01.2016.
01:41
D. Dekić - Vesti A

Braćo Srbi, crno vam se piše!

Srbija će se u narednih pola veka smanjiti za dva miliona stanovnika, crne su prognoze srpskih stručnjaka koji ukazuju da je smanjenje populacije posledica ne samo odliva mladih iz zemlje, već i ozbiljan pad nataliteta.

M. Karović
Rode ne donose decu: Srpska nacija sve je starija

Procene demografa Instituta društvenih nauka Gorana Peneva su da će 2060. u centralnoj Srbiji i Vojvodini 2060. živeti pet miliona stanovnika, a on smatra da bi demografska slika mogla da bude bolja ukoliko se porodice budu odlučivale za rađanje više od dvoje mališana. Rešenje vidi, ne samo u poboljšanju populacione politike, već i u dugoročnoj, ozbiljnoj populacionoj politici i poboljšanju ekonomske situacije.

- Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji rađa troje ili četvoro dece. Dok se početkom 50-ih godina 20. veka u Srbiji rađalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000 - rekao je Penev ističući da su žene u Srbiji sredinom prošlog veka rađale više od troje dece.

Uplašene žene

Goran Penev kaže da je većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško da rađaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.
- Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor - naveo je Penev.

Ove prognoze poklapaju se sa onim koje su nedavno objavile Ujedinjene nacije, a govore da će Srbija 2050. izgubiti više od milion i po stanovnika.

Da bi ta slika mogla da bude mnogo dramatičnija i poraznija za "Vesti" je ukazivao demograf Ivan Marinković, objasnivši da je u projekciji UN, posmatrana Srbija sa 8.851.000 stanovnika, odnosno zajedno sa Kosovom koje, inače, ima najveću stopu nataliteta u Evropi.

Prognoze ovog demografa su da bi polovinom veka Srbija mogla da padne ispod pet miliona ljudi. UN navode da će broj mlađih od 15 padati u korist onih iznad 80, a Marinković ukazuje da ne samo što mladi odlaze iz zemlje, već svake godine umre 35.000 ljudi više nego što se rodi, pa samo po tom osnovu za deceniju gubimo 350.000 građana.

"Staro" stanovništvo Srbije je prema rečima Gorana Peneva upravo posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rođenih. On smatra da je u demografskoj budućnosti teško očekivati pozitivne promene i ukazuje da je niska stopa rađanja posledica loše ekonomske situacije.

- Država može da promeni demografsku budućnost tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili uslovi za rađanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenosti mladih - kazao je Penev.

Među najgorima u svetu

Nedavno objavljena projekcija UN pokazuje da je ugrožen ceo naš region, jer su među deset zemalja u kojima će se broj stanovnika drastično smanjiti, osim Srbije i skoro sve komšijske zemlje Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Rumunija. U istoj grupi su i Ukrajina, Letonija, Litvanija i Japan. Poslednji popis stanovništva U Srbiji govori da se u poslednjih 50 godina prepolovio udeo stanovništva do 15 godina, a broj onih sa 65 i više godina, povećan dva i po puta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.01.2016. 03:22
Uskoro Srba nece ni biti u ovom kazamatu, ostace samo eurosanjari i vucicevi shiptari.
Ponedeljak 04.01.2016. 09:12
Пре : Готов је , Готов је , Готов је ; Сада : Готови смо , Готови смо .Америчка демократија је уништила све пред собом.Дошли на власт ДОС који су продали сва предузећа у Србији и све већа незапошљеност па како да се женимо и да имамо децу кад немамо свој посао.Србија из дан у дан све више дужнија а динар све слабији.Србија је роб запада од 5 октобра.
Ponedeljak 04.01.2016. 12:44
Koliko uistinu ima Srba u Srbiji to nemozemo znati zbog politicki popisa pa se popisi po dvije godine namjestaju. 71 god. je u Srbiji bilo preko 6 miliona Srba. Uz stalno doseljavanje Srba iz hrvacke i bosne a pogotovo u ratnom periodu, broj Srba se smanjuje. Broj Srba se uvecao zbog izbjeglica koje su dosle u Srbiju bar za pola miliona( oni koi su ostali u Srbiji) To se uvecanje nije primjetilo na ni jednom popisu. Mnogi predsjednici Beogracki opstina su tvrdili da im se po popisu smanjio broj stanovnika iako oni znaju da se uvecao. Nekome je u interesu da umanjuje broj Srba i da ovim i ovakvim prognozama unosi dodatni nemir . Minimalne procjene ,do koi sam dosao govore da nas na prostorima bivse jugoslavije ima preko 10 miliona. To se za sada dok je na vlasti vatikansko- masonsko - komunisticka vlast nemoze potvrditi. Njima i njihovim nalogodavcima istina ne odgovara. Ako se od 60ti do 90ti godina beoj muslimana uvecao u Bosni za 1 000 000 ( koih je do tada bilo do 900 000 ) kako se broj Srba u istom periodu uvecao samo za 650 000 na citavom prostoru bivse jugoslavije ako nas je 60ti godina bilo preko 8 000 000 . To ni jedna statistika nemoze da opravda pa ni ona propagandna po kojoj je svaka muslimanka u tom periodu rodila po petero djece i da u tom periodu niko od muslimana u bosni nije umro.???????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online