Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.08.2015.
09:07
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Kako nadoknaditi štetu za oštećen prtljag?

Prilikom putovanja avionom povremeno dolazi do problema koji su neizbežni, kao što su gubitak prtljaga ili kašnjenje leta. Svaki putnik koji prijavi oštećen ili izgubjen prtljag na aerodromu, a zatim i avio-kompaniji ima pravo na odštetu koja zavisi od težine prtljaga.

AP
Uz prijavu oštećenja treba podneti i zahtev za odštetu

Dragan Cico iz Bečeja je u januaru 2014. godine iz Beograda putovao za Los Anđeles letom Lufthanze. Za nemačku avio-kompaniju se opredelio, iako ona nije bila najjeftinija, jer je verovao da će dobiti kvalitetnu uslugu. U povratku, posle sletanja, Dragan je primetio da je njegov kofer oštećen.

- Kad smo stigli u Beograd na aerodrom Nikola Tesla, tada smo pri izlasku primetili da je kofer neispravan, da su točkovi pokidani i da je prilično deformisan - ispričao je Dragan Cico za Potrošački savetnik.

Dragan je na aerodromu prikupio dokaze o nastalom oštećenju, kako bi mogao da uputi reklamaciju Lufthanzi.

- Tada sam ga i prijavio, onome, kontroloru, on je napravio zapisnik, uslikao, što sam ja isto uradio to, posle u Bečeju i poslao traženu dokumentaciju - kaže Cico.

Draganu je službenik na aerodromu rekao da zapisnik koji je sastavljen, pošalje na adresu:
Predstavništvo Lufthanza, Beograd, Terazije 3, kroz 7 sprat. Kako dalje navodi Dragan, to je i uradio 23.1.2014. godine, četiri dana posle povratka u Beogra - 19. januara.

Dragan tvrdi da je zapisnik i fotografije poštom poslao Lufthanzi i da je telefonom, posle više pokušaja, uspeo da stupi u kontakt sa osobljem nemačke kompanije u Beogradu.

- Na kraju sam konačno dobio neku gospođu ili gospođicu, i onda mi je ona rekla, obećala da će nešto od toga uraditi. Posle toga sam u maju ponovo zvao, isto to, ništa se nije uradilo - priča Cico.

Kada je ponovo pokušao da od Lufthanze dobije objašnjenje, Dragan tvrdi da su mu tražili dodatne informacije o oštećenom prtljagu.

- Imali su sve to, ali nisam dobio ništa. Nikakve posle informacije da bi mogli nadoknaditi štetu - dodaje on.

Dragan je odustao od daljih pokušaja da reklamira oštećenje jer više nije imao sa kim da razgovara.

- Uvek sam dobio tu elektronsku sekretaricu, onda se tu dugo čekalo i onda sam ja posle odustao, upravo zbog tih, dugog čekanja i praktično maltretiranja - kaže Cico.

Potrošački savetnik je stupio u kontakt sa Lufthanzom kako bi saznao zbog čega više od godinu dana nisu odgovorili Draganu. Dobijen je neočekivan odgovor iz Lufthanze:

"Gospodin Cico je prijavio štetu kao što ste naveli. Ipak iz nekog razloga koji ne možemo da ustanovimo, žalba nikad nije primljena".

Ispostavilo se da nije dovoljno poslati samo zapisnik o oštećenju, već treba podneti i zahtev za nadoknadu štete. Posle godinu dana je svakako kasno da se traži isplata štete, ali u Lufthanzi ističu sledeće: "Korisnički servis je danas pokušao da stupi u kontakt sa Gospodinom Cico Draganom kako bi osigurali nagodbu ove žalbe. Nismo uspeli da ga dobijemo ali ćemo pokušati ponovo".

Da bismo ubrzali postupak, prosledili smo Lufthanzi Draganove brojeve telefona. Dragan nam je rekao da su mu iz Lufthanze obećali da će mu štetu nadoknaditi u roku od 10 dana. Kako je rekao, nemačka avio-kompanija je spremna da mu isplati mnogo više nego što zaista iznosi šteta.

Kako Dragan Cico kaže: “Šteta je tu po mojoj proceni, taj kofer vredi oko 50 evra".

Kako je Dragan rekao, službenik Lufthanze ga je pozvao i saopštio da će mu u roku od deset dana na račun biti uplaćeno 250 € na ime štete i 150 € kao znak izvinjenja zbog toga što je dugo čekao. Dragan je, na kraju, imao sreće.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije kažu da on, ali i drugi putnici koji žalbu ne podnesu u zakonom predviđanom roku nemaju pravo na odštetu. U Direktoratu ističu da putnici, čiji je prtljag oštećen tokom leta, moraju da podnesu žalbu to jest odštetni zahtev.

- Putnik treba podneti odštetni zahtev u roku od sedam dana, a u slučaju kašnjenja prtljaga u roku od 21 dan, s tim što u oba slučaja rok počinje da teče od dana kada je prtljag predat putniku - kažu u Direktoratu.

Ako to ne učine u propisanom roku, nemaju pravo na odštetu. Ovo znači da Lufthanza nije ni morala da isplati štetu Draganu, jer on nema dokaz da je uložio žalbu na vreme. Iako zakon propisuje rokove u kojem putnici moraju da podnesu zahtev, rok u kojem avio-kompanije moraju da isplate štetu – nije propisan.

Svako čiji je prtljag oštećen treba da se obrati avio prevozniku putem elektronske pošte izričito zahtevajući novčanu nadoknadu za pretrpljenu štetu, a u prilogu bi trebalo da dostavi dokaze o oštećenju prtljaga.

Na sajtu potrosacisavetnik.com možete naći uputstvo o tome kako možete da ostvarite prava na nadoknadu štete ako je vaš prtljag izgubljen, oštećen ili ako ste imali neki drugi problem u vezi sa korišćenjem usluga avio-kompanija. U slučaju da iz nekog razloga ne možete da pošaljete dopis elektronskom poštom avio-kompaniji za pomoć možete da se obratite organizacijama potrošača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online