Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.04.2015.
21:13
D. N. Petrović - Vesti A

Sveti oganj ozario Sopoćane

Uprkos jakoj kiši i lošem vremenu, više od 1.000 pravoslavnih vernika iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške i drugih mesta u Starom Rasu - postojbini Srbije i Srpske pravoslavne crkve - okupilo se na Veliki utorak, od ranog jutra, u porti manastira Sopoćani da, prvi put u istoriji Srbije i ove svetinje, dočeka Sveti (Blagodetni) oganj koji je, na Veliku subotu, uoči Vaskrsa, iz Jerusalima avionom donet u Srbiju

Trenutak kad Sveta vatra stiže u Sopoćane

Nakon što je obasjao hram Svetog Save u Beogradu, a potom i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji: Gračanicu, Pećku patrijaršiju, Dečane i Banjsku, Sveti (Blagodatni) oganj stigao je i u drevne Sopoćane, zadužbinu kralja Stefana Uroša Nemanjića iz 13. veka, i doneo radost stotinama vernika u postojbini Svetog Simeona Mirotočivog(Stefana Nemanje), Svetog Save i drugih srpskih srednjovekovnih velikana. Zajedno s monasima i narodom, Sveti oganj u manastir su uneli Dušan Jovović i Igor Jović, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Raško-prizrenske eparhije.

Dan za pamćenje

Nosi plamen sa hristovog groba: Miroslav Mladenović

- Ovo je prvi put da Sveti oganj dolazi u Srbiju, silno sam se obradovao kada je saopšteno da će doći i u Sopoćane, probudio sam se u pet sati, lepo obukao i požurio u manastir, najpre na molitvu, a potom da sa drugim vernicima dočekam Sveti oganj. Nemam reči kojima bih opisao trenutak kada se plamen sa Hristovog groba našao i u mojim rukama, pamtiću ovaj dan do kraja života - priča Miroslav Mladenović koji živi nedaleko od manastira Sopoćani.
Maštao sam o ovom trenutku još kada sam se zamonašio, nisam imao priliku da odem u Jerusalim u crkvu Hristovog groba, ali sam, evo, imao sreću da danas, kao iguman Sopoćana, dočekam Blagodatni oganj i ugostim brojne vernike od kojih su mnogi oganj odneli i svojim kućama. Ovo je nezaboravan trenutak i istorijski dan za Sopoćane, nadam se da će se naša crkva i naša država potruditi da Sveti oganj još koji put dođe Srbiju i ovde u Rašku oblast - priča iguman Sopoćana, arhimandrit Teokist.


Poštovanje vere

Mlade devojke Dragana Nikić i Angelina Lazović ističu da je dolazak Svetog ognja u Sopoćane velika radost i veliko ohrabrenje za sve pravoslavne vernike u ovom delu Srbije.

- Ovo je još jedan dokaz da Raška oblast i Stari Ras nisu zaboravljeni, a nama mladima podstrek da poštujemo svoju veru da posećujemo našu crkvu i da se ponašamo u duhu pravoslavlja i svetosavlja - ističe Angelina Lazović.

Poštujemo svoju veru: Dragana Nikić i Angelina Lazović

Iz Sopoćana, Sveti oganj je nastavio put jer je planirano je da obasja Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac u Slavoniji.

Vladika Teodosije

Blagodatni oganj svima nam uliva radost. Uliva veru i nadu da istrajemo na Hristovom putu - časno i vaskrsno. Uliva veru da i mi koji živimo na Kosovu i Metohiji i ovde u Raškoj oblasti ne tugujemo zbog nevolja i svih opasnosti i neizvesnosti u kojima se nalazimo, već da se setimo kako je Gospod tugu pretvorio u radost, istakao je vladika raško-prizrenski Teodosije koji je za dolazak Svetog ognja u Sopoćane i na Kosovo najviše zahvalio Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online