Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.04.2015.
05:16
J. Arsenović - Vesti A

Doktorka trgovala usvajanjem deteta?

Da je srpsko društvo zahvatila korupcija u svakom segmentu potvrđuju i navodi optužbe američke porodice Kalvarezi koja je odlučila da usvoji dete u Srbiji. Usvojenje male Sofije, štićenice Centra za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu, ovu porodicu je neplanirano na kraju koštalo 8.000 evra više, koliko je za svoje usluge, kako tvrde, tražila doktorka Jasmina Janković.

A. Čukić
Centar za decu bez roditeljskog staranja

- Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja - potvrdila je za srpske medije Kejsi Kalvarezi.

Prema njenim rečima, dan pred usvajanje devojčice doktorka je tražila i dodatnih 2.000 dolara. I kako to biva, u strahu da neće doći do usvajanja, porodica je i taj novac isplatila.

Sukob interesa

Dok je doktorka radila kao specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Zvečanskoj, istovremeno je bila i saradnik Agencije za usvajanje "Reece's rainbonj"
. Ona je, međutim, tvrdila da ništa validno s pravne tačke gledišta nije potpisala s ovom agencijom, već da je komunikaciju obavljala putem imejla!

Kad je Amerikanka shvatila da doktorka na to nije imala pravo jer je usvojenje u Srbiji besplatno, ceo slučaj je prijavila Ministarstvu rada i socijalne politike.

Po dopisu Ministarstva, Centar u Zvečanskoj je brzo reagovao i nakon disciplinskog postupka i utvrđivanja teže povrede radne obaveze, doktorki Janković 2011. godine uručio otkaz.

- U disciplinskom postupku doktorka Janković je priznala da je u jednom slučaju dala informacije koje se tiču zdravstvenog stanja deteta, ali ne i druge podatke. Mi smo nepobitno utvrdili da je ona davala informacija o jednom broju dece ljudima koji su želeli da ih usvoje što je protivno svim propisima jer jedino ovlašćeno lice može eventualno da kontaktira i da informaciju porodici - kaže za "Vesti" direktor Centra Zoran Milačić.

Prema njegovim rečima, doktorka je tužila njihovu ustanovu tražeći da je vrate na posao i da joj isplate sve plate koje zbog otkaza nije primila i tu svoju tužbu je bazirala na formalnim razlozima, osporavajući rokove, ali ne i suštinu prekršene radne obaveze. I dok je taj postupak još u toku, nadležno tužilaštvo u Beogradu je odbacilo krivičnu prijavu koju je zbog zloupotrebe službenog položaja policija podnela protiv doktorke.

Porodica Kalvarezi sada insistira na tome da se slučaj ponovo pokrene.

- Užasava nas činjenica da doktorka može da se vrati na posao i opet bude blizu dece - izjavila je Kejsi Kalvarezi za list "Blic".

Najčešće usvajaju stranci

Mala Sofija obolela je od autizma i ovaj slučaj ponovo je skrenuo pažnju na to da decu s invaliditetom i neizlečivim bolestima najčešće usvajaju porodice iz inostranstva. Zoran Milačić kaže da to nije zbog odsustva humanosti u Srbiji.
- Za decu ometenu u razvoju treba posebna briga, a naše porodice, sa sadašnjim standardom, imaju smanjene mogućnosti za takvu vrstu pažnje jer ona zahtevaju 24-časovnu negu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online