Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Starci umiru od gladi i samoće

Srbi su posle Bugara najnezadovoljniji narod u Evropi. Prema najnovijim istraživanjima Evropskog zavoda za statitistiku (Evrostata), ova dva balkanska naroda prednjače u svom osećanju da vode loš i težak život. Da se u zemlji tranzicije kakva je Srbija teško živi, više od statistike govore sve češći tragični slučajevi o preminulim starim i bolesnim osobama za koje šira zajednica sazna tek kad komšije njihova tela pronađu u poluraspadnutom stanju.

A. Čukić
Ovde su živeli Nikola i Spasena Milobratović

Tako je svoj život okončao bračni par Milobratović poreklom iz Hrvatske koji su, najverovatnije posle rata 90-ih, pokušali da se skrase u Beogradu. U srpskoj dvomilionskoj prestonici, međutim, zatekla ih je smrt koja je zaslužila naslovnice domaćih novina, ali i medija iz regiona: "Bračni par preminuo od gladi"!

Ispostaviće se da ako su zahvaljujući penziji i imali novca za najnužnije namirnice za preživljavanje, zbog teškog zdravstvenog stanja nisu bili u stanju da sami sebi kupe hranu.

Suprug Nikola (67) bolovao je od multiple skleroze i bio je nepokretan, a nesrećna žena Spasena (68) teško se kretala, noge su joj bile umotane u zavoje i, mada se još čekaju nalazi obdukcije, procena je da je pala u malom, adaptiranom stanu i da nije imao ko da je podigne.

Nastavak možete sami da zamislite. Dvoje nepokretnih ljudi, u čiji dom niko ne svraća, umire od gladi! U širem centru Beograda, u ulici Nedeljka Čabrinovića, na Čukarici.

Branka Mrvaljević, potpredsednica nevladine organizacije HumanS koja se bavi brigom o starima, u ovom slučaju vidi najviše odgovornosti lokalnih vlasti.

- Osnovnu grešku snosi lokalna samouprava i nedopustivo je da njihove socijalne službe nisu imali podatke o tim nesrećnim ljudima - kaže sagovornica "Vesti".

Organizacija poput HumanS se upravo zbog sve češćih slučajeva osiromašenja i usamljenosti starih ljudi i bavi ovom najugroženijom kategorijom u srpskom društvu. Da su volonteri sličnih NVO neophodni i spas za mnoge stare sugrađane, govori i tragičan kraj bračnog para Milobratović.

Sociolog Slobodan Vuković kaže da je ovaj slučaj samo prikaz moralnog pada celog društva u kome smo prestali da marimo jedni za druge.

- Okrenuli smo se svome jadu, svako vodi svoju brigu. U zemlji u kojoj je privreda uništena i u kojoj posla nema, zavladala je opšta društvena apatija. Nema humanosti i nema empatije, a što je najgore, kraj takvog stanja se ne vidi - ocenjuje Vuković.

Policija navikla na tragediju

A. Čukić
Zapečaćena ulazna vrata stana u kome su supružnici pronađeni mrtvi

Da otuđenost ume da boli i posle smrti, govori i izjava komšija nesrećnog bračnog para iz Hrvatske. Naime, kako prenosi beogradska štampa, za njih se niko osim novinara proteklih dana nije raspitivao, dok je policija, valjda već naviknuta na svakakve prizore iz srpske tranzicije, poslovično odgovorila jednoj komšinici koja se čudila što ulaze u stan bez maski, iako se osećao neosnosan smrad, samo uzvratila: "Pa mi ovakve slučajeve viđamo svaki dan, za nas je to već postala rutina."

Ispod Srba samo Bugari

U analizi osam faktora koji utiču na kvalitet života, Evrostat navodi da su Srbi najmanje zadovoljni finansijskom situacijom, koju su ocenili sa 4,0 poena na skali od nula do 10, pri čemu nula znači apsolutno nezadovoljstvo, a 10 potpuno zadovoljstvo. Domaći sociolozi dodaju da bi i odsustvo empatije i solidarnosti moglo da bude u vrhu na ovoj nedostajućoj listi.

Pored toga, građani Srbije su nezadovoljni i životnim okruženjem (5,0 poena), dok je ukupno zadovoljstvo kvalitetom života ocenjeno sa 4,9 poena, za jedno mesto ispred Bugara čija je ocena najniža, 4,8 poena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online