Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.08.2015.
12:15
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Zašto je MUP registrovao prikolice koje nije smeo?

Primena Pravilnika o ispitivanju vozila, koja je započeta 2013. godine, dovela je u problem kupce prikolica iz 2013. i 2014. godini jer više ne mogu da ih registruju. Međutim, suprotno odredbama tog Pravilnika, u MUP-u su registracije do 2015. godine tekle regularno što je kupce dodatno dovelo u zabludu.

youtube.com
 

Sava Kovačević iz Inđije je jedan od oko 700 kupaca prikolica kragujevačke firme "Zastava Inpro" koje nije moguće registrovati. Sava je kupio prikolicu Tera 500 A150 u maju 2013. godine i dve godine zaredom je registrovao bez ikakvih problema.

Međutim, kada je treći put otišao da produži registraciju u istoj firmi za tehnički pregled vozila u kojoj je do sada to činio, doživeo je neprijatno iznenađenje.

- U auto centru "Čubrilović", čovek koji je zadužen za registrovanje prikolica mi je objasnio da je od "Zastave Inpro" dobio informaciju da sertifikat koji ide uz prikolicu nije važeći i da ne može da bude registrovana - objašnjava Sava problem za Potrošački savetnik.

Kako u firmi za tehnički pregled vozila Savi nisu mogli da kažu ništa detaljnije, on je direktno kontaktirao sa proizvođačem prikolice i razgovarao sa, kako kaže, njihovom referentkinjom prodaje.

- Objasnila mi je telefonom da imaju problem oko sertifikata za sve auto prikolice koje su prodavali u 2013. i 2014. godine - kaže Sava i dodaje da mu je rečeno i da je to, otprilike, 700 do 800 prikolica.

Sava je od nadležnih u „Zastavi Inpro“ tražio u elektronskoj pošti da se izjasne na koji način će da reše njegov problem pre nego što prođe garantni i rok za registraciju prikolice.

- Naveo sam im da je prikolica još u garantnom roku i da ili vratim prikolicu i dobijem novac nazad ili da mi zamene prikolicu sa drugom istog tipa koju mogu da registrujem - kaže Sava.

Međutim, sagovorniku Potrošačkog savetnika niko nije zvanično odgovorio.

- Nisu mi odgovorili u pisanoj. Gospođa me nazvala i rekla da rade na rešavanju problema - priča sagovornik Potrošačkog savetnika.

Nadležni u "Zastavi Inpro" su nam objasnili zbog čega više nije moguće registrovati prikolice koje su proizveli tokom 2013. i 2014. godine.

"Problem je u tome što nam je promaklo da smo od 12. 2. 2013. po Zakonu o bezbednosti saobraćaja u obavezi da, prema članu 249., pribavimo uverenje o ispunjenosti uslova o usaglašenosti sa propisima o homologaciji", odgovorili su iz "Zastave Inrpo".

Takođe navode da nisu i jedini proizvođači koji su se našli u takvoj situaciji. Iako ne možemo da potvrdimo na koji način su proizvođači obavešteni o stupanju na snagu Pravilnika o ispitivanju vozila 12.2.2013. godine, nesporno je da je od momenta objavljivanja tog Pravilnika u Službenom glasniku do početka primene proteklo godinu dana.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja tvrde da su:

"Proizvođači za pripreme i podnošenje zahteva imali dostupne informacije u dovoljnom vremenskom periodu od objavljivanja propisa do početka obavezne primene".

Međutim, interesantno je što je Sava od Agencije, kako kaže, dobio predlog da samoinicijativno podnese zahtev za ispitivanje prikolice.

- Dali su mi predlog da prikolicu atestiram, ali na način kao da je to pojedinačno pravljena prikolica. U tom slučaju, ja bih morao da platim sve troškove atesta - kaže Sava.

Novac, možda, ne bi bio glavni problem ako bi Sava konačno rešio pitanje registracije. Međutim, on smatra da bi uloženi novac, zapravo, poklonio Agenciji jer i dalje ne bi mogao da dobije odgovarajuću dokumentaciju za prikolicu.

- Pitanje je da li bih to, uopšte, mogao da izvedem pošto ja nisam izrađivao prikolicu i nemam tehničku dokumentaciju od delova prikolice koju Agencija zahteva pri atestiranju - objašnjava Sava.

To bi značilo da bi Sava trebalo da plati Agenciji, iako unapred zna da ne može da dobije Uverenje o ispitivanju vozila. Takođe je interesantan i podatak koji smo dobili od nadležnih u firmi "Zastava Inpro" da je do sada prodato 649 prikolica koje su do 2015. godine bile uredno registrovane, iako je Pravilnik o ispitivanju vozila stupio na snagu još 12.2.2013. godine.

Kupci prikolica se s pravom pitaju kako je moguće i šta se promenilo od 2013. do 2015. godine. U "Zastavi Inpro" tvrde da su za problem saznali od kupaca i firmi koje rade tehnički pregled prikolica. Tom prilikom im je dostavljeno pismo od njihovog Udruženja da ne poseduju odgovarajuću dokumentaciju.

"Kada smo to saznali, mi smo obustavili prodaju prikolica, proverili o čemu se radi i saznali da naša homologacija, koju nam je izdao Mašinski fakultet u Kragujevcu- Centar za bezbednost saobraćaja, više ne važi i da nemamo Uverenje iz Agencija za bezbednost saobraćaja. Tada smo preduzeli aktivnosti oko dobijanja novih homologacija", objasnili su iz "Zastave Inpro".

Takođe su u odgovoru obavestili i da su dobili homologaciju za standardne modele prikolica.

"Posedujemo i homologaciju za prikolicu koju je kupio gospodin Kovačević. Jedina razlika između tih prikolica je u broju koji je ukucan na rudi prikolice. Nove prikolice imaju drugi broj na rudi", kažu nadležni iz kragujevačke firme.

U Agenciji kažu da takve tvrdnje "Zastave Inpro", najblaže rečeno, nisu konstruktivne i da:

"Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja nalazi se spisak izdatih Uverenja, odnosno spisak domaćih proizvođača koji su dobili potrebne homologacije za svoja novoproizvedena priključna vozila sa datumima izdavanja tih Uverenja. Svako pozivanje na te homologacije za te „tipove vozila“, a koja su proizvedena pre navedenih datuma, je nepravilno i neće doprineti rešavanju problema već samo zbunjuje korisnike".

I u "Zastavi Inpro" i u Agenciji tvrde da rade na rešavanju problema. Više stotina kupaca koji svoje prikolice ne mogu da registruju u ovom trenutku za sada mogu samo da vrše pritisak i na proizvođača i na Agenciju kako bi što brže rešili problem. Kupci polovnih prikolica iz 2013. i 2014. godine, pre nego što ih kupe, trebalo bi da provere da li mogu da ih registruju ili ne.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 13:04
Oćete u dEU? Zbog EU monopola ćete morati samo EU proizvode da ugrađujete na vozila koji su desetostruko skuplji zbog njihovih homologacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online