Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.09.2015.
22:44
Z. Marjanović - Vesti A

Zbog svadbarca stigao iz Kanade

Među brojnim gostima i ovogodišnje Kupusijade u Mrčajevcima bio je Mile Marić, biznismen iz Kanade.

Nadgleda krčkanje kupusa: Mile Marić, Erika i Filip Pinington

- Već četiri godine dolazak u Srbiju planiram u vreme njenog održavanja i tada u dvorištu Tošića gde se priprema nabolji svadbarski kupus na svetu priređujem ručak za svoje rođake, prijatelje i poslovne partnere - kaže Marić.

Kuvanje svadbarskog kupusa proteklo je u znaku Miluna Tošića, jednog od osnivača ove kulinarske svetkovine koji je u svom dvorištu uz pomoć ukućana i desetak pomoćnika skuvao 1.500 porcija svadbarskog kupusa u zemljanom loncu čija je zapremina 560 litara, jela bez koga se u ovom kraju ništa se ne slavi.

Ekipa koja je pomagala Milunu Tošiću (drugi zdesna)

Jer, kako kaže Milun ukoliko na slavlju u pomoravskim selima nije bilo kupusa iz zemljanog lonca, kao da se nije ni održalo.

- Ideja da skuvam svadbarski kupus u ogromnom loncu prati me odavno, a moja želja je pojačana nakon što sam u Pompeji, u Italiji, video slične lonce u kojima se pripremala hrana za tamošnje žitelje. Tamo je u erupciji vulkana Vezuv nestalo sve, osim tih lonaca koji se i danas mogu videti. Pa, kažem onda sebi, kada su Rimljani mogli da u to vreme naprave tako velike lonce, zašto to ne mogu da uradim i ja danas? Čim sam se vratio u Mrčajevce, počeo sam da planiram izradu tako velikog lonca u kojem ću spremiti svadbarski kupus za knjigu Ginisovih rekorda - priča Milun.

- Napravio sam specijalno ložište za kazan i kad je sve bilo kako treba, na dan održavanja Kupusijade u lonac smo, prema mojim kulinarskim pravilima poređali 350 kilograma kiselog kupusa, 110 kilograma raznoraznog mesa, najviše svinjetine i junetine i nešto ovčetine, 15 kilograma masti, osam kilograma šargarepe, 50 kilograma crnog luka, dva kilograma belog luka, pet litra ulja i pet kilograma raznoraznih začina. Sve smo to kuvali 11 sati i na kraju kupus je bio tako dobar da je mogao da se služi i na kraljevskim trpezama - veli Tošić.

- Ambasador Kanade Pinington nije krio oduševljenje onim što je video i onim što je probao. Ovako je ove godine, a tako će biti i ubuduće jer na Kupusijadi pronalazim sve ono što sam iz detinjstva poneo u svet i čemu se uvek vraćam i čemu se neizmerno radujem -istakao je poznati privrednik Mile Marić.

- Uz pomoć naših ljudi u svetu, a posebno uz pomoć Mileta Marića, ubeđen sam da će se ovaj naš svetski rekord ozvaničiti već na sledećoj Kupusijadi - uveren je Milun.

Džinovski lonac

- Jedini koji je mogao da izradi ovaj džinovski lonac bio je Slavoljub Šunjevarić iz sela Zlakuse. I za njega je ovo bio veliki izazov, ali je lonac uspešno završio za tri meseca. Lonac je dubok metar i po, u prečniku jedan metar, a zidovi lonca su debeli tri centimetra - kaže Tošić.

Ugostio ambasadora Kanade

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington i njegova supruga Erika su zajedno sa još mnogo zvanica bili gosti poznatog kanadskog privredniku Mariću. On je poreklom iz obližnjeg sela Bečanj i svoj biznis razvio je u kanadskom gradu Vindzor.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.09.2015. 00:29
'bo ga kupus svadbarski... Toliki put presao da kupus proturi kroz guzicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online