Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.07.2015.
14:12
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

ADAC-ov test dečjih auto sedišta 2015.

Svake godine rezultati testiranja dečjih sedišta nemačkog Auto-moto saveza ADAC pokažu da nije uvek bolje kupiti skupo. Pri kupovini dečijih sedišta je važnije proveriti kako su ona prošla na testu, a ne koliko koštaju. Takođe, važno je i naučiti kako da pravilno postavite sedište jer nepravilno postavljena sedišta mogu povrediti dete u slučaju sudara umesto da ga zaštite.

youtube.com

Simple parenting Donna i Casual play Sono fix su najskuplja u grupi sedišta za decu do jedne i po godine, ali nisu prošla testiranje. I pored cene od čak 460 € Simple parenting Donna sedište je palo na testu zbog prevelike koncentracije štetnih supstanci, a test sigurnosti je jedva prošlo. Sa druge strane Cybex Cloud Q sedište je duplo jeftinije, a dobilo je maksimalnu ocenu za sigurnost pri sudaru i najbolje je ocenjeno u svojoj grupi, prenosi Potrošački savetnik.

Prema rečima Andreasa Raceka iz ADAC-a tokom 2015. godine testirana su 23 sedišta: “14 auto sedišta su dobila dobru ocenu, jedno je palo na kriterijumu sigurnosti, a 3 zbog štetnih materija,“ navodi Racek.

Sedište HAUCK Varioguard, za decu težine do 18 kilograma nije prošlo testove čeonog sudara, a i koncentracije štetnih supstanci u materijalu od kojeg je sedište izrađeno su blizu graničnih vrednosti koje ADAC koristi. Bez obzira na negativne rezultate ovo sedište možete da nađete i u našim prodavnicama.

youtube.com
 

Ipak, treba napomenuti da to što pojedina auto sedišta nisu prošla ADAC-ove testove, ne znači da nisu u skladu sa standardima Evropske unije. Kriterijumi ADAC-a su rigorozniji u odnosu na važeće standarde.

U ADAC-u ističu da pri kupovini sedišta ne treba gledati samo težinu, već i visinu deteta. Ako dete nije dovoljno visoko za određeno sedište ili podmetač, postavljeni pojas zateže dete u visini vrata pa može da dođe do ozbiljnih povreda i pri malim brzinama. U ADAC-u savetuju da pre kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko detalja.

Važno je pre kupovine se dobro informisati o sedištima, pri kupovini isprobati na svom autu sa svojim detetom, da bi sve optimalno odgovaralo. Bitno je sedište pravilno montirati, zatim dete je potrebno pravilno zavezati i samo u tom slučaju dobro sedište može dete dobro zaštiti.

U Američkoj kompaniji Dženeral Motors ističu da su istraživanja pokazala da su u SAD-u saobraćajne nesreće najčešći razlog smrti dece. U oko 10% nesreća u kojima deca stradaju, do smrti dolazi zbog grešaka pri korišćenju i postavljanju sedišta.

Kako Džudi Klajvert iz kompanije Dženeral Motors navodi:

“Devedeset posto roditelja misli da pravilno postavlja dečije sedište u svoja kola. Ipak, podaci pokazuju da tri od četiri sedišta se ne koriste pravilno. Neke od najčešćih grešaka jesu, da je recimo sedište slabo pričvršćeno. Brz način da proverite je da povučete osnovu sedišta od sebe i nazad. Sedište ne bi trebalo da se tom prilikom pomeri više od 2 centimetra u bilo kom pravcu. Još jedna česta greška je da pojas nije dovoljno stegnut. Veoma je važno da ga zategnemo. Proveravamo tako što uvučemo prst između pojasa i ramena deteta. Ako možete da previjete pojas preko prsta, onda nije dovoljno stegnut. Kopča pojasa treba da bude u visini pazuha.”

youtube.com
 

Na sledećem linku možete pročitati savete američkih i nemačkih stručnjaka u vezi sa kupovinom i korišćenjem dečjih sedišta.

Saveti za kupovinu dečjih sedišta

Pored toga, možete da vidite i rezultate testova dečijih sedišta koje je vršio nemački auto-moto savez ADAC za ovu i prethodne tri godine.

Rezultati testova ADAC-a 2015. i ranijih godina

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online