Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.10.2015.
18:00
Ekipa "VESTI" A

Patrijarh nije zacelio rane

Očekivanja koja su srpski sveštenici i vernici u Kanadi imali od patrijarha Irineja Gavrilovića uoči njegovog poslednjeg dolaska, po svemu sudeći, izjalovila su se, uprkos crkvenom saopštenju da je patrijarhova poseta "prošla u radnoj i prijatnoj atmosferi", te da je učinjeno "mnogo da se situacija u Eparhiji dovede na odgovarajući nivo".

A. Čukić
Ništa od pomirenja

Epilog je, međutim, da eparhijski bankovni račun nije odblokiran, niti je održana vanredna Eparhijska skupština. Nije prevaziđen ni razdor među vernicima, nastao zbog smene nadležnog episkopa Georgija Đokića, niti je parohija na Nijagari vraćena iz Istočnoameričke u Kanadsku eparhiju.

A ono što posebno brine, nije zalečena ni rana poluvekovnog američkog srpskog crkvenog raskola, koja konstantno tinja u Torontu.

- Pošto je u eparhiji vanredno stanje pod privremenom patrijarhovom upravom, eparhijski konto je do postavljenja novog stalnog episkopa blokirao Eparhijski savet, koji je izabran pre smene vladike Georgija. Da bi se račun u banci prevremeno odblokirao, nužno je da nova eparhijska uprava podnese tužbu. Takođe, neophodna je i tužba da se vladika prinudno iseli iz kuće kupljene crkvenim novcem. Jer, odlukom Eparhijske skupštine polovina je uknjižena na Georgijevo, uz uslov da posle njegove smrti cela kuća ostaje eparhiji, a on ima pravo doživotnog stanovanja.

Zbog ovih problema patrijarh je imao sastanak sa advokatima Mihaelom Vrenom i Kejt Lazijer, koji su specijalisti u sferi zastupanja religioznih i besprofitnih organizacija u Kanadi, kao što je i Eparhija kanadska SPC. Da li će tužba pred kanadskim sudom biti podignuta, patrijarh se nije izjašnjavao. Najverovatnije će o tome odlučivati Sinod u Beogradu, kad poglavar SPC podnese izveštaj crkvenoj vladi o svom boravku na severnoameričkom kontinentu, rečeno je "Vestima" u vrhu SPC.

Po patrijarhovom povratku kući, na poslednjoj sinodskoj sednici vladika Georgije nije pominjan, kazano nam je u Patrijaršiji SPC. Patrijarh se u Kanadi takođe sastao sa bivšim episkopom Georgijem i Gojkom Kuzmanovićem, kumom manastira u Miltonu, a pred poglavarom SPC održano je suočenje vladike Georgija i prote Vasilija Tomića, privremenog patrijarhovog zamenika u eparhiji.

Vladika Georgije se, prema rečima njegovih saradnika, ne oglašava javno od kada je smenjen. Iz Đokićevog okruženja prenose da je tokom razgovora sa poglavarom SPC bivši episkop istakao da "mogu biti sigurni da će parnicu izgubiti" ukoliko ga tuže. Ljudi bliski Georgiju ističu da on među pristalicama ima advokaticu Milenu Protić. Napominju da je ona donedavno bila eparhijski zastupnik i da je "najbolji advokat po pitanju sudskih crkvenih sporova", da je "ekspert za kanadsko zakonodavstvo i crkveno-kanonsko pravo".

- Georgije je patrijarhu ukazao da suđenje može potrajati najmanje pet godina pa "kom opanci, kom obojci". Rekao je da će onaj ko izgubi spor platiti sudske troškove i odštetu, po kanadskim zakonima, a da to neće biti on - preneto je "Vestima" iz patrijarhovog okruženja.

O spornim pitanjima sa patrijarhom su takođe razgovarali bivši sekretar Eparhije kanadske Davor Milićević i Fransoaz Arsić, potpredsednica Eparhijskog saveta iz vremena vladike Georgija, pošto je taj savet jedini priznat pred kanadskim vlastima do 2017. godine, kada mu ističe mandat. Milićević i Arsićeva su, kako se može videti na eparhijskom sajtu, patrijarhu predočili njihovo gledište na aktuelnu situaciju i govorili o kanadskim zakonima, a Arsićeva je pominjala moguće tužbe i suđenja.

Suočenje na internet

Tokom Đokićevog i Tomićevog suočenja, kako se navodi u eparhijskom saopštenju, "vladika je postavljao pitanja i optuživao protu po različitim osnovama", a Tomić je "na svako pitanje odgovorio argumentovano i korektno".

- Suočenje je snimano i uskoro će u integralnoj verziji biti dostupno na internetu. Javnosti će najzad sve biti jasno o uzrocima i povodima za smenu vladike Georgije, a isplivaće i razlozi za stvaranje haosa u kanadskoj eparhiji - nezvanično saznajemo u ovoj episkopiji.

Raskol i dalje tinja

- Patrijarh je još u junu obećao da će slučaj crkvene opštine Svetog Đorđa u Nijagara Folsu i Arhangela Mihaila u Torontu, brzo rešiti i vratiti ih u okrilje kanadske eparhije, ali od toga za sada nema ništa. Parohija na Nijagari je zbog razmimoilaženja sa vladikom Georgijem svojevremeno stavljena pod upravu vladike istočnoameričkog Mitrofana Kodića. Crkva u Torontu je 1963. otišla u tzv. američki raskol. Nakon izmirenja 1992. bila je pod upravom vladike Irineja Kovačevića, potom Longina Krčo. Pre više od pet godina prišla je grčkim starokalendarcima jer nije prihvatila novi Ustav SPC za severnu i južnu Ameriku - rečeno je u kanadskoj eparhiji.

Sve više pristalica i u Kanadi: Vernici hrle kod Artemija

Patrijarh Irinej Gavrilović i vladika raško-prizrenski u egzilu Artemije Radosavljević, koji je inače isključen iz SPC, istovremeno su boravili na severnoameričkom kontinentu prošlog meseca. I dok je Gavrilović obilazio eparhije od Tihog do Atlantskog okeana, Radosavljević je, u prisustvu oko 150 vernika, u Kolumbusku kod Detroita, osveštao svoj prvi manastir u prekookeanskoj srpskoj dijaspori.

Postavio je protosinđela Damjana Kovačevića za nastojatelja i zamonašio jednog iskušenika. Rukopoložio je takođe oca Stefana Ikonomovskog u čin protojereja za novu katakombu u Kanadi. Ikonomovski je donedavno bio protođakon kod vladike Georgija, ali kada je njemu i vladici patrijarh zabranio da vrše bogosluženja u Kanadi otac Stefan je prešao kod vladike raško-prizrenskog u egzilu.

Zanimljivo je da su brojne Artemijeve pristalice u Kanadi, kako se može čuti u srpskoj zajednici u Vindzoru, već prikupile novac za glavnicu (daunpejment) radi kupovine bogomolje za svoju parohiju u Ontariju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online