Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.05.2015.
10:28
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Da li je bolje da spor vodite pred sudom u vašem mestu ili u Beogradu?

Od septembra 2014. godine građani više ne moraju da dolaze u drugi grad da bi vodili sudske sporove sa trgovcima i kompanijama jer im je omogućeno da to čine pred sudovima u mestu prebivališta.

landofblogging.wordpress.com
 

Od 22. septembra 2014. godine potrošači mogu da tuže trgovce i druge kompanije pred sudom u svom mestu, iako u ugovorima piše da je nadležan sud u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom gradu. Kako kažu u Potrošačkom savetniku, ovo je jedna od odredbi novog Zakona o zaštiti potrošača, koja je doneta sa namerom da žiteljima mesta koja su daleko od sedišta prodavca omogući da uz manje troškova zaštite svoja prava na sudu.

Međutim, kako su u udruženju "Narodni parlament" iz Leskovca primetili, kompanija "Vip" je i nakon stupanja Zakona na snagu, zadržala u ugovorima sa novim korisnicima odredbu da je sud u Beogradu jednini nadležni sud za sporove.

Kako bi privoleo austrijsku kompaniju da uskladi ugovore sa zakonom, "Narodni parlament" je pred Ministarstvom trgovine pokrenuo postupak zaštite kolektivnih interesa potrošača, u ovom slučaju, korisnika usluga kompanije "Vip". Kompanija "Vip" je, odmah po dobijanju obaveštenja od strane Ministarstva da je pokrenut postupak protiv njih, reagovala.

- Nadležni u "Vip-u" su uputili dopis da će izmeniti nepravičnu ugovornu odredbu i uskladiti je sa Zakonom o zaštiti potrošača - kaže Borivoje Đorđević iz "Narodnog parlamenta".

Izmenjene ugovorne odredbe su stupile na snagu 15. februara 2015. godine.

Međutim, kada je reč o sudskim sporovima koji su pokrenuti pre tog datuma, u "Vip-u" kažu:

"Na sporove koji su u toku primenjuju se odredbe Zakona o parničnom postupku".

Korisnici koji su sa "Vip-om" zaključili ugovor između 22. septembra 2014. i 15. februara 2015. godine imaju pravo da tužbu podnesu u svom mestu, iako u ugovoru piše da je nadležan sud u Beogradu.

Kako nepravična ugovorna odredba o nadležnosti suda u Beogradu nije bila samo praksa "Vip-a", proverili smo da li su u međuvremenu kompanije "Telekom" i "Telenor", takođe, promenile opšte uslove za pružanje usluga. Ispostavilo se da jesu.

Međutim, iako su sva tri operatora uradila ispravke, sa novom-starom odredbom treba biti krajnje obazriv. U slučaju da, na primer, korisnik "Vip-a" iz Prokuplja izgubi spor, za njega ili nju bi bilo jeftinije da je tužbu podneo pred sudom u Beogradu, a ne pred sudom u Prokuplju jer u tom slučaju ne bi morao da plaća i troškove puta advokata koje je "Vip" slao iz Beograda u Prokuplje.

Da ne bi došli u neprijatnu situaciju "Narodni parlament" savetuje potrošačima da se, najpre, sa celokupnom dokumentacijom obrate registrovanom udruženju ili advokatu. Taj korak je važan jer potrošač tako može da dobije realniju sliku da li, uopšte, postoji pravni osnov za tužbu i koliko je izvesno da će dobiti postupak. Na taj način je moguće preduprediti nastanak nepotrebnih troškova ili gubitak spora.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online