Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.11.2015.
21:17
politika.rs A

"Pink" kupuje Tanjug?!

Deo zaposlenih u Novinskoj agenciji Tanjug, koja je ugašena 31. oktobra, nastaviće da radi u okviru televizije Pink, nezvanično saznaje "Politika”. Prema informacijama tog lista, gase se sva dopisništva agencije osim novosadskog i onog u Kosovskoj Mitrovici, a od 188 zaposlenih poslovnu priliku u ružičastoj televiziji dobiće njih četrdesetak.

twitter.com/Miroslav Miletić
Svi mediji u rukama jednog čoveka

Kako kaže sagovornik "Politike", u prilog ovom scenariju ide i podatak da je planirano da se zadrže gotovo svi snimatelji i ceo desk, dok je u drugim rubrikama ostalo po jedan do dva novinara.

Ova nezvanična informacija možda je i odgovor na pitanje zbog čega je kadrovska služba u ponedeljak obavestila deo zaposlenih da više ne dolaze na posao, uprkos ranijim obećanjima da će Tanjug nastaviti sa radom do 1. decembra.

Iako direktorka Tanjuga Branka Đukić nije davala izjave za medije povodom gašenja te novinske agencije, pa ni povodom spornih otkaza, stiglo je obaveštenje iz službe za marketing u kojem se demantuje informacija da je 90 tanjugovaca dobilo otkaze. Kako je objašnjeno, odlukom o prestanku rada javnog preduzeća odlučen je i radno-pravni status zaposlenih.

- U skladu s tim, nijednom zaposlenom otkaz nije dao direktor Tanjuga, jer su svi ostali bez posla prestankom rada agencije, o čemu je odluku doneo osnivač - navodi se u saopštenju prosleđenom iz marketing službe nekadašnjeg Tanjuga.

Međutim, nejasno je na kakav prestanak rada agencije misle s obzirom na to da je Tanjug svih dana od 31. oktobra do danas, kao i posle saopštenja odluke vlade, emitovao vesti. Istovremeno, novinari te agencije su potvrdili da je polovini kolega onemogućen pristup računarima, to jest radnim nalozima i mejlovima.

Tanjug radi protivno odluci Vlade Srbije

commons.wikimedia.org/Orjen

Povodom pomenutog saopštenja, a u ime zaposlenih radnika kojima je uskraćeno pravo na rad reagovali su i predsednik i potpredsednik Sindikata Tanjuga „Nezavisnost” Branislava Stanišić i Tatjana Njegomir.

U dopisu medijima, podsećaju da se šest dana po isteku roka za gašenje agencije bivša direktorka Branka Đukić, kojoj je mandat istekao u julu prošle godine i koja je upravljala Tanjugom sve do njegovog gašenja uprkos izostanku ponovnog imenovanja na tu funkciju, "prvi, i zasad jedini put, obratila svim zaposlenima sa molbom da nastave da rade do kraja novembra”.

Investitor za Tanjug

Fonet/A. L.
Tanjug

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da veruje da će se „naći investitor” koji će moći da pomogne Tanjugu. Da li je taj investitor zapravo sa Televizije Pink, "Politika" nije uspela da sazna od državnog sekretara u Ministarstvu kulture Saše Mirkovića. Ni vlasnik Pinka Željko Mitrović nije bio dostupan za komentar. 

Tada im je, navode u saopštenju, direktorka kazala i da ima čvrste garancije predsednika Vlade Aleksandra Vučića "da će se naći rešenje za Tanjug, odnosno da će vlada pokušati da nađe nekog kupca ili strateškog partnera”.

- Polovini zaposlenih u Tanjugu uskraćeno je pravo na rad i oni su, bez ikakvog obrazloženja, diskriminisani u odnosu na drugu polovinu zaposlenih, koja iz nekih nepoznatih razloga, protivno odluci vlade nastavlja da radi. Direktorka Branka Đukić duguje svojim zaposlenima, a potom srpskoj javnosti, najpre odgovor koji nikada nisu dobili, zašto u zakonskom roku nije tražila prenos kapitala i podelu besplatnih akcija zaposlenima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima - navodi se u saopštenju predstavnika sindikata.

Podsećanja radi, ova novinska agencija pravno ne postoji od 31. oktobra, kada je prestao da važi i zakon o Tanjugu, a posle dva neuspešna pokušaja privatizacije. Gašenje Tanjuga potvrđeno je i odlukom vlade koja je objavljena u „Službenom glasniku” 5. novembra. Novinarima je tada saopšteno da će raditi tokom novembra, nakon čega će im biti isplaćene plate i otpremnine.

Međutim, posle usmenog obaveštenja iz kadrovske službe o prestanku radnog odnosa deo zaposlenih pre dva dana se okupio ispred Tanjuga i tražio obrazloženje po kojim kriterijumima i zbog čega je polovina tanjugovaca zadržana, a polovina otpuštena.

Sreda 18.11.2015. 21:30
Lepo-sad će udarne vesti biti-Jeca ,Ceca,Goca,Daca,Staka,Meca i ostala nappumpana deca.
Sreda 18.11.2015. 22:09
Све добро нестаје.Све лоше остаје.Само чекам када ће почињати бајке "био једном један народ".
Četvrtak 19.11.2015. 01:41
XD)))) Srbijo - :D))))) naj-eba-la si, ovi se ne sale sa demokratijom. :D))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online