Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.08.2015.
00:11
Z. Marjanović - Vesti A

Najstarija Srpkinja u Americi

Niko u Mionici nije verovao da će Polka Nikolić smeti da se sa surčinskog aerodroma 1956. godine avionom vine u nebo i krenuti put Amerike gde ju je čekao suprug Velibor jer, kako je govorila njena majka: "Nisam te ja rodila da letiš". Ali, ljubav prema Veliboru je bila jača od straha od letenja te je Polka zabrađena maramom i sa cegerom u ruci sletela na aerodrom u Milvokiju u zagrljaj svom suprugu o kome dugo godina ništa nije znala.

Z. Marjanović
Često sanja rodni kraj: Polka Nikolić

-Nisam znala jezik te sam morala da radim najteže poslove po restoranima i hotelima, ali Velibor je imao dobar posao te smo živeli mnogo bolje nego što se u to vreme živelo u Jugoslaviji - veli Polka najstarija Srpkinja u Americi.

Deca su blago

-Imala sam sreće da sam u svom životu Srbiju videla još osam puta. Najveće blago su mi deca, petoro unučadi, desetoro praunuačadi i devetoro čukununučadi koji će se, ako bude sreće, za tri godine okupiti za moj stoti rođendan - kaže Polka koja je svog Velibora, ispratila na onaj svet još 1971. godine.

Početak Polkine životne priče je petnaestak godina pre sudbonosnog leta preko Atlantika.

- Pre Velibora ja se obećala jednom momku koji je bio sluga u mom komšiluku, ali jednog dana dođoše neke provodadžije te hvaleći Velibora, a stvarno je bio dobar i naočit momak, obrlatiše moju majku, a i mene, te ja pođem za njega. Tada sam sa udajom bila već i okasnila jer mi je bila dvadeset prva godina, ali malo šta osetih lepog na početku braka sa Veliborom. Tek što sam zatrudnela sa Vukosavom izbi rat, moj Velibor ode u vojsku, u Kosovsku Mitrovicu gde su ga Nemci zarobili i od tada pa narednih pet godina nisam znala da li je živ - kaže Polka i dodaje:

-Nisam gubila nadu da će mi se ako je živ, javiti i tako je i bilo. Poslao mi je na kuću pismo i pozvao me da idem u Ameriku a on nije hteo da dolazi u Jugoslaviju jer je posle zarobljeništva čuo da komunisti nisu raspoloženi prema bivšim nemačkim zarobljenicima, a posebno prema onima koji se nisu u zemlju vratili odmah nakon što su oslobođeni.

Kada je Polku Velibor pozvao da dođe u Ameriku za nju nije postojalo dvoumljenje šta da radi, već kako da stigne do Amerike.

Z. Marjanović
Polka i Velibor u Milvokiju

- Svi su bili protiv toga da idem u Ameriku, a posebno baka Persa, žena koja je još dok je bio beba usvojila i podigla Velibora, i bila je istrajna u tome da u kući ostane moja ćerka Vukosava kako bi imao ko da je sahrani, tako je na kraju i bilo. No, srce mi je govorilo drugačije. Obukla sam ono malo garderobe što sam imala i pravac na avion koji me je doveo do Milvokija i mog Velibora koji me je sačekao sa buketom cveća i to je bilo prvo cveće koje sam u životu dobila. Ali, ne samo cveće jer sam sledeće godine, 1957. rodila ćerku Danu koja je i danas sa mnom, a Vukosava živi u Paštrićima - objašnjava baka Polka.

Ko misli da je i u to vreme Amerika bila obećana zemlja, onda, po rečima Polke Nikolić, greši. Polka i Velibor su započeli drugi deo svog života daleko od Mionice i to opet mukotrpno.

Zavičaj uvek u mislima

-Ponekad mi se čini da sam se navikla na život u Americi, ali znam da nije tako jer sam uvek u mislima u Srbiji, u Mionici i često i sve češće sanjam moja brda, ljude, kuće, vajate, prošće i bude mi lepo sve dok se ne probudim. A onda, onda se molim Bogu za sve one koje znam i koje sam zaboravila, a zaboravila sam mnoge, pa čak i mnoge od rodbine za koje ne znam gde su i da li su uopšte živi, kao što nekada nisam znala za Velibora, a to saznanje, da znate, itekako boli - kaže Polka.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online